Kupie kowadło, imadło i inne narzedzia kowalskie.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Kupie kowadło, imadło i inne narzedzia kowalskie.
Piecyk stanął ale zaczyna mnie męczyć kucie na szynie wiec rozglądam się za moim pierwszym kowadłem jak dotąd trafiałem jakieś pogięte starocie za miliony dukatów a może komuś jakieś nieduże kowadło przeszkadza w kuźni albo planuje wymianę w rozsądnej cenie, myślę narazie o jakimś mniejszej sztuce 30-100 kg ale rozważę każda propozycje. Inne zbyteczne narzędzia też chętnie przyjmę lub kupie w rozsądnej cenie. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje. Zorganizuje transport praktycznie na całym terenie kraju.
Przygoda przygoda każdej chwili szkoda...
-
graffic
Re: Kupie kowadło, imadło i inne narzedzia kowalskie.
Igi
trzeba szukać - innej rady nie ma
kupienia kowadła mniejszego (poniżej 80 kg) jest większym problemem niż kupienie kowadła 100-180 kg - te mała kowadła są bardzie poręczne i dlatego ludzie mniej chętnie się z nimi rozstają
100-120 kg to optimum (choć duże i ciężkie tzn. powyżej 160 kg) ma niezaprzeczalne zalety (ale przy kuciu stacjonarnym)
ceny ? - za 100-120 kg - trzeba dać w zależności od stanu od 600-3500 pln (max 5000) - ale dobra cena, to taka z dolnego przedziału czyli 600-1000 pln - jak jest uszkodzone (wybita lub uszkodzona bitnia, odłamany róg / rogi, zabity otwór) - to trzeba się targować - ale i tak ciężko będzie kupić kowadło za mniej niż 450-550 pln (uszkodzone)
jełsi bardziej konkretnie myślisz o kowalstwie lub jesteś typem majsterkowicza (a kowalstwo to tylko sposób na wykonanie czegoś samodzielnie) - to kowadło Ci się zawsze przyda i wówczas nie bawiłbym się w małe kowadło (choć jak będzie okazja to trzeba kupić) - tylko brałbym od razu z przedziału (80) 100-120 kg
trzeba szukać - innej rady nie ma
kupienia kowadła mniejszego (poniżej 80 kg) jest większym problemem niż kupienie kowadła 100-180 kg - te mała kowadła są bardzie poręczne i dlatego ludzie mniej chętnie się z nimi rozstają
100-120 kg to optimum (choć duże i ciężkie tzn. powyżej 160 kg) ma niezaprzeczalne zalety (ale przy kuciu stacjonarnym)
ceny ? - za 100-120 kg - trzeba dać w zależności od stanu od 600-3500 pln (max 5000) - ale dobra cena, to taka z dolnego przedziału czyli 600-1000 pln - jak jest uszkodzone (wybita lub uszkodzona bitnia, odłamany róg / rogi, zabity otwór) - to trzeba się targować - ale i tak ciężko będzie kupić kowadło za mniej niż 450-550 pln (uszkodzone)
jełsi bardziej konkretnie myślisz o kowalstwie lub jesteś typem majsterkowicza (a kowalstwo to tylko sposób na wykonanie czegoś samodzielnie) - to kowadło Ci się zawsze przyda i wówczas nie bawiłbym się w małe kowadło (choć jak będzie okazja to trzeba kupić) - tylko brałbym od razu z przedziału (80) 100-120 kg
Na pewno takiego bym nie odrzucił jak by było w dobrej cenie, narazie świąteczne wydatki i inne takie. Jak napisałem szukam okazji a już wszystkie złomy w okolicy mają mój numer olx i inne takie przepatruje regularnie no ale co to za szukanie jak bym tu nie zapytał
. A z każdym stuknięciem w te szynę kwota która mogę dołożyć rośnie 
Puść wici poprzez rodzinę i znajomych na wsi/po wsiach. Tam czasami można wytargować dobre kowadło czasem za śmieszną cenę, a na pewno nie za takie poronione jak na OLX.
Znajomy krewnego, krewny znajomego, ktoś tam coś tam ... itd. i może być sukces
- Dracorian
- forumoholik
Oj tam Graffic ja mam 200 kg za 400 zł 
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
A na razie jak szyna pod ręką to tniesz trzy kawałki, w dwóch skracasz z jednej strony stopkę tak by po z zsunięciu można było między główki wsunąć trzeci kawałek do góry stopką, spawasz to wszystko do kupy, wolne przestrzenie wypełniasz jakąkolwiek stalą i masz kowadło w prawdzie bez rogów ale z całkiem przyzwoitą bitnią, które posłuży Ci przez lata.
Kontakt 517355290
Zanim rękodzieło nie zaczęło być modne i ludzie się nie zorientowali to czasami na wsiach można było kowadło za dwie flaszki dostaćDracorian pisze:Oj tam Graffic ja mam 200 kg za 400 zł
Ja swoje 150kg kupiłem za 1080zł po targowaniu się, a 25kg za 170zł z wliczoną przesyłką z drugiej strony Polski. Trzeba szukać, to małe wyhaczyłem przeglądając codziennie olx rano, popołudniu i przed spaniem, przez 2 tyg nic ciekawego nie było aż wreszcie trach.
What man is a man who does not make the world better?
OLX ma opcję zapamiętania wyszukiwania. Tz. ustalasz parametry takie jak opis i region, zapamiętujesz wyszukanie i ustawiasz mu obserwowanie z natychmiastowym powiadamianiem na maila. Jak pojawia się coś nowego to od razu dostajesz maila.
Co prawda przy np. telefonie i wyszukiwaniu na Polskę to masakra, z ilością maili, ale kowadeł aż tak wiele się nie pojawia, więc można sprawdzić ta metodę.
Co prawda przy np. telefonie i wyszukiwaniu na Polskę to masakra, z ilością maili, ale kowadeł aż tak wiele się nie pojawia, więc można sprawdzić ta metodę.
Wici już dawno rozesłane nawet zacząłem meneli złomiarzy zaczepiaćBobodar pisze:Puść wici poprzez rodzinę i znajomych na wsi/po wsiach. Tam czasami można wytargować dobre kowadło czasem za śmieszną cenę, a na pewno nie za takie poronione jak na OLX.
Witam Pana !
Mam akurat w ofercie i chcę sprzedać kowadło kowalskie w dobrym stanie - waga 113 kg, długość 62 cm, wysokość 30 cm, szerokość płyty 12 cm.
O ile oferta będzie dla Pana ciekawa i nie jest dla Pana problemem transport z Czech - 20 km od Bugumina i dogadamy się na cenie cca 4000,- Kcz tj. 650,- PLN, to zapraszam serdecznie.
Oferuję również stare imadło kowalskie - szerokość szczęk 14 cm, całkowita wysokość 52 cm - cena cca 1500,- Kcz tj. 240 PLN, oraz historyczną wiertarkę na napęd ręczny - cena cca 2000,- Kcz tj. 330 PLN.
Oczywiście ostateczne ceny są jeszcze do negocjacji.
Pozdrawiam
Janek / +420731119747
Mam akurat w ofercie i chcę sprzedać kowadło kowalskie w dobrym stanie - waga 113 kg, długość 62 cm, wysokość 30 cm, szerokość płyty 12 cm.
O ile oferta będzie dla Pana ciekawa i nie jest dla Pana problemem transport z Czech - 20 km od Bugumina i dogadamy się na cenie cca 4000,- Kcz tj. 650,- PLN, to zapraszam serdecznie.
Oferuję również stare imadło kowalskie - szerokość szczęk 14 cm, całkowita wysokość 52 cm - cena cca 1500,- Kcz tj. 240 PLN, oraz historyczną wiertarkę na napęd ręczny - cena cca 2000,- Kcz tj. 330 PLN.
Oczywiście ostateczne ceny są jeszcze do negocjacji.
Pozdrawiam
Janek / +420731119747
poszedł sms 
Ja swoje kowadło znalazłem dwa dni temu u zbieracza staroci( taki z zamilowania nie handlarz). Kowadło było dwu rożne i jeden róg się ułamał ale za to bitnia i drugi róg idealne. około 100 kg za 350 zł wyszarpałem. Ma gość jeszcze świetne imadła ślusarskie i chce po 200zł sztuka. Ale wielkie są i zaklepałem obydwa.
jakies foty masz? potrzebujesz dwa???
Hej. Jedno imadelko zostalo dla mnie a drugie braciak zagarnął 
https://www.olx.pl/oferta/duze-kowadlo- ... c9710b335f
Może ktoś potrzebuje
https://www.olx.pl/oferta/duze-kowadlo- ... c9710b335f
Może ktoś potrzebuje