Broń biała Nomada
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
I szabelka skończona 
Szabla husarska
Długość głowni: 84,5 cm
Szerokość głowni przy jelcu: 32mm
Grubość głowni przy jelcu: 8mm
Długość uchwytu: 9,5 cm
Długość szabli w pochwie: 100,5 cm
Głownia kuta i hartowana ze stali 50HF, na oprawie stal, dąb, mosiądz i skóra, pochwa dębowa z stalowymi okuciami i pokryta czarną skórą (z tego powodu waga całości jest spora).
Głownia ostrzona.
Waga całości: 1510 g., szabli 930 g., głownia ważyła bez oprawy około 500 g.
Dziękuję niesamowicie Kowmalowi za rozmowy rady i wsparcie przy tym projekcie, bez tego ciężko by mi było wykonać całośc tak sprawnie
Jestem świadom pewnych błędów konstrukcyjnych, przy następnej którą będę robić dla siebie już będę starał się ich unikać
Pozdrawiam!
Szabla husarska
Długość głowni: 84,5 cm
Szerokość głowni przy jelcu: 32mm
Grubość głowni przy jelcu: 8mm
Długość uchwytu: 9,5 cm
Długość szabli w pochwie: 100,5 cm
Głownia kuta i hartowana ze stali 50HF, na oprawie stal, dąb, mosiądz i skóra, pochwa dębowa z stalowymi okuciami i pokryta czarną skórą (z tego powodu waga całości jest spora).
Głownia ostrzona.
Waga całości: 1510 g., szabli 930 g., głownia ważyła bez oprawy około 500 g.
Dziękuję niesamowicie Kowmalowi za rozmowy rady i wsparcie przy tym projekcie, bez tego ciężko by mi było wykonać całośc tak sprawnie
Jestem świadom pewnych błędów konstrukcyjnych, przy następnej którą będę robić dla siebie już będę starał się ich unikać
Pozdrawiam!
Dziękuję za uznanie
Staram się wkłądać kawałek siebie w prace 
Okucia robię tak, ze drewno owijam papierem toaletowym, jego natomiast tasmą klejącą, rysuję na powierzchni kształt jaki potrzebuję, rozcinam w miejscu lutowania, rozkłądam taki szablon, wycinam do rysowanego kształtu i przenoszę na blache z której będą okucia, z naddatkiem kilka mm, i dalej już wyginam na odpowiednich babkach i wzornikach
Jak jest kształt to lutuję na mosiądz.
Okucia robię tak, ze drewno owijam papierem toaletowym, jego natomiast tasmą klejącą, rysuję na powierzchni kształt jaki potrzebuję, rozcinam w miejscu lutowania, rozkłądam taki szablon, wycinam do rysowanego kształtu i przenoszę na blache z której będą okucia, z naddatkiem kilka mm, i dalej już wyginam na odpowiednich babkach i wzornikach
-
graffic
Nomad
o duperelach nie będę pisał (i strudzinie
) - bo skoro wiesz co jest nie tak to po co robić zamieszanie
jedna rzecz - nie stosowałbym dębiny na okładziny i na budowę pochwy (kruchość, duży ciężar)
poza tym - duży szacunek i respekt dla Twoich prac !
o duperelach nie będę pisał (i strudzinie
jedna rzecz - nie stosowałbym dębiny na okładziny i na budowę pochwy (kruchość, duży ciężar)
poza tym - duży szacunek i respekt dla Twoich prac !
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2015, 20:10 przez graffic, łącznie zmieniany 1 raz.