Fundusze unijne

O tym jak zarobić pierwszy milion;)

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Fundusze unijne

Post autor: Nikiel » 27 lis 2010, 20:35

scyzoryk Pn mar 09, 2009 11:21 am
Jak obiecałem kilka informacji o funduszach unijnych.
Najwięcej informacji będzie dotyczyło Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki bo z tym mam do czynienia i w miarę się orientuję.
Funduszy jest kilka, kasę dzieli ministerstwo finansów, a obsługują te fundusze rozmaite firmy. Generalnie pieniędzmi zarządza się regionalnie i tak jeżeli mieszkasz w woj np wielkopolskim to trzeba szukać firm obsługujących fundusze w swoim województwie. Informacje dość łatwo znaleźć w internecie albo lokalnej prasie. Informacje takie znajdują się również na stronach urzędów miejskich, marszałkowskich i wojewódzkich. Trzeba trochę pogrzebać ale da się znaleźć.
Pierwszych informacji należy szukać w lokalnym biurze pracy bo tam jest stosunkowo łatwo uzyskać dotację. Kwoty tu nie są wielkie, np w Kielcach było to 16 tys na rozpoczęcie działalności. Można za to kupić sprzęt, maszyny albo np. samochód. Nie muszą to być całkowicie nowe rzeczy ale np w przypadku używanych mogą sobie zażyczyć wyceny przedmiotu przez rzeczoznawcę. By dostać dotację z Urzędu Pracy na rozpoczęcie działalności bezwzględny warunek jest jeden, mianowicie trzeba być zarejestrowanym bezrobotnym. O innych warunkach trzeba zapytać w lokalnym UP.
Kolejną dotacją z UP jest dotacja na stworzenie miejsca pracy. Kielecki UP daje na to do 20 tys. Warunek - musisz zatrudnić bezrobotnego na min. rok.
Inną pomocą z UP jest przyjęcie pracownika na tzw. staż. Można zatrudnić osobę na tzw. przyuczenie do zawodu. Przez pół roku osoba ta otrzymuje płacę z UP. Zatrudniając w tej formie kogoś jedyne koszty z tym związane to odzież robocza dla niego i ewentualnie wynagrodzenie poza tym z UP. O szczegóły pytać w UP.

Teraz o tych funduszach z PO Kapitał Ludzki.
Tutaj kwoty są już znacznie wyższe ale i warunków obwarowujących jest też więcej.
Dotację można dostać na:
1. Rozpoczęcie działalności
2. Rozwój przedsiębiorstwa, firmy.

Rozpoczęcie działalności.
Najważniejszy jest bezwzględnie pomysł na biznes. To jest oceniane i od tego zależy czy w biznesplanie wykażesz dochodowość twojej przyszłej firmy. Kuźnia, kowalstwo jak najbardziej może być, może to być cokolwiek z czego chcecie się utrzymać.
Pierwszym krokiem jak już macie pomysł na swoją firmę jest poszukanie firm czy organizacji, które dystrybuują dotacje. Udzielą one wszystkich informacji o dotacji.
Potem jak już wiecie co, gdzie i kiedy, należy złożyć wniosek. To jest pierwsza runda selekcji. Wnioski są oceniane punktami. Można je uzyskać za np. pomysł, swój status - odpowiedni wiek (tam gdzie ja składałem grupami priorytetowymi był osoby w wieku do 25 lat i powyżej 45), miejsce zamieszkania (teren wiejski, miejski) i płeć (kobiety były w grupie priorytetowej), oceniany jest też krótki plan finansowy, czy planowane jest zatrudnienie ludzi i kilka innych czynników.
Jak już znajdziecie się grupie szczęśliwców zakwalifikowanych do konkursu na dotację trzeba prawdopodobnie odbyć cykl szkoleń. Szkolenia są bezpłatne i dotyczą np. zakładania działalności, rozliczeń księgowych, jak sporządzić biznesplan. Obecność obowiązkowa.
I wtedy zaczyna się sedno czyli pisanie biznesplanu. To na podstawie tego komisja uznaje czy przydzielić dotację czy nie. Trzeba do tego podejść rzetelnie.
Dotację można uzyskać na:
zakup lokalu, remont, modernizację lokalu, zakup maszyn i urządzeń, zakup surowców, na marketing, program komputerowy, samochód i w zasadzie wszystko co jest związane z uruchomieniem firmy. Ja np złożyłem min na sprzęt spawalniczy, piec gazowy, giętarkę do profili, gilotynę do prętów i kilka innych rzeczy. W przypadku sprzętu używanego wymagane są wyceny odpowiednich rzeczoznawców.
W przypadku tego programu dotacja na rozpoczęcie działalności to 40 tys pln. Wkład własny to min 15 % całości inwestycji. Warunek jest też, że trzeba przez min rok prowadzić działalność, potem wszystkie graty są wasze. Jest jeszcze jeden ważny warunek, to jest to, że przez dwa lata nie można starać się o uzyskanie dotacji z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Można za to próbować uzyskać dotację z UP na stworzenie miejsca pracy.

Kolejne dotacje to te na rozwój firmy.
Kwoty tu są już nieporównywalne bo nawet do kilku milionów zł. Obwarowane to jest też wieloma warunkami, różne są wymagania co do wielkości wkładu własnego. Droga do otrzymania dotacji jest tu podobna i najważniejszym jest wykazać, że dotacja przyniesie zysk i rozwój firmy.
Jeżeli ktoś planuje założenie lub rozwój firmy to warto poszukać informacji na temat dotacji bo pamiętajcie, że dotacja jest dotacją i jeżeli spełni się warunki to te pieniądze są WASZE.
Jeżeli ktoś ma pytania jak pisać biznesplan to chętnie pomogę bo właśnie to przerabiałem na swoim przypadku :wink:
czekam na ocenę biznesplanu, szansa na tą kasę jest bo np w moim przypadku wniosków zostało złożonych ok 70, z tego zakwalifikowano 15 osób (udało mi się) do konkursu, a z tego 8 osób dostanie dotację, tak więc teraz mam nieco ponad 50 % szans :?
pozdrawiam
zbyszek

jolo747 N mar 15, 2009 10:58 am
tak gratulacje
ja jeszcze trochę o dotacjach, na dziś z urzędu
pracy na otwarcie można dostać 18600 albo z funduszu pracy bez szkolenia, albo po odbytym szkoleniu ok 100 godzin, z europejskiego funduszu społecznego, dotacje można też uzyskać z ARIMR agencji restrukturyzacji rolnictwa na stworzenie miejsc pracy na wsi nawet do 100 tyś na pracownika , warunkiem jest wkład własny 50/50% Ale są agencje pomagające otrzymać kredyt na preferencyjnych warunkach, więc ten wkład własny można pożyczyć.
Jak ktoś ma pole to można jeszcze dostać pomoc na przebranżowienie z rolnictwa na inny zawód (ARiMR)

Prawdopodobnie też teraz aby otworzyć działalność Gosp. trzeba mieć kwalifikacje więc, Świadectwo szkolne,Kursy,Szkolenia, lub praca w zawodzie min 3 lata. (stolarz nie może prowadzić ślusarskiego warsztatu)

trzeba pamiętać też ze fundusze europejskie skończą sie prawdopodobnie w 2013 roku wiec jeszcze 4 lata, należało by sie przygotować i skorzystać zanim się skończą

Trzymajcie za mnie kciuki też składam wniosek do pup.

Pozdrawiam
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

dzik_warminski
Kontakt:

Post autor: dzik_warminski » 28 lis 2010, 14:31

Prawdopodobnie też teraz aby otworzyć działalność Gosp. trzeba mieć kwalifikacje więc, Świadectwo szkolne,Kursy,Szkolenia, lub praca w zawodzie min 3 lata. (stolarz nie może prowadzić ślusarskiego warsztatu)

teraz dostałem dostacje z UP mimo że nie mam papierów zawodowych przedstawiłem przedmity które zrobiłem i udało się .

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 28 lis 2010, 14:35

Najlepiej jak każdy dowie się w swoim up co i jak ja 4miesiace temu brałem dotacje i nie trzeba było przedstawiać kwalifikacji.No chyba ze się zmieniło.

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 28 lis 2010, 16:00

Kolega rafal194 dobrze prawi, każdy up ma swoje kryteria, pisałem wnioski w Białymstoku, Ostrołęce i Wyszkowie każdy znacząco się różnił od poprzedniego...
Taka polityka, na koniec roku robią bilanse i zaostrzają, bądź łagodzą kryteria zależnie od tego ile środków zostało wdrożonych ze skutkiem pozytywnym...

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROWADZENIE FIRMY - run a business”