Jelec do szabli Szczera Proźba

Miecze - kucie i oprawa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

graffic

Re: Jelec do szabli Szczera Proźba

Post autor: graffic » 10 maja 2016, 08:58

Rasdod pisze:-jelce z wąsami... i tu moja teoria na temat wykonywania: wykuwano dwie podobne części z już ukształtowanymi wąsami i skuwano ze sobą tak by utworzyły kształt jelca z już gotowym otworem na trzpień, ale to tylko moja teoria;
z pozostałymi tezami można się zgodzić - ale z tą nie za bardzo - powód ?? - technologiczny - 99 % przypadków jelca z wąsami powstawało jako jedno z 3 rozwiązań - jeśli były odlewane: to jako całość, jeśli były odkuwane: to wąs był dogrzewany lub dolutowywany (i w jelcach stalowych i mosiężnych i każdych innych)

poniżej parę przykładów (głównie lutowanych / spawanych i dogrzewanych) - odlewanych nie załączam - bo to oczywiste

Bey - trochę szabelek w łapkach miałem :D (głównie z powodów konserwatorskich)
szabla husarska.jpg
szabla-husarska-do-walki-1638596562.jpg
polska-szabla-ludwikowka-wz-34.jpg
szabla polska wz 34.jpg
szaba wz 34.jpg
szabla polsko-węgierska.jpg
szabla-polsko-wegierska-XVIw.jpg

egojack1

Post autor: egojack1 » 10 maja 2016, 12:36

Graffic a jakie jest Twoje zdanie na temat tego jak były robione dawniej kosze w szablach Sinclaira ?
12993448_1021627471245987_3567281678936576589_n.jpg

Na foto piękna robota Jacka Wojtysiaka. Rozmawiałem z Jackiem na ten temat, Jacek spawa kosz tigiem. Dawniej oczywiście tigami nie spawano, a jeśli zgrzewano to nie było to takie hop-siup w tej konstrukcji przestrzennej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

graffic

Post autor: graffic » 10 maja 2016, 13:03

Zgrzewanie

poniżej masz współczesną robotę (nie moja :( niestety) - zgrzewania, na przykładzie kosza rapierowego - trzeba pamiętać o jednej rzeczy, dzisiaj zgrzewanie jest trudniejsze (ze względu na rodzaj domieszek i ilość węgla w stopie), mniej więcej do lat 30-40 XX w. produkowano specjalną stal dla kowali (która dawała się dość łatwo zgrzewać - dzisiaj już jej nie produkują a szkoda, była bardziej miękka i plastyczna i dawał się tez łatwiej kształtować) - w charakterystyce zgrzewania ta stal była podobna do stali dymarkowej - dość łatwo się "kleiła"
RAPIER_graffic_01.jpg
RAPIER_graffic_02.jpg
RAPIER_graffic_03.jpg
RAPIER_graffic_04.jpg
RAPIER_graffic_05.jpg
RAPIER_graffic_06.jpg

ODPOWIEDZ

Wróć do „MIECZOWNICTWO - swordmaking”