Dotacja z Uni

O tym jak zarobić pierwszy milion;)

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

scyzoryk

Post autor: scyzoryk » 22 lis 2009, 11:23

Nikiel pisze:jak wypłacają kase? czy jest tak , ze najpierw musisz wylozyc pieniadze na zakupy, a oni Ci pozniej zwracaja? czy dostajesz przelew i idziesz na zakupy? :P dostaja sie wszystko na raz czy na raty?
przeważnie wypłacają kasę z góry (choć trzeba czasem poczekać na wypłatę), kupujesz i w określonym terminie się rozliczasz, choć znam instytucję co wypłaca kasę po dokonaniu zakupów...
warto wiedzieć, że niektóre instytucje w przypadku zakupu sprzętu używanego wymagają wyceny odpowiedniego rzeczoznawcy
zawsze trzeba widzieć plusy w minusach

scyzoryk

Post autor: scyzoryk » 22 lis 2009, 11:35

wisienka pisze: można kupic używane rzeczy ale:
-wszystkie(absolutnie wszystkie)wydatki muszą być płacone przelewem albo kartą firmowa

:-)
i widzisz to jednak niekoniecznie bo można płacić gotówką (ja mam jedynie trzy faktury płatne przelewem), ważne i konieczne by na fakturze pisało "zapłacone gotówką", pieczątka i podpis przy tym, nie akceptowany jest w żaden sposób zapis "forma płatności - gotówka" :-?
Był jakiś spór na ten temat, bo co w przypadku kupowania sprzętu od kogoś kto nie ma konta? i w dodatku ten ktoś jest jedyną osobą w kraju co chce sprzedać takie urządzenie? dużo jest takich urządzeń albo np. oprogramowania w wąskich, specjalistycznych branżach. Gościowi co brał wtedy dotację przyznano rację. Warto zwrócić uwagę takiej instytucji, że nie może wymagać płatności jedynie przelewem

jak widać co miasto i instytucja to inne zasady, warto więc poszukać osób w swojej okolicy co dostały dotację i popytać o takie szczegóły

GRUBY
Kontakt:

Post autor: GRUBY » 22 lis 2009, 11:44

Z tym kupnem używanego jest tak że trzeba spisać umowę przy jego kupnie muszą być w niej zawarte odpowiednie paragrafy żeby ten co sprzedaje nie musiał podatku od dochodu płacić jak coś w sklepie średnio kosztuje 2000zł to używanego nie możesz kupić za 2000zł tylko taniej to logiczne są ludzie rzeczoznawcy w urzędzie którzy sprawdzają ceny produktów które kupiłeś i rozkminiają czy całą kasę wydałeś czy wała kręcisz, jak kupujesz używane to co najwyżej zadzwonią do tego co sprzedawał i spytają czy faktycznie coś ci sprzedał.
kasa leży trzeba ją podnieść :D:D:D może też pokombinuje miał bym na piękne kowadełko

scyzoryk

Post autor: scyzoryk » 24 lis 2009, 01:20

wczoraj w "dzienniku gazecie prawnej" był poradnik jak, gdzie się starać o dotację. To taki ogólnik i nic precyzyjnego tam nie ma ale na początek warto poczytać :roll:

Awatar użytkownika
Agnieszka Pasek

Post autor: Agnieszka Pasek » 26 lis 2009, 13:30

Fakt w różnych miejscach są różne obostrzenia i często w trakcie projektu one się zmieniają .Podpisuje się wówczas jakiś aneks do umowy i projekt realizuje się dalej.

Awatar użytkownika
nibylung
Kontakt:

Post autor: nibylung » 29 gru 2009, 22:38

Witam mam to szczęście że udało mi sie dostac dotacje unijną 40 tys. Kwity starze sa wazne ale najwazniejszy jest pomysł i odpowiednie wypełnienie wniosku . Mieszkam w Zgierzu koło Łodzi a zakład otworzyłem a Łodzi za dotacje kupiłem samochód kowadło palniki gazowe kotline wszystko używane na umowe kupna która musiałem opłacic w skarbówce. I rzeczywiście trzeba miec anielska cierpliwość do urzędników i całej masy papierków . Mam materjały które dostałem na szkoleniu i swój biznes plan . Pieniadze dostałem poprzez Fundacje Inkubaror .Zapewniam że trud warty zachodu

Awatar użytkownika
Pawel.G
Kontakt:

Post autor: Pawel.G » 30 gru 2009, 03:08

Zgodzę się z kolegą ze warto poświęcić troszkę czasu i nerwów by zdobyć dotację z Uni.
Ja osobiście w polsce nigdy się nie starałem o pieniądze z dotacji,powód wszystkim znany biurokracja ,malo rzyczliwi urzędnicy itp.Ale pewnie wiele się zmieniło w naszym kraju i pieniądze te są bardziej dostępne niż wcześniej.

Zupełnie inaczej sytuacja wygląda za granicą,dotacje i fundusze Unijne to podstawa funkcjonowania tutejszych firm.Cala procedura ograniczona jest do minimum,Te podstawowe dofinansowania jak ,kasa na biznes plan,stronę www,wszelkiego rodzaju szkolenia i kursy zalatwia się dosłownie od ręki,wypełniając jeden formulaz a decyzja zapada w momęcie składania go u odpowiedniej osoby i zawsze jest pozytywna.
W przypadku prozby o większą dotację sprawa jest troszkę bardziej skomplikowana bo wymaga biznez planu itp(procedury pewnie takie same jak w polsce).
Ale i w tym przypadku nasze zadanie ogranicza się do dobrego pomysłu:),resztą zajmuje się urzędnik UE którego zadaniem jest przygotowanie nam wszystkich potrzebnych dokumętów i przeprowadzenia całego procesu w terminie nie dłurzszym nisz 3 tygodnie +2 tygodnie na decyzję i wypłatę pieniędzy.

Dotego dochodzą wszelkiego rodzaju dotacje regionalne i specjalistyczne związane z specyfiką mojej pracowni,Których uzyskanie jest jeszcze prostsze niz tych z ue.
Moja firma w tym roku dostała kilkanaście tyś. eu a w nowym roku planuję uzyskac na początku roku ok.50 tyś euro.na rozwój firmy i wdrorzenie nowych technologi.
Najśmieszniejsze jest to ze za kazdym razem jak dostaje jakieś pieniądze bądz się onie staram ,doradzcy bądz ludzie którzy pomagają mi w tym procesie zawsze się mnie pytają dlaczego mnie to wszystko dziwi i zawsze jestem zaskoczony tą łatwością uzyskiwania tych śrotków,przecież procedury i zasady są identyczne w całej UE a Polska dpniej należy:)

Robert W.

Post autor: Robert W. » 30 gru 2009, 17:36

i dla tego trzeba się wynieść z tego kraju,dotacje to gehenna która którą trzeba przejść,polska biurokracja jest od tego aby zniechęcić do tej kasy lepiej żeby przepadła bezpowrotnie niż miał by ją ktoś wykorzystać.Wiem co piszę bo sam się staram o tą kasę nieraz papiery mają kilkadziesiąt stron,i nie chodzi tu o kasę urzędu pracy na otwarcie działalności bo to akurat najprostsza forma dotacji jak i najmniejsza.Wiem że w każdym regionie jest inaczej ale w skali europejskiej to tak jesteśmy w końcowej czołówce.Ale warto starać się o te pieniądze bo dzięki nim nasza firma się rozwinie ale przeżyć trzeba swoje :mrgreen:

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 06 kwie 2010, 08:31

moi drodzy,mam zamiar wystąpić o kredyt unijny na rozpoczęcie działalności .Ponieważ z wypełnianiem papierzysków zawsze miałem kłopoty, mam prośbę by ktoś podzielił się ze mną jeśli ma to już za sobą.Liczę na skan takiego wypełnionego dokumentu.Poproszę o przesłanie na meila banaszeki-dom@neostrada.pl .Z góry dziękuję za pomoc.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 06 kwie 2010, 09:51

a spełniasz warunki , np o nieprowadzenieu działalności chyba 5 lat wstecz :?:

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 06 kwie 2010, 12:02

I owszem
Kontakt 517355290

Robert W.

Post autor: Robert W. » 06 kwie 2010, 17:21

wystarczy rok nieprowadzenia działalności ale wtedy jedzie się na pełnym zusie.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 08 kwie 2010, 12:39

Widzę,że albo nikt nie próbował uzyskać unijnego kredytu z pośredniaka na uruchomienie działalności albo mamy do czynienia z typowym brakiem życzliwości.No co ten BANAN głupi ja tyle czasu poświęciłem by wypełnić ten wniosek, a on by chciał gotowca?
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 09 kwie 2010, 08:51

Dziękuję za pierwszy odzew.Kto jeszcze pomoże Bananowi?
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
nibylung
Kontakt:

Post autor: nibylung » 09 kwie 2010, 14:08

Banan starasz sie o dotacje czy o kredyt z unji? moge ci posłać mój biznes plan dzieki któremu dostałem dotacje może ci coś pomoże

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROWADZENIE FIRMY - run a business”