Umiejscowienie kuźni
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Umiejscowienie kuźni
Witam, mam pytanie dotyczące umiejscowienia kuźni, ponieważ na obecną chwilę jestem na etapie przenoszenia siłowni z przydomowego garażu do nowego pomieszczenia, a w jej miejsce będzie mój mały warsztat (żadne auto nigdy nie wjedzie do garażu
), a z kuźnią jestem na etapie jej odnawiania, zastanawiałem się gdzie można ją umiejscowić. Ponieważ jest to kuźnia co najmniej 70-letnia i nadmuch napędzany jest jeszcze ręcznie, miałem pomysł, żeby ją umiejscowić na ogrodzie na zewnątrz budynku i zrobić wokół niej wiatę ze ścianami z trzech stron. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
Re: Umiejscowienie kuźni
Co masz na myśli pisząc kuźnia, palenisko, kowadło, młot resorak czy coś jeszcze?
Kolejne pytanie co będziesz tam wykuwał?, bo to też ma znaczenie

Kolejne pytanie co będziesz tam wykuwał?, bo to też ma znaczenie
Lepsze jest wrogiem dobrego
Mam na myśli palenisko i kowadło z ręcznymi narzędziami, bez żadnych mechanicznych młotów itp. Co będę wykuwał? to zależy czego się nauczę, nie mam żadnych sprecyzowanych planów. Chcę nauczyć się i zacząć od podstaw, bo z tą akurat dziedziną nie miałem kontaktu żadnego.
Palenisko przeważnie przy ścianie, łatwiej okap zamontować. Kowadło w takiej odległości, aby blisko było, pod ręką też duże imadło, takie rzeczy jak szlifierka, wiertarka stołowa, stanowisko ślusarskie trochę dalej. Jak kujesz prawą ręką, to wygodnej tak mieć palenisko i kowadło, by lewą ręką wyciągać detal i od razu na kowadło. Jakiś stojak, lub uchwyt na młotki i kleszcze też w zasięgu ręki. Dobrze jest też mieć gdzie odłożyć narzędzie (przecinak młotek) aby nie rzucać na ziemię, potem się schylać trzeba i potknąć się można. Koniecznie też duże naczynie z wodą, a i wiadro z piaskiem się przydaje 
Lepsze jest wrogiem dobrego
Planuje zrobić kuźnię pod chmurką, a następnie postawić wiatę osłaniającą, niestety w garażu przydomowym nie mam możliwości ustawienia (tu mam warsztacik mój), a w blaszanym garażu mam siłownię
. Jeśli chodzi o ustawienia, to w moim przypadku musi być lustrzane odbicie, jestem leworęczny