Jak nazwać firmę?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Jak nazwać firmę?
Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad działalnością, pośród wielu koncepcji, pomysłów i problemów do rozwiązania pojawił mi się bardzo prozaiczny, mianowicie jak nazwać firmę. Najlepsza byłaby nazwa odnosząca się do tego, co robię (historyczna broń biała), ale i ogólnie kojarząca się z kowalstwem, łatwa do zapamiętania, taka trochę dla laików.
Też tak miałem i nazwałem "kowalstwo-tradycyjne" i co? wpisz sobie w googlach np. kowalstwo artystyczne - bo tak nazwiesz firmę i wyskoczy Ci miliard dziwności. Doszedłem do wniosku, że lepiej nazwać firmę nawet głupio - "Ślizex" i wyrobić sobie markę, wypozycjonować stronę, dać info na fora tam gdzie się zajmują tym, co ty możesz sprzedać niż iść w takie "ogólniki". To tyle na temat mojego błędu. Ostatecznie firmę nazwałem "Kronar" na cześć pedała barbarzyńcy, bo warto życie traktować nie zawsze poważnie. http://oglaf.com/honor/
Nie ma róży bez kolców,
tak jak życia bez stolców.
tak jak życia bez stolców.
- Katana_Blade
Najprostsze rozwiązania są najlepsze,
np. coś w stylu Kuźnia Mieczy
ale możesz pomyśleć o jakiś dodatkach np. dodać coś związanego z jakimś znanym polskim rycerzem itp. itd.
==> Kuźnia Zawisza Czarny/Kuźnia Mieczy Zawisza Czarny
Wodze fantazji na nazwę są szerokie, możesz spróbować z czymś bardziej "bajecznym".
Kuźnia Excalibur
Jak to epicko jest opisany miecz w legendach i w jednym z odcinku "Starożytni Kosmici, kosmici i niszczycielska broń" (19minuta sezon 3 odcinek 9).
Nie zapomnij pochwalić się jaką nazwę wymyśliłeś
.
np. coś w stylu Kuźnia Mieczy
ale możesz pomyśleć o jakiś dodatkach np. dodać coś związanego z jakimś znanym polskim rycerzem itp. itd.
==> Kuźnia Zawisza Czarny/Kuźnia Mieczy Zawisza Czarny
Wodze fantazji na nazwę są szerokie, możesz spróbować z czymś bardziej "bajecznym".
Kuźnia Excalibur
Jak to epicko jest opisany miecz w legendach i w jednym z odcinku "Starożytni Kosmici, kosmici i niszczycielska broń" (19minuta sezon 3 odcinek 9).
Nie zapomnij pochwalić się jaką nazwę wymyśliłeś
W razie czego zawsze można użyć po prosty swojego nazwiska. I tak wiele osób kojarzy Cię po nazwisku. Sam rozpatrywałem różne nazwy ale każdy pomysł wydawał mi się mniej lub bardziej pretensjonalny, nadęty lub za mało poważny. Więc zostało nazwisko.
Choć przyznam że np KUŹNIA EXCALIBUR brzmi bardzo dobrze... super pomysł.
Albo idąc tym tropem: Szczerbiec - mieczownictwo.
Trzeba też zastanowić się nad grupa docelową oraz mozliwością reklamy i pozycjonowaniem w sieci. Z tym drugim to najlepiej spytać eksperta - jakie słowo bedzie najlepiej pozycjonować.
Choć przyznam że np KUŹNIA EXCALIBUR brzmi bardzo dobrze... super pomysł.
Albo idąc tym tropem: Szczerbiec - mieczownictwo.
Trzeba też zastanowić się nad grupa docelową oraz mozliwością reklamy i pozycjonowaniem w sieci. Z tym drugim to najlepiej spytać eksperta - jakie słowo bedzie najlepiej pozycjonować.
"kowal po to ma kleszcze żeby różne rzeczy trzymać"
zbrojownia to fajna nazwa. A może Beyowo? Albo mieczebeyowe.pl:P
Wymyślenie fajnej nazwy nie jest łatwe. A może zwyczajniej pracownia płatnerska/kowalska Bey Bey (nie wiem jak Ty się Beyu zwiesz
)
Ja mam "pracownia kowalska czarny nikiel"
i jest spoko. Jak by ktoś mnie widział po kuciu to by wiedział dlaczego "czarny". Ale łatwiej ujrzeć jednorożca i kwiat paproci niż kującego nikla:P
Wymyślenie fajnej nazwy nie jest łatwe. A może zwyczajniej pracownia płatnerska/kowalska Bey Bey (nie wiem jak Ty się Beyu zwiesz
Ja mam "pracownia kowalska czarny nikiel"
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
- Grzegorz K.
- Administrator
Bey/ "Zbrojownia" jest optymalną nazwą firmy. Nic więcej juz bym do tego słowa nie dodawał. Niestety w NASK-u popularne końcówki tej domeny są juz klepnięte, ale tylko zbrojownia.com.pl istnieje jako sklep ze współczesną bronią. (com i pl są wykupione ale nie wiszą na nich strony, więc można się pofatygować i odkupić domenę). powodzenia.