Pytanko jak stopić stal?

Jak się to kuje?

Moderatorzy: Nomad, Nikiel, BANAN, Marcin

Porter97
Posty: 32
Rejestracja: 04 kwie 2015, 12:06
Lokalizacja: Konin

Pytanko jak stopić stal?

Post autor: Porter97 » 13 maja 2015, 19:36

No co tu więcej pisać początkujący jestem i się zastanawiam nad tym jak to zrobić czego użyć do stopienia stali i wgl bo potrzebuje płynnej stali aby podstawę do pewnej rzeczy zrobić :lol:

egojack1

Post autor: egojack1 » 13 maja 2015, 19:44

Uuuu, wysoko mierzysz, nie tak prosto. Jest temat Krismilka:

viewtopic.php?t=2888

Lektura pokaże Tobie o co mniej więcej chodzi i jakie są problemy.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator
Posty: 2265
Rejestracja: 28 sie 2009, 10:34
Lokalizacja: Jasło

Post autor: Nomad » 13 maja 2015, 21:33

W domowych warunkach nie zdołasz uzyskać odlewu stalowego, co najwyżej zeliwny a i to nie tak łatwo :)

Awatar użytkownika
Oshizuka
Posty: 575
Rejestracja: 07 lut 2014, 15:10
Lokalizacja: Świdnik k.Lublina
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 13 maja 2015, 23:17

Napisz może co chcesz zrobić, może jest jakiś prostszy sposób :]

Porter97
Posty: 32
Rejestracja: 04 kwie 2015, 12:06
Lokalizacja: Konin

Post autor: Porter97 » 14 maja 2015, 17:34

Chce poprostu rozlać stal żeby się uformowała w taką w miare płaską podstawe :P chce żeby było to coś takiego ala wysepka na której by coś "wyrastało" coś typu metalowe drzewko :)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Posty: 4131
Rejestracja: 27 wrz 2012, 13:18
Lokalizacja: Mikołajki
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 14 maja 2015, 17:38

To nie lepiej uformować wymarzony przedmiot innymi metodami. Porwałeś się na najtrudniejszy sposób dla zaawansowanych wyjadaczy. :)

Awatar użytkownika
MT
Moderator
Posty: 352
Rejestracja: 07 paź 2011, 15:28
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: MT » 14 maja 2015, 18:04

może zrób to z cyny, dużo łatwiej się topi
Officina Ferraria

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik
Posty: 2144
Rejestracja: 27 lis 2015, 10:47
Lokalizacja: Kalembina

Post autor: Dara » 14 maja 2015, 18:44

Albo z amelinium.

egojack1

Post autor: egojack1 » 14 maja 2015, 20:31

Amelinium dobrze się topi w paleniskach gazowych, ktoś topił kawałki starych tłoków.

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik
Posty: 1950
Rejestracja: 22 mar 2013, 15:24
Lokalizacja: Ziemia Lubuska [ok.Torzymia]

Post autor: Dracorian » 15 maja 2015, 08:49

Ja swoje pierwsze amelinium przetopiłem w ''piecyku'' z cegieł,a raczej obudowy ceglanej nad dołkiem,paląc drewnem bez nawiewu w metalowym garnuszku.Tylko po odlaniu wychodziło trochę kruche,ale ostatnim razem kiedy się przy okazji bawiłem to przetopione już jest twardsze i się nie kruszy.
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Posty: 4131
Rejestracja: 27 wrz 2012, 13:18
Lokalizacja: Mikołajki
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 15 maja 2015, 09:01

Skupcie się na dobrej wentylacji ponieważ zatrucia oparami metali ciężkich bywają śmiertelne. Organizm ludzki nie jest w stanie wydalić metali zawartych w tkankach, a jedynie detoksykuje to co mamy we krwi, zakładając sprawną wątrobę, jelita, nerki, układ limfatyczny itp.. Można o tym poczytać w internecie i wierzcie mi warto bo późniejsza chelatacja jest długa i dość męcząca. Nie mając doświadczeń z tego typu problemami, przerobiłem to na własnym zadku, a zanim człowiek łapnie po latach co mu dolega to majątek wyda na lekarzy, leki i trefne diagnozy. Zakładam, że duża część kolegów zmaga się z problemami, których przyczyn nigdy nikt nie zdiagnozuje. :|

Awatar użytkownika
Oshizuka
Posty: 575
Rejestracja: 07 lut 2014, 15:10
Lokalizacja: Świdnik k.Lublina
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 15 maja 2015, 09:05

Hmm rozumiem, że pewnie chcesz zrobić rzeźbę kowalską. Nie lepiej odkuć coś takiego? Wyjdzie Cię to taniej, krócej i bezpieczniej a może nawet i ładniej :) Mosiądz i alu topiłem normalnie w palenisku w niby tygielku. Ale ze stalą raczej to nie pójdzie

KUBA2
Posty: 654
Rejestracja: 08 sty 2014, 07:53
Lokalizacja: dolnoslaskie

Post autor: KUBA2 » 16 maja 2015, 00:50

Jacek to co opisujesz, to jest wszystko BHP i profezionalizm ;) ;) ;)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Posty: 4131
Rejestracja: 27 wrz 2012, 13:18
Lokalizacja: Mikołajki
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 16 maja 2015, 08:12

KUBA2, Tak zastanawiałem się czy napiszesz coś o BHP. Dobrze wiem co to BHP ale czy masz np. świadomość tego, że kiedy zbijesz w domu żarówkę energooszczędną to należy się jak najszybciej ewakuować i bez uprzedniego odkażenia siarką chałupę masz skażoną rtęcią? Zakładam, że nie, więc i ja robiąc próby wytopu metali kolorowych niczego w tym temacie nie wiedziałem. :| https://www.youtube.com/watch?v=hXxYCPEPW-I

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Posty: 4131
Rejestracja: 27 wrz 2012, 13:18
Lokalizacja: Mikołajki
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 16 maja 2015, 09:12

KUBA2, Prężysz się z dobrymi radami BHP a dam sobie upierniczyć obie łapy, że nawet jednej trzeciej przepisów BHP w kuźni nie przestrzegasz jak zdecydowana większość z nas. Tak dla przykładu pokaż skórzany fartuch, skórzane rękawice ochronne, osłonę oczu, podaj wysokość komina, powierzchnię okapu nad paleniskiem, zrób fotki miejsc, w których umieściłeś gaśnice, podaj wysokość pomieszczenia i moc wyciągu spalin do metrów sześciennych pomieszczenia, Pokaż obuwie robocze. Kilka podpunktów, a jest tego o wiele więcej więc przestać biadolić o profesjonalnym podejściu do roboty bo tacy z nas profesjonaliści co i znawcy przepisów BHP.

ODPOWIEDZ

Wróć do „KROK PO KROKU - tutorial”