Jak wykonać w bramie motyw drzewa?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Jak wykonać w bramie motyw drzewa?
Ratujcie...Mam do wykonania bramę, w której ma być motyw drzewa. Znalazłem coś podobnego tylko nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać. Czy ktoś ma może pomysł jak to zrobić z czego to ma być wykonane..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KOWALSTWO- MOJA PASJA
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Widzę, że jesteś z Ostrołęki. Działa tam też StellArt , skontaktuj się z nim , on ma doświadczenie, ty masz zapał, może nawiążecie ściślejszą współpracę, a może zechcecie pracować razem,zamiast podbierać sobie klientów, W tych ciężkich dla kowalstwa czasach trzeba się trzymać razem 
Kontakt 517355290
Powinieneś zrobić szablon z jednego kawałka blachy nie zrobisz takiego wzoru dla tego musisz przygotować z 2 lub 3 arkusze blachy, które powycinasz tak, aby uzyskać pożądany kształt ,każdy element musisz z osobna ukształtować za pomocą ognia.W tym wypadku jest to motyw drzewa jednostronny dlatego sprawa jest uproszczona.Mając gotowy konar drzewa reszta już jest bardzo prosta.
mały off
Arkadi, proszę stawiaj znaki interpunkcyjne, bo ciężko się czyta takie "urwane myśli". Taki przykład:
Arkadi, proszę stawiaj znaki interpunkcyjne, bo ciężko się czyta takie "urwane myśli". Taki przykład:
napawać na łączeniach, czy napawać, na łączeniach zrobić imitację kory, czy zrobić imitację kory poprzez napawanie? Ja wiem o co chodzi, ale łatwiej się czyta, gdy występują przecinki pomiędzy poszczególnymi czynnościami do wykonania.Arkadi pisze:napawać na łączeniach zrobić imitację kory poprzez napawanie lekko całość kory zeszlifować
- Grzegorz K.
- Administrator
Można tak jak pisze Arkadi- kłaść spawy, ale ja próbowałbym fakturować młotkiem: po pierwsze oszczędność czasu i materiałów, po drugie przy estetyce większą rolę odegrają proporcje pnia do konarów względem całej bramy, po trzecie najwięcej uwagi skupiłbym na liściach, które miałyby za zadanie ożywić całość.
Tak jak koledzy radzą Tobie odnośnie uzyskania wypukłości to chyba nie tak.... Poprostu padł byś po godzinie pracy!!!! Nie da sie takich kawałk dużych robić na młocie.
Zrób to tak kup blachę 1,5mm ze 3 arkusze. Rozrysuj wszystko kredą w proporcji to drzewo. Możesz wyciąc to plazmą, a jak nie masz to szlifierką do ciecia a potesz obrobisz boki polerką.
Kładziesz to wszystko na dworze na ziemi.
Bierzesz młoto wiertarkę i ustawiasz na młot. Bierzesz jakieś wiertło sds i odcinasz zostawiając uchwyt do którego dospawujesz kulkę 35mm. Zakładasz to i jedziesz chłopie. W tenn sposób uzyskasz wypukłość.
Potem to możesz upodobnić do kory spawając po kawałku małym pradem. Można też grzać palnikiem i topić np cynę czy inny materiał łatwo topliwy aby sie skraplał.
Zrób to tak kup blachę 1,5mm ze 3 arkusze. Rozrysuj wszystko kredą w proporcji to drzewo. Możesz wyciąc to plazmą, a jak nie masz to szlifierką do ciecia a potesz obrobisz boki polerką.
Kładziesz to wszystko na dworze na ziemi.
Bierzesz młoto wiertarkę i ustawiasz na młot. Bierzesz jakieś wiertło sds i odcinasz zostawiając uchwyt do którego dospawujesz kulkę 35mm. Zakładasz to i jedziesz chłopie. W tenn sposób uzyskasz wypukłość.
Potem to możesz upodobnić do kory spawając po kawałku małym pradem. Można też grzać palnikiem i topić np cynę czy inny materiał łatwo topliwy aby sie skraplał.