Umiejscowienie kuźni

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

RomanS

Umiejscowienie kuźni

Post autor: RomanS » 13 maja 2025, 07:11

Witam, mam pytanie dotyczące umiejscowienia kuźni, ponieważ na obecną chwilę jestem na etapie przenoszenia siłowni z przydomowego garażu do nowego pomieszczenia, a w jej miejsce będzie mój mały warsztat (żadne auto nigdy nie wjedzie do garażu :mrgreen: ), a z kuźnią jestem na etapie jej odnawiania, zastanawiałem się gdzie można ją umiejscowić. Ponieważ jest to kuźnia co najmniej 70-letnia i nadmuch napędzany jest jeszcze ręcznie, miałem pomysł, żeby ją umiejscowić na ogrodzie na zewnątrz budynku i zrobić wokół niej wiatę ze ścianami z trzech stron. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Re: Umiejscowienie kuźni

Post autor: bey » 13 maja 2025, 14:30

Co masz na myśli pisząc kuźnia, palenisko, kowadło, młot resorak czy coś jeszcze?

Kolejne pytanie co będziesz tam wykuwał?, bo to też ma znaczenie

:P
Lepsze jest wrogiem dobrego

RomanS

Post autor: RomanS » 13 maja 2025, 14:57

Mam na myśli palenisko i kowadło z ręcznymi narzędziami, bez żadnych mechanicznych młotów itp. Co będę wykuwał? to zależy czego się nauczę, nie mam żadnych sprecyzowanych planów. Chcę nauczyć się i zacząć od podstaw, bo z tą akurat dziedziną nie miałem kontaktu żadnego.

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 13 maja 2025, 21:07

Palenisko przeważnie przy ścianie, łatwiej okap zamontować. Kowadło w takiej odległości, aby blisko było, pod ręką też duże imadło, takie rzeczy jak szlifierka, wiertarka stołowa, stanowisko ślusarskie trochę dalej. Jak kujesz prawą ręką, to wygodnej tak mieć palenisko i kowadło, by lewą ręką wyciągać detal i od razu na kowadło. Jakiś stojak, lub uchwyt na młotki i kleszcze też w zasięgu ręki. Dobrze jest też mieć gdzie odłożyć narzędzie (przecinak młotek) aby nie rzucać na ziemię, potem się schylać trzeba i potknąć się można. Koniecznie też duże naczynie z wodą, a i wiadro z piaskiem się przydaje :P
Lepsze jest wrogiem dobrego

RomanS

Post autor: RomanS » 20 maja 2025, 17:34

Planuje zrobić kuźnię pod chmurką, a następnie postawić wiatę osłaniającą, niestety w garażu przydomowym nie mam możliwości ustawienia (tu mam warsztacik mój), a w blaszanym garażu mam siłownię 🤷‍♂️. Jeśli chodzi o ustawienia, to w moim przypadku musi być lustrzane odbicie, jestem leworęczny 🤔

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”