Prośba o szybką wycenę
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
ano spore ale i tak nie sądzę by to były wyceny spawaczy z uprawnieniami dozorowymi 
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
-
prezesAdammm
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, 18:13 przez prezesAdammm, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobre wyliczenia.prezesAdammm pisze:http://spawalnictwo.com.p...roboczogodzine/
Zatem jeśli prowadzisz działalność rzemieślnicza to musisz liczyć 80zł/roboczogodzina + dojazd + ew materiał spawany. Będzie to uczciwa stawka. Chociaż czasami, a zwłaszcza teraz, konkurencja zmusza do obniżenia kosztów.
reneq napisał:
Też może być, wszystko zależy jakim materiał jakim sposobem spawany i do czego ma być użyty.Cytat:
Wiadomość jest gotowa do wysłania wraz z następującymi załącznikami (plikami
lub łączami):
Rama przejściowa HIAB175 STAR266_1.dwg
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Analizowaliśmy przesłany rysunek konstrukcji.
Doszliśmy do wniosku, że pracochłonność jest tu duża .... i należy wycenić ten przypadek konstrukcji na kwotę:
150 - 180 zł (netto) za godzinę pracy spawacza, za m..innymi : (wysokie uprawnienia kwalifikacyjne i ponoszenie pełnej odpowiedzialności za wykonaną robotę - ocechowanie spoin własnym numerem uprawnień).
Z poważaniem:
Jarosław Nowak
Wypowiadam się tutaj jako kadrowiec mający do czynienia z księgowością. Wcześniej przez lata pracowałem jako aparatowy oraz sterowniczy w przemyśle chemicznym i widziałem wielu spawaczy i ich spawy, dobre i złe, więc wiem mniej więcej jak się cenią.
Wszystko zależy od czego w/w element ma być wykorzystany i na jakie warunki będą narażone spawy. Dają jednak gwarancję na spawy, a to też ma swoją cenę i wartość.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, 20:44 przez dumaeg, łącznie zmieniany 4 razy.
Tak niestety jest kosztorysowanie jest trudne i w zależności o zapotrzebowania warunków w jakich spawy będą pracować itd, itp. wyceny mogą się różnić znacznie.
Teraz jeszcze dochodzi kwestia recesji i konkurencja na rynku więc wszystko staje się płynne.
PS. Teraz dokładniej doczytałem, że to żurawia, a takie urządzenia przechodzą co 5 lat przeglądy UDT o ile mnie pamięć nie zawodzi. Zatem jeśli firma daje gwarancje na spawy to jest to cena wyważona (te 150-180zł).
Teraz jeszcze dochodzi kwestia recesji i konkurencja na rynku więc wszystko staje się płynne.
PS. Teraz dokładniej doczytałem, że to żurawia, a takie urządzenia przechodzą co 5 lat przeglądy UDT o ile mnie pamięć nie zawodzi. Zatem jeśli firma daje gwarancje na spawy to jest to cena wyważona (te 150-180zł).
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, 17:57 przez dumaeg, łącznie zmieniany 1 raz.
właśnie w tym problem, że konstrukcja jest nieco 'prototypowa', czyli niewielki samochód + potężny żuraw i jak się coś weźmie i 'zesra', to pierdzieć w pasiaki nie pójdzie ani inspektor UDT, ani konstruktor tylko spawacz 
trza to będzie na chłodno przemyśleć, bo jeśli mam ryzykować to za odpowiednie pieniądze.
trza to będzie na chłodno przemyśleć, bo jeśli mam ryzykować to za odpowiednie pieniądze.
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
Jeśli nie ma gwarancji to nie spawacz odpowiada. 
Chyba, że w projekcie i umowie zaznaczone są odpowiednie parametry i typ spawów, które muszą być zastosowane to wtedy spawacz.
A ile docelowo (udźwig maksymalny) ma to dźwigać?
Prototyp to razy 4 koszta jeśli nie ma odpowiedniej specyfikacji wymaganych spawów. Co najmniej bym tyle policzył.
Chyba, że w projekcie i umowie zaznaczone są odpowiednie parametry i typ spawów, które muszą być zastosowane to wtedy spawacz.
A ile docelowo (udźwig maksymalny) ma to dźwigać?
Prototyp to razy 4 koszta jeśli nie ma odpowiedniej specyfikacji wymaganych spawów. Co najmniej bym tyle policzył.
wszystko jest wyszczególnione w wps-ie, nawet temperatury międzyściegowe. na koniec po odbiorze przez inspektora każdy z 'łańcuszka' docelowo cechuje konstrukcję własną puncą/cechownikiem i niema bata, żeby uniknąć odpowiedzialności w razie 'w'
na max długości ramienia [bez 'bocianka' 12m] - 1,5t
ten hiab to potwór, nie żóraw 
na max długości ramienia [bez 'bocianka' 12m] - 1,5t
-
prezesAdammm
Nie jestem wstanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi, bo spawam głównie w firmach, a za fuchę potrafię wziąć w tig 50 zł za 30 min pracy w TIG, na czysto... Nie zastanawiałem nad tym się bo nie mam firmy...
A jak mam coś robić to po prostu najpierw ustalam za ile... jeśli mi nie pasuje to do roboty nie podchodzę...
Pierwsze na pewno nie będę robił za przelicznik kg - bo co innego pospawać coś na stole aby się trzymało, a co innego w przymusie na RTG...
Ta wycena to jednak za dużo te... 150 netto chyba to było podane aby trochę się potargować...?
A jak mam coś robić to po prostu najpierw ustalam za ile... jeśli mi nie pasuje to do roboty nie podchodzę...
Pierwsze na pewno nie będę robił za przelicznik kg - bo co innego pospawać coś na stole aby się trzymało, a co innego w przymusie na RTG...
Ta wycena to jednak za dużo te... 150 netto chyba to było podane aby trochę się potargować...?