odzysk
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
odzysk
Witam,czy moze ktos sie orjetuje walek od amortyzatora samochodowego jaki to rodzaj stali jakie sa normy dla takiego materialu do obrobki cieplnej,wyzazanie czas i temperatura? hartowanie i odpuszczanie?widzialem kiedys filmik klutego nozyka z podobnego materialu ale malo szczegolow ?prosze o pomoc.Pozdrawiam
Re: odzysk
Są to stale konstrukcyjne stopowe. Info na ten temat znajdziesz w "Charakterystykach stali" seria C tom I część 1,2 i 3. Natomiast trudno dokładnie powiedzieć z jakiej stali zrobiony jest ten wałek. Jeśli samochód polski to stale wg PN, jeśli nie polski to prawdopodobnie odpowiednik tych gatunków. Nóż można z tego zrobić ale czy będzie najlepszy to już nie jest takie pewne. Raczej szukałbym czegoś ze stali narzędziowej lub sprężynowej, np. sprężyny od amortyzatora.
Wałki skrętne to stal 1.5026 lub jak kto woli 50 HS. Reszta tu https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... w7nPW65GZw
Dziekuje za info bedzie lipa z odpuszczaniem w piekarniczku sie nie da cos trzeba pokombinowac bo jak juz wspomnialem nie mam pieca z pyrometrem
Dzieki za info
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Jak to się nie da? Inna temperatura odpuszczania dla resora czy sprężyny, chodzi tu o zachowanie sprężystości, nie koniecznie twardości, a w nożu ma zachować materiał twardość, więc i temperatura odpuszczania niższa.leviator pisze:Dziekuje za info bedzie lipa z odpuszczaniem w piekarniczku sie nie da cos trzeba pokombinowac bo jak juz wspomnialem nie mam pieca z pyrometrem
Kontakt 517355290
Do tej pory odpuszczalem w piekarniku z narzedziowek 175°C okolo 2 godz a tu zgodnie z tabela dla tej stali granica odp to 500-540°C jak rozomiem mozna nie trzymac sie tej normy mozna zejsc ponizej??no i cyba niska temperatura nie usunie calkowicie naprezen po hartowaniu zielony jestem
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Nóż, to nie resor. nie będziesz go zginał w tę i z powrotem milion razy w ciągu godziny. Spróbuj odkutego płaskola zahartować, odpuścić np w 200 stopniach i potem złam , obejrzyj ziarno na przełomie. eksperymentalnie dobierz temperaturę hartowania i odpuszczania.
Kontakt 517355290
zgadza się, to wartość odpuszczania dla elementów typu sprężyny, nożom wystarczy piekarnik w zakresie temperatur tak jak podali koledzy w tym temacieleviator pisze: zgodnie z tabela dla tej stali granica odp to 500-540°C
What man is a man who does not make the world better?
To prawda szabli z tego nie bedzie po za tym 3/4 mm stli raczej nie ma takiej sprezystosci
Spoko dzieki za odpowiedzi.Pozdrawiam