Inne sposoby zamiast odpuszczania

Pojęcia, terminy, procesy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 16 kwie 2014, 18:24

Używając mieszanin oziębiających można w warunkach domowych
uzyskać temperatury bliskie - 100 *C.
Silne pole magnetyczne też ma ciekawy wpływ na gaszoną stal.
Z tym że: Prace w tej dziedzinie i ich wyniki nie są powszechnie udostępniane.
Jednym z istotnych czynników często dzisiaj pomijanych jest czas oddziaływania.
A ten potrafi czynić cuda przeczące rozsądkowi.

http://szkolabor.org/edukacja_regionaln ... iolek.html
Cymbałki z Dębna

kin241

Post autor: kin241 » 16 kwie 2014, 21:27

Może Dara udostępnisz źródło swojej wiedzy odnośnie wpływu pola magnetycznego na strukturę stali?

Ciekły azot do kupna:
http://www.air-liquide.pl/pl/nasza-ofer ... t-lin.html

Gaśnice śniegową, do tego koc i spirytus używaliśmy dawno temu do wykonywania prób udarności w niskich temperaturach. Gaśnica dmuchała w zwinięty koc i w ten sposób otrzymywało się grudki lodu które następnie schładzały spirytus a w nim próbki na udarność. Schładzało się do -50 st.C.

Pewna ilość austenitu szczątkowego (do ok. 15%)wpływa korzystnie na poprawę własności plastycznych stali więc wymrażanie podnosi nieco twardość ale także kruchość stali co w przypadku noży nie jest korzystne.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 16 kwie 2014, 21:52

kin241 pisze:Może Dara udostępnisz źródło swojej wiedzy odnośnie wpływu pola magnetycznego na strukturę stali.
Raczej nie :)
Z reszta, po co?

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 16 kwie 2014, 22:38

Hmm Dara, wydaje mi się, że warto podzielić się wiedzą no chyba, że zbijasz na tym kupe kasy to zrozumiałe.
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 16 kwie 2014, 22:45

Dara to człek tajemniczy...
Obrazek

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 17 kwie 2014, 08:57

E tam bez przesady . Imię i nazwisko źródła nic wam nie powie, więc po co stwarzać niepotrzebne byty?
Podałem to jako ciekawostkę i niech tak zostanie, możliwość eksperymentowania ma każdy .

Awatar użytkownika
Katana_Blade

Post autor: Katana_Blade » 18 kwie 2014, 23:27

Coś na wykładzie z maszyn elektrycznych trochę raz gościu wspomniał, że gorące chyba żelazo chłodziło się bardzo szybko bodajże ciekłym azotem. Zbudowano z tego metalu w Ameryce kilka transformatorów na prąd przemienny. Niestety wyszło w praktyce, że zadziałały w stacji transformatorowo-rozdzielczej przez zjawiska występujące w danym metalu jak na prąd stały i cała stacja się spaliła, bo zabezpieczenia nie zadziałały, bo na inny prąd przemienny były przygotowane. Firma splajtowała i po eksperymentach.
Tylko nazwy nie mogę dokładnie otrzymanego metalu sobie przypomnieć.
Stal bezpostaciowa/amorficzna, znalazłem taką ciekawostkę http://laboratoria.net/pl/home/9858.html

Jeśli o eksperymentowanie chodzi to ja, jeżeli się uda z mechaniką płynów może spróbuje w lipcu. Matryca z jakiejś stali, na niej blacha cienka wszystko w wodzie tylko problem będzie z ładunkiem wybuchowym trochę, aby pod wodą wysadzić i wartość wyliczyć energii, aby odpowiednia była do wygięcia blachy. Tak jak to robią w konstrukcji np. części samolotów.
Filmik z serii ITER (zimna fuzja) we Francji kończą budowę do wytwarzania energii tym "cudem". => Fusionspinoffs in Europe
"Miecz jest ciałem, cięcia i pchnięcia są jego funkcjami"
Staram się pisać poprawnie po polsku!

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOZNAWSTWO - metallography”