programy do projektowania

Projektowanie, rysunki, szkice

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 13 sty 2010, 16:28

dziś dostałem coś takiego///
Technobox GmbH
Nowy Tenado METALL 2010 jest już dostępny! Rozwiązanie kreślarskie dla wszystkich ślusarzy, kowali i rzemieślników.
Szanowny Panie

Dziękujemy za zainteresowanie naszym programem Tenado Metall 2010.

Zajmują się Państwo ślusarstwem, kowalstwem lub obróbką metalu? W takim razie powinniście również „rysować z METALL-em”.

Tenado METALL 2010 przenosi techniki pracy z warsztatu na monitor komputera. Nie rysują Państwo żadnych linii czy prostokątów, lecz pręty, profile i ramy. Pręty mogą być przecinane, odcinane, łączone na skos lub na styk. Wypełnieniami mogą być materiały powierzchni i blacha perforowana.

Zobacz więcej:

● Prezentacje video

● Informacje

● Prezentacja on-line

● Cennik

● Kontakt

Pierwsze informacje odnośnie Tenado METALL 2010 znajdą Państwo tutaj (plik PDF): Tego jeszcze nie widzieliście...

Tenado METALL 2010 jest:

· WYJĄTKOWY ponieważ stawia na orientację materiałową

· KOMPLETNY ponieważ zawiera wszystko to, co jest potrzebne przy codziennej pracy

· INNOWACYJNY ponieważ nowy IntelliSnap zrewolucjonuje Państwa prace kreślarskie

· OBRAZOWY ponieważ oferta sporządzona na zdjęciu powie więcej niż tysiąc słów

· WARTOŚCIOWY ponieważ już nigdy więcej nie będą Państwo niepotrzebnie marnować materiału

· UCZCIWY ponieważ ceny są niskie, a serwis najwyższej jakości. I to już od lat

Dokładniejsze informacje dotyczące Tenado METALL 2010 znajdą Państwo tutaj: www.tenado-metall.pl

Vorschau_Lemure_PL

Z Tenado METALL 2010 kreślą i konstruują Państwo balustrady, schody, bramy, wiaty garażowe, kraty okienne, zadaszenie oraz wiele innych specjalnych konstrukcji stalowych. Automaty pomogą przy tworzeniu ram, balustrad i list materiałów. Generatory do m.in. budowy profili stalowych, dostarczą gotowe podzespoły. Z prostych zdjęć stworzą Państwo za pomocą Tenado METALL 2010 niepowtarzalne oferty dla klientów. Ponad milion symboli zaoszczędzi samodzielne wykonywanie rysunków profili stalowych, odwiertów i wielu innych części standardowych. Dzięki sterowaniom typowym dla Windows, Tenado METALL 2010 jest prosty i efektywny w obsłudze.

W razie dalszych pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji pod bezpłatnym numerem telefonu 00800- 49 11 620 lub pod powyższym adresem e-mail.

Serdeczne pozdrowienia z Bochum

Magdalena Pütz
Telefon:
Fax:
E-Mail: +49 (0)234 / 9559-255
+49 (0)234 / 9559-256
magdalena.puetz@technobox.pl
Odwiedź nas na Targach Budma 2010! Pawilon 5, Stoisko 121
Bądź zawsze na bieżąco! Zamów tutaj nasz bezpłatny Newsletter.

Robert W.

Post autor: Robert W. » 15 sty 2010, 20:14

a to bardziej program dla zimnych kowali :lol: co zamiast paleniska i kowadła,spawarki używają :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 15 sty 2010, 20:29

na stos! :P
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

zk
Kontakt:

Post autor: zk » 15 sty 2010, 21:11

no niewiem czy na stos , miałem paru klientów co chcieli wizualizacji .

Robert W.

Post autor: Robert W. » 15 sty 2010, 21:32

raczej na palenisko Niklu :-P

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 15 sty 2010, 21:32

to był żart w odpowiedzi na żart wcześniejszy:)

czasy się zmieniają, sam bym wolał zobaczyć wizualizację, niż same projekt na papierze.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Robert W.

Post autor: Robert W. » 15 sty 2010, 21:39

ja tam za tradycją jestem i bardziej staroświeckim rysowaniem po którym poznaje się artystę i duszę projektu,jak ktoś chce wizualizacje to rysuje na wydruku zdjęcia :mrgreen: jakoś te programy nie przemawiają do mnie :-P

zk
Kontakt:

Post autor: zk » 15 sty 2010, 22:16

ja po ogólnym zarysie klejenta , montuje coś na szybko i wioze na okazanie żelaztwo .
najwięcej najeżdziłem sie z lustrem do pewnej pani radcy , za czwarty lub piątym podejściem jej spasowało , jej mąz już miał na nią wq ....ny q

Awatar użytkownika
Neofita

Post autor: Neofita » 16 sty 2010, 20:43

Poszukałem trochę informacji na temat tego programu Tenado METALL 2010 i wydaje się on być ciekawą pomocą w wizualizacji projektów. Nie ma tu co dyskutować o wyższości kartki papieru i ołówka na komputerem i odwrotnie nie to mi chodziło. To jak dyskutowanie o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy. Ważne jest żeby projekt był jak najlepiej przygotowany. Im będzie on lepszy ty mniej niespodzianek zaskoczy nas podczas realizacji. Ci z Was którzy żyją z kowalstwa na pewno się ze mną zgodzą, że różne nieprzewidziane rzeczy się zdarzają, zresztą zk dał przykład. Tak, cz inaczej czas, wacha, materiał i nerwy zostały zmarnowane. Wiem, że klienci są różni i nigdy nie wiadomo na kogo się trafi, jednak to oni płacą za wykonanie i to klient decyduje czy coś od nas kupi czy nie. Jeżdżenie z lustrem jest jeszcze do zaakceptowania, ale pakować się klientowi z balustradą pięć razy do domu to już byłaby lekka przesada.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 18 sty 2010, 12:55

do bram i balustrad klienci przyjeżdżają na warsztat, do mnie zazwyczaj 1 raz, choć zdarzało się 3 razy, najczęściej klienci wybierają, wcale lub lekko zmodyfikowane projekty które już wykonywałem, a jak ktoś kce coś zupełnie innego to siadamy i rysujemy potem zaczynamy prace , klient przyjeżdża i już na surowym wzorze wprowadzamy dalsze modyfikacje

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 18 sty 2010, 20:03

Jolo, to w taki sposób trochę ograniczasz swoje możliwości rozwojowe, dając klientowi tak spore pole do popisu. Może czasami warto zaryzykować i nie dawać pod wybór z prac już istniejących, raz czy wielokrotnie już zrobionych prac? Takie mam spostrzeżenie.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 23 sty 2010, 22:29

tak masz racje w pewnym sensie , dotychczas było tak że klienci jak przychodzili to chcieli zobaczyć zdjęcia lub produkt (klienci z ulicy) więc muszę pokazać zdjęcia a jak już pokaże to bardzo szybko się decydują na konkretny wzór, mało jest klientów którzy przychodzą i proszą o zaprojektowanie wyrobu, myślę że tu chodzi o renomę i zaufanie na które pewnie będę jeszcze długo pracował,nazywam to odrabianiem pańszczyzny :-) w zasadzie to zacząłem uczyć sie kowalstwa w 2002 roku, a dopiero jak znalazłem forum to dostałem silną motywacje do robienia czegoś ponad to co dotychczas czyli najlepsze jak umiałem składanie z gotowców,no i jest jeszcze aspekt finansowy i powiem jeszcze że coraz więcej robię po mojemu bo w miarę nabierania doświadczenia, mam więcej argumentów przekonywania do swoich racji i pomysłów oraz więcej odwagi do przejmowania inicjatywy
w rozmowie z klientem

na dzień dzisiejszy to mam takie podejście że chłopaki na warsztacie robią składanie wg dotychczasowych wzorów, a ja bardziej wymagające projekty , no i jeszcze jest hurtownia która strasznie zabiera mi czas i coraz bardziej wchodzimy w napędy które też tylko ja montuje, tak wiec na te fajne projekty brakuje mi czasu

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 23 sty 2010, 23:16

no widzisz Jolo, to oby tak dalej, dzień ma tylko 24h, mnie to też boli :) trzymam kciuki za twój progres

Pynio

Post autor: Pynio » 01 lut 2010, 12:54

Tenado METALL - posiadam i goraco polecam!

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 01 lut 2010, 22:07

witamy na forum :-)
wstaw jakiś projekcik z tego programu

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROJEKTOWANIE - design”