I ten górny "parapet" wystający od strony imadła - nie raz będzie przeszkadzał.
Kącik Achmeda
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Kącik Achmeda
Imadełko fajne ale jakoś nie łapię idei aż 250 kg całego zestawu (?) Nie dało się prościej ?
a wymiary pisz, albo w cm, albo w mm

KUBA2 pisze:a wymiary pisz, albo w cm, albo w mm![]()
![]()
Z tego ci wiem to wymiary elementów metalowych wypada podawać w mm zaś drewna juz nie .
Ten podest służyć będzie mi całe życie a jak robię coś dla siebie to nie lubię iść na skróty i nie żałuje na materiale wykorzystując dostępne mi materiały
zależało mnie na stabilności , wytrzymałości na udar a z masa idzie to w parzę
Odnośnie " parapetu" to imadło będzie cofnięte lekko do tyłu , jest to dopiero zarys i zanim to wszystko skręcę to przemyśle jeszcze kilka razy
Mi tam się bardzo podoba i uważam, że dodatkowy blat to również dodatkowy atut. Miejsca od odkładania narzędzi i obrabianego towaru nigdy za wiele.
Dokładnie po to jest ten blat
Dumając nad konstrukcja stwierdziłem że jeśli zostawię górę pnia gołą to nie jednokrotnie upadnie na to gorący materiał , średnio będzie na to położyć coś gorącego bo drewno zwyczajnie zaczęło by się fajczyć , stosując blat metalowy wykluczyłem to a dokładając parę cm z każdej strony oraz dając rant z płaskownika uzyskałem półeczkę która służyć może do odłożenia na szybko narzędzi , materiału itd itp zarazem mając to cały czas pod ręką
Planuje przedłużyć nogę uciętą przez poprzedniego właściciela na taką długość by imadło opierało się nogą o dolny blat a górą było przykręcone do górnego blatu oraz pnia
coś w w stylu jak na tym przykładowym zdjęciu
na szybkości muszę zając się pniem bo został w sobotę pocięty , muszę go oszlifować , zakonserwować i okuć by nie pękał
Dumając nad konstrukcja stwierdziłem że jeśli zostawię górę pnia gołą to nie jednokrotnie upadnie na to gorący materiał , średnio będzie na to położyć coś gorącego bo drewno zwyczajnie zaczęło by się fajczyć , stosując blat metalowy wykluczyłem to a dokładając parę cm z każdej strony oraz dając rant z płaskownika uzyskałem półeczkę która służyć może do odłożenia na szybko narzędzi , materiału itd itp zarazem mając to cały czas pod ręką
Planuje przedłużyć nogę uciętą przez poprzedniego właściciela na taką długość by imadło opierało się nogą o dolny blat a górą było przykręcone do górnego blatu oraz pnia
coś w w stylu jak na tym przykładowym zdjęciu
na szybkości muszę zając się pniem bo został w sobotę pocięty , muszę go oszlifować , zakonserwować i okuć by nie pękał
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko fajne i imadło i blat tylko ten rant niepotrzebny , jak zgorzel usuniesz ,odkurzysz?
-
egojack1
Achmed szczególną uwagę zwróć i dobrze przemyśl mocowanie kantówki do podstawy i do stolika. Przy pracy w imadle podczas zginania czy skręcania detali często występują duże siły chcące obrócić słup.
Podobnie przy uderzaniu bocznym działajace siły chcą słup przechylić.
Siły te skierowane raz w jedną, raz w drugą stronę mogą z biegiem czasu obruszać śruby w drewnie, więc jeśli będą wkręcane daj jak najdłuższe i grube.
Podobnie przy uderzaniu bocznym działajace siły chcą słup przechylić.
Siły te skierowane raz w jedną, raz w drugą stronę mogą z biegiem czasu obruszać śruby w drewnie, więc jeśli będą wkręcane daj jak najdłuższe i grube.
Jakby nie podchodzić do kwestii stabilności słupa to nic nie zastąpi czterech śrub mocujących do podłoża. Imadło zamocowane mam do stołu ważącego w granicach 450kg i wczoraj chcąc przegiąć bardzo gruby element, stół przesuwał się pomimo wspomnianej wagi i szeroko rozstawionych nóg.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Jacek ty to jesteś paker
gruby element gnie się na gorąco, a nie na zimno 
Kontakt 517355290
Janusz, on był gięty na gorąco ale jak się na elemencie narobiło głębokich bruzd to i wygiąć ciężko. Giąłem w imadle, a dodatkowo naciągałem szerokimi ściskami stolarskimi. Giąć trzeba było z głową bo przy załamaniu wspomnianych bruzd, krzyż, który robię od prawie miesiąca poszedł by na złom.
-
egojack1
Tak, pomimo dużej masy też dałbym cztery otwory w podstawie do mocowania w kotwach osadzonych w podłodze. Czasem się coś gnie z przedłużką, siły są znaczne, obracają całość. U siebie na początku mialem wolnostojące, teraz mam owory w podstawie i możliwość przykręcania.
-
graffic
Achmed
taki drobiazg - imadło, które masz nie było obcinane (pręt wsporczy) - to jest "małe imadło warsztatowo-ślusarskie" i ono było mocowane do stołu - na tym krótkim "pręciku" była mocowana tylko obejma przykręcana do stołu (nogi stołu) - ale to jako ciekawostkę potraktuj
Ad reszty:
Rant - wg mnie ok - może ciut za wysoki, ale nawet 1 cm rant zapobiega np. spadaniu śrub, nakrętek, czy drobnych narzędzi (pilnik, suwmiarka, przecinak, punktak itd.) - za wysoki rant bardziej przeszkadza niż pomaga - ten będzie raczej przeszkadzał
Słupek drewniany - fajny (pozazdrościć)
otwory w stopie do mocowania w posadce - zalecane
taki drobiazg - imadło, które masz nie było obcinane (pręt wsporczy) - to jest "małe imadło warsztatowo-ślusarskie" i ono było mocowane do stołu - na tym krótkim "pręciku" była mocowana tylko obejma przykręcana do stołu (nogi stołu) - ale to jako ciekawostkę potraktuj
Ad reszty:
Rant - wg mnie ok - może ciut za wysoki, ale nawet 1 cm rant zapobiega np. spadaniu śrub, nakrętek, czy drobnych narzędzi (pilnik, suwmiarka, przecinak, punktak itd.) - za wysoki rant bardziej przeszkadza niż pomaga - ten będzie raczej przeszkadzał
Słupek drewniany - fajny (pozazdrościć)
otwory w stopie do mocowania w posadce - zalecane
Achmed, potrzebę półki rozumiem
, chodzi mi o tę zaznaczoną jego część.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zakładam, że rant wokół blatu spełnia funkcje estetyczne. W praktyce, podczas odkładania dłuższych materiałów zagrzanych do koloru czerwony oraz wyżej, podparte tylko w dwóch punktach będą się wyginać przy okazji zapadając się do wnętrza stolika. Samo branie cienkich elementów z takiego blatu również będzie kłopotliwe ponieważ gorący element, którego nie możemy uchwycić kleszczami, często zsuwa się na brzeg i dopiero chwyta czymś tam.
Sprawe zgorzeli przemyslalem juz wczesniej . Na rogach blatu dam wyciete okolo 1 cm rowki do wymiatania brudu co do mocowania pnia do plyt to zastosuje dwie opaski do pnia z plaskownika 100x5 mm przyspawane do blatow a przykrecane od boku pnia srubami 16x ,150mm
Cztery sruby na jeden blat wkrecane od boku wystarcza ?
Raczej dam cztery kotwy w beton aby to nie tancowalo po warsztacie
Cztery sruby na jeden blat wkrecane od boku wystarcza ?
Raczej dam cztery kotwy w beton aby to nie tancowalo po warsztacie
Ostatnio zmieniony 18 paź 2016, 10:57 przez Achmed, łącznie zmieniany 1 raz.