Kącik kowalski egojacka.

Zdjęcia i opisy naszych kuźni.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

egojack1

Post autor: egojack1 » 21 paź 2015, 15:31

graffic pisze:
przecinak - bardzo mi się podoba :) - mogę go przyjąć w prezencie :mrgreen:
Muszę odmówić, prezentów nie przekazuje się dalej ;) .
Młotek ma 110mm części roboczej, dłuższy by nie zaszkodził, ale taki miałem wałek.

egojack1

Post autor: egojack1 » 03 lis 2015, 14:37

Zrobiłem sobie puncę ze swoim znaczkiem. Znaczek to moje inicjały J i K złączone ze sobą.
Materiał stal sprężynowa pręt fi13mm. Wysokość liter 8mm, szerokość znaczka 10mm, grubość linii liter 1-1,5mm, wysokość liter od płaszczyzny 0,8mm. Nawiercenie wskazuje szybko gdzie jest góra znaczka.

Metoda wykonania:
-prostowanie i kucie pręta
-normalizacja po kuciu
-szlifowanie
-frezowanie liter na frezarce manualnej, frezy palcowe 2 i 3mm HSS, w miejscach niedostępnych dla frezów wykończenia pilnikami
-hartowanie
-czyszczenie po hartowaniu
-odpuszczanie niskie

Bardzo podoba mnie się wypowiedź StellArt-a w temacie o puncach z podpisami, że ktoś kto robi w metalu powinien też się umieć samemu na tym metalu podpisać, zrobić sobie prosty podpis. Kupowanie podpisu mnie się nie widzi :/ .

Zdjęcia w dużym powiększeniu (tryb super macro). Próbne bicia w stali.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 03 lis 2015, 20:37

Super bardzo fajna.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

egojack1

Re: Kącik kowalski egojacka.

Post autor: egojack1 » 14 gru 2015, 16:03

Ostatnio wykułem taki przebijak, a właściwie przebijako-młotek ze stali 45-tki, masa 0,75kg, średnica od fi16.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

graffic

Post autor: graffic » 16 gru 2015, 14:04

słodki :)

testowany w praktyce ?

egojack1

Post autor: egojack1 » 16 gru 2015, 18:14

graffic pisze:słodki :)

testowany w praktyce ?
Przebijanie na gorąco jeszcze nie, ale próbowałem bić na zimno, w tym ukośnie krawędziami i będzie dobrze, krawędzie się nie tępią, twarde.
Ostatnio robiłem więcej narzędzi jak innych prac, ale biorąc pod uwagę ceny nowych (patrz str. Perun) lub stan używanych versus ceny np na aukcjach, to nie ma się co dziwić :shock: .

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 16 gru 2015, 19:05

Spoko przebijak ale żeby "Słodki" ?
hahahaaa graffic jprd

graffic

Post autor: graffic » 17 gru 2015, 07:24

:mrgreen: Dara - a co mam napisać: przepiękny, atlićny, priekrasny, cudowna robota, też bym chciał taki mieć, ma idealnie miękka i opływowa krawędź roboczą, to majstersztyk wyrobu narzędziowego, rozkosz dla oczu, porażające, najlepszy przebijak w swojej klasie (bez ironii), gdybym był kobietą pożądałbym go, gdybym był płyta stalową to rozgrzałbym się do białości widząc zbliżający się taki przebijak... no można wiele napisać ale...

...ale wiesz, "słodki" wyraża więcej niż 1000 słów - parafrazując :mrgreen:

yahoo56

Post autor: yahoo56 » 27 gru 2015, 14:12

Przeczytałem cały temat. Bardzo ładny warsztat. Ja jestem bardziej ślusarzem niż kowalem i jedyne co kuje to końcówki s,c na rybi ogon i jakies końcówki do balustrad. Ale warsztatu zazdroszczę wszystko bardzo ładnie wykonane, ład i porządek czego u mnie brakuje. Ale jak juz będę miał warsztat z prawdziwego zdarzenia kolega bedzie dla mnie inspiracja :) pozdrawiam
Zaczynam od zera, ale od czegoś trzeba zacząć

Najlepsza na świecie jest praca spawacza...
nikt Ci nie patrzy na ręce...

egojack1

Post autor: egojack1 » 27 gru 2015, 16:01

yahoo56 pozdrawiam wzajemnie. Jest mi przyjemnie, że mój kącik kowalski się komuś podoba, ale muszę zaznaczyć, że ja nie jestem ani kowalem ani nawet ślusarzem, tylko takim sobie hobbystą, zwolennikiem kultury SAM czy DIY, który tak gdzieś z rok temu o tej porze postanowił zorganizować sobie miejsce do pracy z gorącym metalem.

Awatar użytkownika
Achmed
Kontakt:

Post autor: Achmed » 27 gru 2015, 16:10

egojack1 Z czego pozyskałeś stal na młotek ?

egojack1

Post autor: egojack1 » 27 gru 2015, 17:07

Achmed pisze:egojack1 Z czego pozyskałeś stal na młotek ?
Na który? Ten ostatni? Jeśli chodzi o ten ostatni duży przebijak materiałem była stal z trzonka dużego, starego noża tokarskiego (wytaczaka z wlutowaną płytką z węglików spiekanych). Trzonki do takich noży wykonuje się ze stali 45, rzadziej 55.

Awatar użytkownika
Achmed
Kontakt:

Post autor: Achmed » 27 gru 2015, 18:23

Mam kontakt z pewnym tokarzem który zamyka warsztat i ma różne materiały wałki stali narzędziowej i chciałem się od kogoś dowiedzieć jaką stal stosuje się na młotki , przecinaki kowalskie . ktoś w temacie ?

planuje zakupić taką stal i przekuć ją na narzędzia

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 27 gru 2015, 19:01

Na narzędzia, które będą pracowały w gorącym wartowykorzystać stal do pracy na gorąco np. WNL
Kontakt 517355290

egojack1

Post autor: egojack1 » 27 gru 2015, 19:05

Achmed to wszystko o co pytasz było już omawiane na forum po kilka razy, takie tematy są w dziale Narzędzia.
W skrócie:
-młotki 45-ka, 55-tka, inne konstrukcyjne wyższej jakości, od biedy młotek do kucia amatorskiego na gorąco można zrobić ze zwykłej ST3, też będzie służył
-przecinaki, przebijaki stal sprężynowa, stal żebrowana (nie wszystkie rodzaje)

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOJA KUŹNIA - my smithy”