Elektryka w minipracowni - jakie wymogi prawne?

O tym jak zarobić pierwszy milion;)

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Idol

Elektryka w minipracowni - jakie wymogi prawne?

Post autor: Idol » 07 lut 2012, 21:52

Juz się przyzwyczaiłem,że w tym kraju prawie wszystko jest zabronione,nielegalne,lub powoduje tycie ;) ...więc dmuchając na zimne zawczasu zasięgam porady:

Sprawe mam taką: moja mini kużnia w przydomowym budynku gospodarczym dotychczas była zasilana z licznika domowego energii elektrycznej.Zwyczajnie z domu przerzucona przedłużka z rozdzielaczem.Wewnątrz pomieszczenia nie mam ,,prawdziwej'' instalacji.

Teraz chciałbym sobie zgłosić ten budynek,jako miejsce pracy twórczej...poszukałem na forum,co nieco znalazłem.Jeszcze nie wiem,jak z prądem?muszę pociągnąć instalacje i licznik pod działalność?Czy może zwyczajnie zostawić tak,jak jest i nikomu to nie bedzie przeszkadzało...

Podpowiedzcie,co sądzicie?Kto się może czepić?

Vatowcem nie jestem,energii nie odliczam,wszystko mi działa jak powinno-tylko nie chciałbym jakichs kar za to płacić niepotrzebnie...

Aha!-nikogo nie zatrudniam,sam sobie tam knuje.

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 07 lut 2012, 23:26

Moje ,,miękkie'' zasilanie jest zabezpieczone przeciwporażeniówką,przy tym nauczony wieloletnią pracą w budownictwie (na podobnych zasilaniach z ,,płyty'' w stawianych świeżo budynkach )staram się uważać,czasem nawet za bardzo (oświetlenie 12V :) )

Zapytuje,bo wystraszyłem się tym oto wątkiem (2gi post)
http://krol-artur.nazwa.pl/forumkowalsk ... .php?t=872

ateem

Post autor: ateem » 08 lut 2012, 07:28

w Polsce zasada jest taka: jeżeli robisz sam na własny rachunek, nie zatrudniasz nikogo, klienta nie wpuszczasz na warsztat, to możesz tam żyletki wszędzie porozsypywać, gołe przewody pod napięciem wieszać i co se tylko wymyślisz (o ile nie naruszysz przepisów ppoż). Sam swoim zdrowiem możesz ryzykować, ale nie możesz stwarzać zagrożenia dla nikogo z otoczenia.
Co do licznika to US (Urząd Skarbowy) może przypiąć się, gdyż firmy mają inna cenę prądu niż gospodarstwa domowe (wyższą, a co za tym idzie więcej PLNów z Vatu).

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 08 lut 2012, 07:50

Ja mam instalacje i w garażu i kuźni poprowadzoną z domu. Ojciec elektyk, to mi w kuźni podłączył do skrzynki z bezpiecznikami i wyłącznikiem różnicowo-prądowym. Każdy kabel praktycznie ma swój bezpiecznik, oraz główny bezpiecznik, gdyby było jakieś przebicie, to wyłącza całą sieć na kuźni.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 08 lut 2012, 08:25

napisz ile masz faz jakie zabezpieczenia w domu , czy masz niedobór mocy czy zapas,

przyłączenie nowego punktu odbioru to koszt ok 5k , a jeśli będą komplikacje to nawet 2x tyle , może sie okazać że wcale ci nie podłączą ,papierów jest sterta i ok 1rok załatwiania (docelowo)

jeśli masz zapas mocy w domu , ciągnij z domu , nikt sie nie przyczepi dopuki nie będzie skarg od sąsiadów , wtedy możesz miec wizytę z elektrowni

rozwiazanie na zasadzie 2 liczniki na 1 przyłączu raczej nie przejdzie , ale możesz zapytać w elektrowni

Slavek

Post autor: Slavek » 08 lut 2012, 10:08

Nie wiem jak to jest przy zarejestrowanej działalności. Ja finansowałem przyłącz do nowo powstałego budynku, koszt 1200-1400 ta opłata jest jednakowa chyba do 200 m. W tych pieniądzach miałem postawioną skrzynke z licznikiem, z gotowym przyłączem. Do tego dochodzą koszta przewodu - długość od skrzynki do budynku( dość drogi) + to co montujesz w warsztacie - puszki, bezpieczniki,przewód, gniazdka . U mnie ten koszt nie przekroczył 3 tyś - kanały sam wycinałem a znajomy elektryk zrobił reszte.

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 08 lut 2012, 12:20

jolo pisze:napisz ile masz faz jakie zabezpieczenia w domu , czy masz niedobór mocy czy zapas,

przyłączenie nowego punktu odbioru to koszt ok 5k , a jeśli będą komplikacje to nawet 2x tyle , może sie okazać że wcale ci nie podłączą ,papierów jest sterta i ok 1rok załatwiania (docelowo)

jeśli masz zapas mocy w domu , ciągnij z domu , nikt sie nie przyczepi dopuki nie będzie skarg od sąsiadów , wtedy możesz miec wizytę z elektrowni

rozwiazanie na zasadzie 2 liczniki na 1 przyłączu raczej nie przejdzie , ale możesz zapytać w elektrowni

Tak,mam nadwyżkę mocy-kilka lat temu dostałem przydział.Robiliśmy rozdział instalacji.Był jeden licznik na 3 kondygnacje,teraz sa 3 liczniki osobne.Mam licznik trójfazowy.Zabezpieczenie główne 20A.potem 16A

Sasiedzi raczej nie mają powodu do narzekania :) .nic nie przygasa,mam sprzęty o niewielkim poborze mocy (najwięcej mig bierze),nawet jest stosunkowo cicho - pomieszczenie wygłuszone,a skrzynia z kowadłem postawiona na gumowych poduszkach samochodowych.Pochłania wibracje,że nic w posadzce nie czuć :) - szczerze to ciężko z zewnątrz wyczaić co ja tam robię :)

Miejsce w którym poprzednio pracowałem (wynajmowane) było zasilane z domowej instalacji,a na mój warsztat miał ,,pod siłę'' podpięty podlicznik z gniazdkiem 230V - i normalnie spisywali z niego zużycie... nie wiem,czy było przepisowo ?

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 08 lut 2012, 14:24

rozumiem że na rachunku masz 3 różne liczniki podane ,lub masz 3 rachunki , , w takim wypadku najprościej by było przepisać jeden licznik na firmę lub dołożyć czwarty i po sprawie a jeszcze jedno , skrzynka TL masz na zewnątrz czy w domu

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 08 lut 2012, 19:32

Dobrze Jolo rozumiesz-mam 3 osobne rachunki za 3 liczniki (jeden jest mój)
Nie bardzo rozumiem oznaczenie skrzynka TL,niedouczony jestem to napiszę jak to wygląda:

Najpierw ze słupa prąd przychodzi do tej skrzynki na zewnątrz na ścianie (w niej są tylko ,,klawisze,,),następnie wchodzi przez ściane do środka do skrzynki wewnątrz,w której mieszczą się owe 3 liczniki,wyłączniki różnicowe,oraz ,,korki'' :) - (topiki ) obsługujące 380V.

No :) -tak to wygląda

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 09 lut 2012, 08:25

ja bym próbował załatwiać 4 licznik na warsztat , w elektrowni powinni ci wszystko wytłumaczyć,,
TL -tablica licznikowa

Awatar użytkownika
Idol

Post autor: Idol » 09 lut 2012, 11:32

Podziękował rozmówcom za wskazówki :) i poświęcony czas -
Dalej powinienem sobie więc poradzić gębą i portfelem .

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROWADZENIE FIRMY - run a business”