Piec GAZOWY DIY

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Mały

Piec GAZOWY DIY

Post autor: Mały » 03 sty 2018, 20:19

Witajcie drodzy Koledzy i Koleżanki (nie wiem czy są na FK jakieś Panie :) ),

Poratujcie żółtodzioba. Temat był poruszany, ale moim zdaniem dość lakonicznie i w innym kontekście (lub po prostu minął moje oczy) . Jeżeli jednak należałoby kontynuować któryś wątek, to najmocniej przepraszam za zaśmiecanie forum nowym tematem i bardzo proszę o przekierowanie.

Mieszkam w miejscu w którym jedynym sensownym rozwiązaniem jest budowa pieca gazowego- czystego, niedymiącego. Przeglądałem internet, yt, fora i uznałem, że wykonam prosty, malutki piec- taki który szybko się nagrzeje i nie będzie krową na pół warsztatu- z tego co wiem mniejsza komora szybciej się nagrzewa, a na tym mi bardzo zależy.

Wykonałem prowizoryczny piec, aby sprawdzić działanie palnika który TEORETYCZNIE powinien działać (jest mase podobnych konstrukcji na yt które działają poprawnie).. ale NIE DZIAŁA!!! (uspokoje Was- planuje wykonać piec porządnie jak tylko wyjaśnię problem- na pewno nie będę pracować na czymś takim przez dłuższy czas.

Po kolorze metalu który nagrzałem (pręt 15mm) szacuje, że piec nagrzewa się do 800-900 stopni, a to zdecydowanie za mało (sprawdzałem przy pełnej ciemności- kolor pomarańczowy.. w piecu przy ciągłym grzaniu gdzieniegdzie pojawiały się żółte fragmenty na powierzchni) .

Czy ktoś z Was mógłby ocenić co należałoby poprawić w tej konstrukcji- zależy mi na wykonaniu pieca samemu- kupowanie pieców po
2-3tyś. przerasta moje finansowe możliwości.

Krótki opis tego "pieca" (wszystkich posiadaczy PIECA serdecznie przepraszam:P):
-6 cegieł szamotowych : 23 x 11 x 6 cm w ramach komory + 2 cegły którymi zasłaniam otwory
- piec działa na propan butan (butla 11kg) z reduktorem

Palnik wykonany z:
- rury 3/4 cala 20cm
-mufy redukcyjnej 1x 3/4
- mufy redukcyjnej 6/4 x 3/4
- dyszy 0.6mm
- doprowadzenie gazu rurką miedzianą 15mm (cholernie zły pomysł ze względu na przewodność cieplną, ale nie znalazłem niczego innego o dość małej średnicy :/ )

ciśnienie gazu regulowałem w zakresie 0.3-0.7 bara ale nie wpływało widocznie na zmianę temperatury w piecu.

Pozdrawiam Was,
Mały
"wszystko da się zespawać" - Scrapheap Challenge

Mały

Re: Piec GAZOWY DIY

Post autor: Mały » 03 sty 2018, 20:27

Jeszcze zdjęcia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 03 sty 2018, 20:55

Chłopie, odwiedź dział Narzędzia. Tematów poświęconych gazówkom jest co najmniej kilka. Tylko trzeba zaglądać nie tylko na pierwszą stronę. Co do twojego pieca to po pierwsze w takim palniku o tym przekroju stosuje się dyszę 0,8 mm i musi być ona ustawiona idealnie osiowo. Po drugie cegły szamotowe nagrzewają się kosmicznie długo. Jak się już nagrzeją, to wtedy osiągniesz i wyższe temperatury.b A jak już takie osiągniesz, to nastąpi cofka płomienia do palnika. Zajrzyj więc do działu Narzędzia.
Kontakt 517355290

Mały

Post autor: Mały » 03 sty 2018, 23:30

Dziękuje serdecznie za poradę odnośnie średnicy dyszy:). Jeżeli chodzi o cegły szamotowe to postaram się zamienić je na włókninę. Temat był wałkowany To prawda, ale nie znalazłem informacji na temat konstrukcji palnika którą zastosowałem. Poszukam jeszcze. Tak czy inaczej dziękuje za pomoc:)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 04 sty 2018, 05:03

viewtopic.php?f=25&t=1608 Wat budował swój pierwszy piecyk z takim palnikiem ale fotki poszły w zapomnienie. Tak to jest jak się je umieszcza na zewnętrznych serwerach. Sam palnik jest mało efektywny, dlatego od dawna nikt do niego nie wraca.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi » 04 sty 2018, 10:26

Jestem świeżo po budowie piecyka też zacząłem od takiego palnika jak ty a potem zbudowałem lepszy z nadmuchem prześledź wątki w dziale narzędzia wszystko opisane, tam ci każdy pomoże ;), moja rada taniej i szybciej jest kupić palnik od kol. Banana a dorobić samemu nawiew z lub bez rekuperatora kolejny raz bym tak zrobił ;)
Przygoda przygoda każdej chwili szkoda...

Mały

Post autor: Mały » 04 sty 2018, 22:43

Panowie, bardzo Wam dziękuje za rady i pomoc. Zacząłem przeglądać dział narzędzia zgodnie z Waszą sugestią i planuje wrócić do budowy/modyfikacji pieca jak upewnię się, że wiem co robię.. Eksperymenty to zły pomysł.

Jest tylko jedna rzecz która nie daje mi spokoju. Igi, z tego co widzę zrobiłeś palnik i piec bardzo zbliżony konstrukcyjnie do mojego i udało Ci się rozgrzać metal na tyle żeby był plastyczny (zakładam że zdjęcia nieco przekłamują kolor rzeczywisty nagrzanego metalu). Zastanawiam się dlaczego u mnie to jest nie osiągalne. Czy jest możliwość, żeby wysokość zamontowania palnika miała znaczenie?

Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi » 05 sty 2018, 09:46

Przy tym palniku i szamotach tylko to wymaga cierpliwości, poza tym duży wpływ na temperaturę ma skład mieszanki w tym palniku tego nie wyregulujesz po prostu albo trafisz ze średnicami albo nie a to są dosłownie niuanse w konstrukcji. Zbudowałem 4 takie same palniki i każdy z nich pali inaczej. dysze dawałem 0,6 i metal był plastyczny ale płomień mocno nie stabilny fakt ze nie miałem reduktora ale przy dyszy 0,6 to niewiele by zdziałał. Jak się mylę to mnie poprawcie ;). A eksperymenty to bardzo dobry pomysł tylko na włosy uważaj ;).

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 06 sty 2018, 12:19

Kolego, temat poprawnego działania pieca to temat rzeka, bardzo długa rzeka. Nasze doświadczenie odnoszą się do pracy na palnikach konstrukcji Banana i właśnie w tym zakresie jesteśmy w stanie pomóc przy założeniu, że pytania będą zadawane w odpowiednim dziale.

Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi » 06 sty 2018, 12:22

Dodam że aktualny palnik jest wzorowany na Bananowym i skonstruowany po bananowych konsultacjach ;)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 06 sty 2018, 12:54

Fotki, fotki i odpowiedni dział.

Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi » 07 sty 2018, 18:54

musi autor admina poprosić o przeniesienie wątku do narzędzi zdjęcia mojego palnika są w moim poście tam właśnie ;)

Mały

Post autor: Mały » 09 sty 2018, 10:26

Witajcie Koledzy,

Zgłosiłem prośbę o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu Administratorom Forum.
Jak poczynię jakieś postępy w związku z budową pieca to będę się chwalić :) - na chwilę obecną czekam na dostawę nowych zabawek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”