Jak wykonać w bramie motyw drzewa?

Jak się to kuje?

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
dambas

Post autor: dambas » 20 sty 2013, 21:28

hhheheh

na sniegu nie wiem:) ale jak jest ubity to napewno. Ja robiłem ostatnio liście na miekkim pniu drzewa. Tak na to wpadłem... idzie szybko tylko trzeba ta kulke dobrze zaspawać bo trzpien po wiertle jest duzo twardszy i czasami mi urywało ta kulkę. Ale ogólnie spoko.

Powodzenia:)))

tusiek177

Post autor: tusiek177 » 20 sty 2013, 22:16

Super pomysł. Myślę , że na pewno się sprawdzi.
KOWALSTWO- MOJA PASJA

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 21 sty 2013, 00:03

dambas pisze:Tak jak koledzy radzą Tobie odnośnie uzyskania wypukłości to chyba nie tak.... Poprostu padł byś po godzinie pracy!!!! Nie da sie takich kawałk dużych robić na młocie.
Zrób to tak kup blachę 1,5mm ze 3 arkusze. Rozrysuj wszystko kredą w proporcji to drzewo. Możesz wyciąc to plazmą, a jak nie masz to szlifierką do ciecia a potesz obrobisz boki polerką.
Kładziesz to wszystko na dworze na ziemi.
Bierzesz młoto wiertarkę i ustawiasz na młot. Bierzesz jakieś wiertło sds i odcinasz zostawiając uchwyt do którego dospawujesz kulkę 35mm. Zakładasz to i jedziesz chłopie. W tenn sposób uzyskasz wypukłość.
Potem to możesz upodobnić do kory spawając po kawałku małym pradem. Można też grzać palnikiem i topić np cynę czy inny materiał łatwo topliwy aby sie skraplał.
No tak ,tylko z takiej cienkiej blachy, to będzie trochę kulawo wyglądało ,musi być co,najmniej 3 blacha .

trzewik

Post autor: trzewik » 22 sty 2013, 14:56

Tylko, że blachę 3 mm będzie musiał grzać bo wątpię aby tym sds dało rady w takiej grubości coś wyrzeźbić. Swoją drogą ten pomysł z sds genialny!!!

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 22 sty 2013, 16:09

Pewnie ,że trzeba grzać.

Awatar użytkownika
Tadek

Post autor: Tadek » 22 sty 2013, 19:30

dobry patent to młotek pneumatyczny zamocowany na ramie tylko odpowiednią końcówkę trzeba wykonać a dobry jest dla tego że hula nawet ze słabą sprężarką.

Awatar użytkownika
Jałokim

Post autor: Jałokim » 23 sty 2013, 11:00

Udar... Ja pitole... Takie proste... Takie GENIALNE!
Czeka mnie podobna robota w niedalekiej przyszłości. Ten motyw z udarem uratuje mi łapy. Do tej pory bałem się tej roboty, a teraz nie mogę się doczekać by spróbować :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „KROK PO KROKU - tutorial”