wyżarzona miedź- czy stwardnieje z czasem, bez obróbki?

Pojęcia, terminy, procesy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 10 mar 2014, 23:37

0,8mm w górę? bosz....toć to nie materiał na tłoczenie na prasie takiej jak moja :(

no chyba że mam to wyżarzać, ale jaki ma to sens skoro po wyżarzaniu to się miękkie zrobi i do klienta takie przeciez nie może iść :/

panowie mogę dopytać przy okazji rózne twardości miedzianych blach i ich oznaczenia, czy to jest jakies znaczące różnice czy macie w tym doświadczenie że np. blacha tej samej grubości będzie znacząco rózna w swojej twardości?

tu znalazłem taką tablicę oznaczeń http://www.adamet.com.pl/metale_niezela ... 44-13.html
Podpis jest esencją wypowiedzi.

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 11 mar 2014, 00:03

Troche Cię nie rozumiem. Ja jak nie wiem czy coś będzie czy nie to robie TO i sprawdzam. Ty od razu zakładasz, że po wyżarzeniu i tłoczeniu to bedzie kicha - a skąd to wiesz?

Liczysz, że ktoś poda Ci gotowy przepis co użyc i jak ale to samemu trzeba sprawdzić.
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 11 mar 2014, 07:53

Qmar pisze: Ty od razu zakładasz, że po wyżarzeniu i tłoczeniu to bedzie kicha - a skąd to wiesz?
właśnie stąd mój temat, bo wyżarzyłem taką blaszkę 0,57 i fajnie się wytłoczyła i jakoś tak leży ze 2 tyg gdzieś się wala, czasem ją szlifnę, komuś pokaże, i ona jest twarda, stąd pytam jak to możliwe że bez kucia stwardniała.

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 11 mar 2014, 09:11

Wydaje mi się, że jak tloczysz wzór to i powierzchnia, która zostaje płaska jest ściśkana. Wzór wytłoczony bedzie twardszy (zwłaszcza jego scianki) a powierzchnia wytloczenia i ta co zostaje plaska tez trochę stwardnieje. Zreszta miedz po wyzarzeniu tez nie jest AŻ taka miekka - tylko na tyle że przy obróbce do pewnego momentu mozna ja bezpiecznie obrabiac bez obawy że pęknie czy sie rozkruszy. jakbys jakis wzór musiał przetłoczyc powiedzmy 3 razy pod rząd to bezpiecznie było by przed każdym wytłoczeniem ją wyżarzyc.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 11 mar 2014, 11:21

W czasie tłoczenia wycisnąłeś jakiś tam wzorek,materiał "idąc" za stęplem naciągnął
powierzchnie nie wytłaczane,powstały wielokierunkowe naprężenia z tąd blacha
uzyskała sztywność,

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 11 mar 2014, 18:10

łatwość, i dokładność z jaką odciska się blachę 0,3mm a tą 0,57 jest ogromna róznica na korzyść tej cieńszej. nie wiem może mam tę blachę 0,57 jakąś utwardzoną, to jest blacha dekarska.
tłoczenie blachy 0,3mm to zabawa którą aż miło oglądać. a z tą grubszą to idzie jak po grudzie.

mam różne opinie- że na tym się nie będzie siadać, nie będzie się z tego strzelać, ma to wyglądać, więc dlaczego się przejmować grubością blachy? w końcu pancerne rzeczy w domu ciężko spotkać :) taka blacha będzie podklejana na kafla , na kawał deski, mogę np. wgłębienia i wzory uzupełniać twardniejącą masą.

aczkolwiek wiem że wy kowale i robicie rzeczy na wskroś pancerne i możecie mieć różne zapatrywania na ten temat :oops:

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 11 mar 2014, 18:30

tomaszk pisze:dzięki wielkie panowie za pomoc, ale cóż żeście tych płytek sie czepili :P nie wychodzić mi przed szereg proszę :o bo przecież na li tylko na miedzi klejonej do gresu nie mogę się zatrzymać, są jeszcze tablice na zewnątrz domów itepe itede. tak więc blaszka 0,3mm troszku cienka jest.
tomaszk pisze: mam różne opinie- że na tym się nie będzie siadać, nie będzie się z tego strzelać, ma to wyglądać, więc dlaczego się przejmować grubością blachy? w końcu pancerne rzeczy w domu ciężko spotkać :) taka blacha będzie podklejana na kafla , na kawał deski, mogę np. wgłębienia i wzory uzupełniać twardniejącą masą.
To w końcu o co Ci chodzi? bo zachowujesz sie jak kobieta :facepalm: :facepalm: :facepalm: bedzie to płytka podklejana czy nie podklejana bo chyba sam nie wiesz jakiej grubości użyc i liczysz, że ktos Ci powie i bedzie działac.

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 11 mar 2014, 18:43

spokojnie nie licze na nic podane na tacy, sam wykonuje już próby ale że jestem samoukiem to i o opinie innych speców warto spytac. pytam Was jako speców i potencjanych klientów, czyli oględnie mówiąc "jak to ludzie widzą"
to nie jest tak że siedzie przed kompem i tylko wypytuje :mrgreen:

zaraz pójde do piewnicy i zrobię focię mojego dzisiejszego projektu :P i się pochwalę :P

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 11 mar 2014, 19:09

Robisz postępy i pewnie niedługo to ty będziesz udzielał dobrych rad. ;)

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 11 mar 2014, 19:12

Dzięki Jacek :lol:

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 11 mar 2014, 19:21

całkiem ładnie wyszło tylko co to jest?

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 11 mar 2014, 19:22

no to wygląda super :) teraz to juz w ogole nie rozumiem po co zadajesz te pytania jak ci juz takie rzeczyw ychodzą ;) próbuj rózne grubości i bedziesz wiedział co i jak :)

Awatar użytkownika
tomaszk

Post autor: tomaszk » 11 mar 2014, 19:25

rav08 pisze:całkiem ładnie wyszło tylko co to jest?
no wytłoczona blacha :P

fakturę wykonałem za pomocą plastikowej siatki ;)

to jest blaszka 0,3 mm. takie cuda z grubszą nie wychodzą, więc raczej skupię się na tym aby taką cienką i ładnie wytłoczoną blaszkę wzmacniać np. kitem w miejscach wypukłych , i calość podklejać na "plecy" . coś za coś. wiem że lepiej jakby była od razu grubsza ale niestety moja praska nie podoła. tak czy inaczej postępy są.

teraz czekam na pozytywne rozpatrzenie wniosku o dotację i ruszam pełną parą ;)

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 11 mar 2014, 19:40

kup coś na bazie żywicy epoksydowej, i ją wylej do środka, po zastygnięciu będziesz miał bardzo dużą twardość całości.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 11 mar 2014, 20:06

Sama żywica będzie mocna do momentu kiedy się nie klepnie takim kaflem, oprócz żywicy trzeba dać klika warstw maty szklanej. Proces identyczny jak przy produkcji jachtów i innych dyrdymałów. :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOZNAWSTWO - metallography”