[S] Gilotynka na kowadło
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
[S] Gilotynka na kowadło
Witam!
Mogę wykonać prototypowe gilotynki na kowadło.
Gilotynka dopasowana pod konkretne (Twoje) kowadło jeśli chodzi o trzpień.
W pierwszej serii gilotynek gratis będą 3 komplety wypalonych "kowadełek i bijaków"
Konstrukcja sprzedawana jest już jako pospawana.
Zapisy na "1 serię" do 15-08-2018r (środa)
Cena: 150zł + KW
Pozdrawiam
Tomek
Mogę wykonać prototypowe gilotynki na kowadło.
Gilotynka dopasowana pod konkretne (Twoje) kowadło jeśli chodzi o trzpień.
W pierwszej serii gilotynek gratis będą 3 komplety wypalonych "kowadełek i bijaków"
Konstrukcja sprzedawana jest już jako pospawana.
Zapisy na "1 serię" do 15-08-2018r (środa)
Cena: 150zł + KW
Pozdrawiam
Tomek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Potrzeba matką wynalazku, a lenistwo jego ojcem.
Re: [S] Gilotynka na kowadło
Kowadełka i bijaki z jakiej stali?
Bazowo z ST3 - w miarę rozwoju projektu popróbuję z inną, gatunkową stalą, ale podejrzewam, że każda poniżej WNL i tak po paru przekuciach straci właściwości (rozhartuje się)
Pytam, bo zrobiłem kiedyś bardzo podobną konstrukcję, podobne proporcje.
Na kowadełka dałem St3 i dospawałem po kawałku resora. Z resorem nic się nie dzieje, ale dolnego kowadełka już nie da się wyciągnąć miękka stal się spęczyła na skutek uderzeń, a górny bijak się wygina i trzeba go często prostować. Wg mnie to musi być coś lepszego
Chyba że tylko do delikatnych robótek, ja w to wkładałem wałek fi 45, fi 50 z C45 i 40HM i naparzałem 5 kg młotkiem
Na kowadełka dałem St3 i dospawałem po kawałku resora. Z resorem nic się nie dzieje, ale dolnego kowadełka już nie da się wyciągnąć miękka stal się spęczyła na skutek uderzeń, a górny bijak się wygina i trzeba go często prostować. Wg mnie to musi być coś lepszego
Chyba że tylko do delikatnych robótek, ja w to wkładałem wałek fi 45, fi 50 z C45 i 40HM i naparzałem 5 kg młotkiem
Zgadzam się, że mogłoby to być coś lepszego, ale też mierzmy siły na zamiary - mam też w zamiarze wersję na kowadełka 40x40 z C45, ale ten potworek nie będzie chodził w klasie gilotynki za 150zł. Z resztą spęcza się zazwyczaj górą, zestawów jest 3, także można w miarę bezboleśnie wymienić 
Kowadełka muszą zdecydowanie być z lepszej stali. Resor będzie bardzo dobry do tego. Co do ceny - jest bardzo dobra. Robiłem sam podobny sprzęt i wiem ile to pracy. Nawet jeśli przyszły użytkownik będzie musiał owe kowadełka sam sobie dorobić - i tak warto!
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Jesli bedzie wersja 40x40 ze stala do pracy na goraco to mozesz mnie zapisac w kolejce ( oczywiscie za wyzsza cene )
Na razie zakładam wersję 40x40 z C45 hartowanej selektywnie - zobaczymy, jak to wyjdzie. WNL i WCL to saskramencko drogi temat, bo dorwać adekwatny przekrój do tej roboty jest ciężko.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
To jest narzędzie, a stale do pracy na gorąco są naprawdę wdzięczne. Odkształcają się dopiero w zakresie wyższych temperatur kucia. One nie mają być twarde, mają się nie odkształcać.
Kontakt 517355290