Granica między kowalstwem a ślusarstwem w interpretacji us

O tym jak zarobić pierwszy milion;)

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

dosiek

Granica między kowalstwem a ślusarstwem w interpretacji us

Post autor: dosiek » 21 mar 2010, 16:31

Witam:) od pewnego czasu planuję rozpoczęcie działalności związanej z kowalstwem. Zrobiłem wstępne rozeznanie, wiem mniej-więcej jaki potrzebuję sprzęt i jak muszę przerobić swój warsztat. Problemem jest jednak sam fakt rejestracji dg. Mianowicie chciałbym się połaszczyć na kartę podatkową, gdzie po odliczeniu ulgi z małego zus-u płaciłbym podatku ok 160zł nie zatrudniając nikogo. Tu nasuwają mi się dwa pytania: czy wspomagając się migomatem, szlifierkami i prasą nie będę zobligowany do wskoczenia na karcie podatkowej w dwa razy droższe 'usługi ślusarskie'? Drugim moim pytaniem jest, jakie pkd mogę wpisać w EDG-1 aby mieć jak największe pole do popisu, a jak wyżej nie być zmuszony do płacenia większego podatku? Dodam, że pragnę prócz typowych zajęć ujętych w karcie podatkowej, czyli świadczeniu usług również sprzedawać swoje magiczne artefakty poprzez internet. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Robert W.

Post autor: Robert W. » 21 mar 2010, 17:01

w karcie ostatni coś tam pozmieniali,nie możesz pracować jako podwykonawca i świadczyć usług firmom i tutaj są różne interpretacje tego przepisu :roll: musisz znaleść odpowiednie pkd które będzie tyczyło się kowalstwa,to US cię zakwalifikuje czy będziesz na karcie i wysokość podatku uzależniona od liczby mieszkańców.Ja mam około 160 zł które wchodzi w Zus czyli go nie płacę :mrgreen: Musisz iść do osoby która jest na bieżąco w tych sprawach i to ona powinna Ci doradzić.Jak dla mnie karta jest najlepszym rozwiązaniem 8-)

jakich narzędzi będziesz używał to twoja osobista sprawa :mrgreen:

dosiek

Post autor: dosiek » 21 mar 2010, 18:35

Z tego co miła Pani w skarbówce mówiła nie mogę sam mieć podwykonawców, a zatrudniać mogę tylko na umowie o pracę. Co ciekawe jednak dodała, że mogę świadczyć usługi innym firmom wystawiając im faktury vat [o ile będę owego płatnikiem] nawet bez limitu kwotowego, który w niektórych zawodach dotyczących karty podatkowej jest ustalony na około 50 tysięcy złotych. Prosiłbym o wypowiedź któregoś z kolegów kowali będących na karcie o podanie jakie ma wpisane pkd. Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 24 mar 2010, 20:50

ja nie jestem na karcie, a wpisane mam,/ kucie ,walcowanie i prasowanie stali Pkd 2007 25,50,z/ nie ma czegoś takiego jak kowalstwo czy rękodzieło, powinieneś mieć Jeszce
24,33,z
25,11,z
25,61,z
25,99,z
33,11,z
im więcej tym lepiej :-)
z tym jedna działalność jest przeważająca myślę że powinieneś dać to co ja mam/kucie walcowanie ...../
spawanie w kowalstwie jest dopuszczalne, na egzaminie czeladniczym są pytania na temat spawania MMA, tak że luzik

Robert W.

Post autor: Robert W. » 25 mar 2010, 06:35

z robotą dla firm do się dokładnie dowiedz,bo ja miałem problem z interpretacją przepisów przez US i nie można dla wszystkich pracować.Oczywiście że możesz przyjąć pracownika ale automatycznie rośnie Ci podatek :-|

nochal

Post autor: nochal » 25 mar 2010, 08:31

czy urząd wymaga jakichś kursów, szkoleń itp. żeby otworzyć taką działalność :?:

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 25 mar 2010, 13:13

Nie, twoje umiejętności zweryfikować ma rynek.Można być kiepskim kowalem,a świetnym organizatorem i biznesmenem.Poza tym kogo w US obchodzi czy ty coś umiesz--ty masz zapłacić podatek.
Kontakt 517355290

nochal

Post autor: nochal » 25 mar 2010, 13:15

a np egzamin czeladniczy nie jest konieczny?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 25 mar 2010, 13:21

Absolutnie nie.Ten by się przydał gdybyś chciał się zatrudnić w jakiejś firmie jako kowal ,to jest potwierdzenie twoich kwalifikacji.
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROWADZENIE FIRMY - run a business”