Moje pierwsze palenisko

nauka podstawowych technik i operacji kowalskich

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Agravkovy

Moje pierwsze palenisko

Post autor: Agravkovy » 29 kwie 2013, 16:13

Hej!
Mam dzisiaj małe pytanie - otóż po lekturze części forum dowiedziałem się że kawałek szyny kolejowej zastąpi mi kowadło, szczypce zrobię sobie sam, ale paleniska nie zastąpi mi nic.

A więc rozpocząłem dzisiaj budowę mojego pierwszego paleniska. I mam tylko jedno pytanie - z braku jakichkolwiek sensownych materiałów jak i z resztą funduszy na nie - mam 17 lat : ) - wyłożyłem dół w ziemi kostką brukową, która została moim rodzicom z budowy. Wiem że nie jest to najlepszy materiał, ale czy wytrzyma? Oraz po drugie - jako nadmuch zamierzam wykorzystać suszarkę (zwykłą, do włosów) lub dmuchawę do liści. Zastanawiam się jedynie z jakiego materiału ma być rura która doprowadzi powietrze do paleniska. Stal? Miedź? Prawdopodobnie jest to bardzo głupie pytanie, ale no cóż... każdy od czegoś zaczyna, czyż nie? : )

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 29 kwie 2013, 16:30

Czy zamiast kostki nie masz pod ręką czerwonej cegły, nawet takiej rozbiórkowej?Czy w okolicy nie ma gliny, by ją połączyć i wylepić ładną kotlinkę? Nadmuch doprowadź stalową rurką zwężającą się w stronę paleniska i wprowadź ją z boku, jakieś 3-4 cm nad dnem. Kostka jak się nagrzeje może pękać i strzelać odpryskami. Suszarka może być za słaba, ale jak nie spróbujesz, nie będziesz wiedział, Ja suszarki nie używałem ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 29 kwie 2013, 19:28

Tak jak mówi BANAN kostka będzie strzelać, a nawet moze wręcz eksplodować kiedy naciągnie wody z ziemi i szybko zostanie ogrzana.
Nie czytałeś Karola Maya? Indiańcy podkładali białym osadnikom kamienie z rzeki w te kamienne kręgi wokół ogniska i w efekcie zamiast grzać namiot , taki kamień eksplodował raniąc ludzi wokół.

Agravkovy

Post autor: Agravkovy » 29 kwie 2013, 20:11

Hmm... to rzeczywiście nieszczęśliwie dobrałem materiał. Będę musiał wymyślić coś zamiennego w takim razie. Dziękuję za odpowiedzi w każdym razie : )

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 29 kwie 2013, 20:16

No nie wymyślaj nic :) Zrób jak banan pisze. Albo idź na złom po bęben hamulcowy
Obrazek

Agravkovy

Post autor: Agravkovy » 29 kwie 2013, 22:47

Już mam w miarę wszystko załatwione, jutro powinienem wrzucić zdjęcie prototypu paleniska. Mam nadzieję że będzie chociażby poprawne ;)

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 29 kwie 2013, 22:55

Słuchaj przyjacielu. Musisz pamiętać o jednej rzeczy. Koks się pali jak ma dmuch i jest usypany w zgrabną kupkę. To wszystko. Dlatego jak to palenisko będzie wyglądało ma marginalne znaczenie. Ma działać :)

Napisz sobie "coal forge" w googlach i wejdź w wyszukiwanie grafiki.
Obrazek

Awatar użytkownika
RadeK

Post autor: RadeK » 17 maja 2013, 16:14

Wrzuć Waść jakieś zdjęcia tego paleniska ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „ABC - PODSTAWY KOWALSTWA - basic techniques”