Spawarka do montażu Bester 141+

MAG, TIG, PLAZMA, LASER

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
dambas

Spawarka do montażu Bester 141+

Post autor: dambas » 24 cze 2010, 22:17

Mama kupiła mi jakis czas na urodziny spawarkę Bester 141+.
Czy ktos może mi doradzic czy nadaję się ona do montażu?
Ogólnie spawa sie MMa inwentor. Ale podobno można spawac Tigiem po zakupie specjalnego uchwytu z zaworkiem. Jeśli ktoś miał z tym sprzetem do czynienia , Prosze doradzcie czy warto doinwestowac w ten uchwyt i argon.

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 24 cze 2010, 22:36

Zalet Tiga są nieocenione, zwłaszcza na montażu. Praktycznie bez dymu, odprysków, gładkie spoiny praktycznie nie wymagają szlifowania (parę sztychów pilnikiem i gotowe) Zyskujesz możliwość spawania metali kolorowych i delikatnych elementów (cienkich blach itp.) Długi przewód spawalniczy (nie nosisz za sobą spawarki) lepiej się nim spawa w trudnych i wymuszonych pozycjach- minusy to konieczność zakupu butli i reduktora (dzierżawa raczej odpada) niska wydajność (co raczej nie ma większego znaczenia) kiepsko wychodzi spawanie na silnym wietrze, wytrzymałość spawów raczej mniejsza niż z mma choć tego nie jestem pewien

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 25 cze 2010, 08:19

Mam taka samą spawareczkę, dołączam się do pytania dambasa dot. tiga.
Co do MMA to to maleńkie cudo jest bardzo dobre i wytrzymałe.

lexi
Kontakt:

Post autor: lexi » 19 sie 2010, 20:39

Jeśli chcesz spawać TIG za pomocą tego inwertera to jest to w pełni możliwe.
Powinieneś jak pisałeś nabyć uchwyt TIG z zaworkiem ponieważ doprowadzenie gazu będziesz miał bezpośrednio z butli poprzez reduktor. Zajarzenie łuku odbywa się przez potarcie elektrody o spawany materiał.
Do spawania stali czarnych jak i stali nierdzewnych używasz Argonu 4,5 lub 5,0 lecz ten drugi jest czystszy a co za tym idzie droższy.
Jesli chodzi o samo spawanie to trudno jest kogoś nauczyć korespondencyjnie ;-) ale jeśli miałbyś jakieś pytania to służę moją skromną wiedzą tu na forum lub przez PW czy telefonicznie w razie takiej konieczności :-)
ewentualnie mail tge@tgie.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „CIĘCIE I SPAWANIE - cutting and welding”