Cała praca na marne , blank szlak trafił
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Cała praca na marne , blank szlak trafił
Witam wszystkich serdecznie , wracam po kilkuletniej przerwie do robienia noży i taka klapa , próbowałem zahartować na oko swój blank z ncv1 , bo do tej pory zrobiłem 2 noże z pręta stalowego , jeden z łapki kultywatora , parę z pilników , jakąś klingę kupiłem od ALADINA , ale chciałem zrobić nóż który w końcu będzie ostry , no i niestety wielka klapa, podczas hartowania klinga się troszeczkę wypaczyła chciałem wyprostować lekko nagiąłem w rękach nóż pękł jak zapałka , tutaj na usprawiedliwienie dodam że klinga miała tylko 2 mm grubości , wstawiam fotkę przekroju noża ,i chciałem zapytać znawców , odnośnie ziarna noża ? czy ono jest bardzo przerośnięte , a może w normie , pierwszy raz mam taką sytuację by mi pękł blank który wreszcie był ostry jak brzytwa , ale szkoda
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Grzegorz K.
- Administrator
- Posty: 3842
- Rejestracja: 29 sie 2009, 12:21
- Lokalizacja: Ustka/Słupsk
Re: Cała praca na marne , blank szlak trafił
a hartowało się w czym?
Re: Cała praca na marne , blank szlak trafił
Na moje oko 1 max 2.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Cała praca na marne , blank szlak trafił
Hartowałem w oleju silnikowym 15 w 40 lotos myślę ze przegrzałem klingę , trudno trzeba się pozbierać i iść na przód 2 podejście zrobić może gdzieś w okolicy znajdę usługę hartowania
Re: Cała praca na marne , blank szlak trafił
olej podgrzałem do 80 stopni
- BANAN
- arcyweteran forum
- Posty: 6485
- Rejestracja: 30 sie 2009, 10:28
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Re: Cała praca na marne , blank szlak trafił
Olej silnikowy nie nadaje się do hartowania. Lepiej w rzepakowym. A jak od puszczałeś?
Kontakt 517355290
Re: Cała praca na marne , blank szlak trafił
Tego blanku który się złamał nie odpuszczałem bo jak go wyjąłem po hartowaniu blank troszkę się zwichrował i lekko chciałem go nagiąć strzelił jak zapałka więc już nawet nie było co odpuszczać, ale normalnie odpuszczam w piekarniku w jakichś 180 C , przegrzałem blank i tu nie ma co dywagować klinga była cienka i strzeliła węgiel cały spierdzielił ziarno się rozrosło , nóż zrobił się kruchy , poczytałem porównałem ziarno z wzorem ,nie mam co do tego złudzeń , ale dzięki za radę kupię olej rzepakowy , dawniej też wytwarzali i hartowali broń białą , kto wtedy słyszał o oleju silnikowym , a przecież robili tak potężne klingi . Może kiedyś komuś wpadnie w łapy zastępczy bagnet austriacki nie wiem z jakiej stali został wykuty , potężnie twardy , a zarazem ostry jak brzytwa
Re: Cała praca na marne , blank szlak trafił
Sama wielkość ziarna austenitu jeszcze o niczym nie świadczy. Cyt.: Należy pamiętać, że pojęcie stali drobnoziarnistej i gruboziarnistej dotyczy skłonności do rozrostu ziarna austenitu i nie należy go łączyć z wielkością ziarna rzeczywistego. Stal drobnoziarnista może mieć rzeczywiste ziarno grube, o ile zostanie przegrzana, i odwrotnie – stal gruboziarnista może mieć rzeczywiste ziarno drobne, o ile będzie nagrzana do temperatur nieznacznie tylko przewyższających temperaturę (Ac3). Z tego wzgląd nie ma różnicy we właściwościach pomiędzy stalami grubo- i drobnoziarnistymi, o ile zostały one właściwie obrobione cieplnie i mają ziarno rzeczywiste jednakowej wielkości. Różnica we właściwościach pomiędzy tymi stalami wystąpi wtedy, gdy ziarno rzeczywiste będzie różne.
Podatność stali do przegrzania, wyrażająca się skłonnością ziarna austenitu do rozrostu pod wpływem temperatury i czasu, nazywamy przegrzewnością. Przegrzewność stali ma duże znaczenie technologiczne. Stale drobnoziarniste są mniej skłonne do przegrzewania. Mają one szerszy zakres temperatur hartowania niż stale gruboziarniste. Przeróbkę plastyczną na gorąco stali drobnoziarnistych można zakończyć przy wyższych temperaturach niż stali gruboziarnistych bez obawy otrzymania grubego ziarna rzeczywistego.
Z licznych badań prowadzonych nad czynnikami wpływającymi na rozrost ziarn austenitu wynika, że hamująco na ten rozrost wpływają, oprócz parametrów austenityzowania, wydzielenia drobnodyspersyjnych faz obcych, głównie azotków i węglików, niektórych dodatków stopowych (Ti, V, Zr, Nb). Duży wpływ na wielkość ziarna ma również szybkość grzania – wpływ ten dotyczy głównie stali do hartowania powierzchniowego.
Podatność stali do przegrzania, wyrażająca się skłonnością ziarna austenitu do rozrostu pod wpływem temperatury i czasu, nazywamy przegrzewnością. Przegrzewność stali ma duże znaczenie technologiczne. Stale drobnoziarniste są mniej skłonne do przegrzewania. Mają one szerszy zakres temperatur hartowania niż stale gruboziarniste. Przeróbkę plastyczną na gorąco stali drobnoziarnistych można zakończyć przy wyższych temperaturach niż stali gruboziarnistych bez obawy otrzymania grubego ziarna rzeczywistego.
Z licznych badań prowadzonych nad czynnikami wpływającymi na rozrost ziarn austenitu wynika, że hamująco na ten rozrost wpływają, oprócz parametrów austenityzowania, wydzielenia drobnodyspersyjnych faz obcych, głównie azotków i węglików, niektórych dodatków stopowych (Ti, V, Zr, Nb). Duży wpływ na wielkość ziarna ma również szybkość grzania – wpływ ten dotyczy głównie stali do hartowania powierzchniowego.