Sieć energetyczna
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Sieć energetyczna
Dla mnie podstawowym kryterium umiejscowienia kuzni jest zaopatrzenie w prąd. Niebardzo wiem ile prądu potrzebuje, jakie bezpieczniki, jak to policzyć? Jakiej grubości przewody? Proszę jakiegoś elektryka o pare słów wyjaśnień.
chyba że masz już liczniki tak jak ja i stara instalacje (w moim prezypadku sa jeszcze wtyczki żeliwne czy coś w tym stylu z kwadratowymi bolcami) wtedy trzeba poczytać bo założenie kilku puszek to nie jet jakaś filozofia ja sam ciągłem 220 i też teraz szukam info o sile
Prosze o wyrozumialosc ucze sie 
-
Gość
myślę ze wystarczy ci moc do 17kW (ja tak mam) czyli główne zabezpieczenie 25A Daje nam 25A x 220V 5,5 kW x 3 fazy=16,5 kW, to przydział mocy z elektrowni, Dalej różnicówka albo lepiej dwie , potem zabezpieczenia 20A typ B lub C zwłoczne ( do silników) tzw, esy, potem puszki z rozdzielniami zabezpieczenia 3x16A na gniazda trójfazowe ( 16A x 220V x 3 fazy =10,5 kW) (tu podłączysz sprzęt do 10 kW np silnik ) lub 3x10A do mniejszych sprzętów trójfazowych (do 5,5kW i 10A na gniazdka 220V
Pamiętaj że nie możesz naraz uruchamiać np dwóch silników np 7kW bo ci braknie mocy i będzie biło bezpieczniki
Pamiętaj że nie możesz naraz uruchamiać np dwóch silników np 7kW bo ci braknie mocy i będzie biło bezpieczniki
- Grzegorz K.
- Administrator
to ja pisałem tylko bez logowania,, tam trzeba wziąć poprawkę na to ze podałem moce maksymalne na gniazdo a trzeba by dać nieco mniejsze obciążenia , , silniki można podłączać na rozruch/ praca , wtedy nie biją bezpieczników , i pamiętać aby nie włanczać wszystkiego na raz , bo nam braknie mocy,
z tymi różnicxówkami warto zainwestowac w kilka , bo jak będzie jedna to w razie przebicia lub np wilgoci, będzie nam gasł cały warsztat , a jak podzielimy np światło na jedniej , połowa warsztatu na drugiej a reszta na trzeciej to w razie przebicia nie zgaśnie nam cały warsztat i łatwiej będzie znaleźć usterkę
z tymi różnicxówkami warto zainwestowac w kilka , bo jak będzie jedna to w razie przebicia lub np wilgoci, będzie nam gasł cały warsztat , a jak podzielimy np światło na jedniej , połowa warsztatu na drugiej a reszta na trzeciej to w razie przebicia nie zgaśnie nam cały warsztat i łatwiej będzie znaleźć usterkę
- Grzegorz K.
- Administrator
- krzysieklup
- Kontakt:
Trzeba by było zliczyć moc silników. Tak dla przykładu wiertarka 2,2kW+tokarka 4kW+ szlifierka 2,5kW.
To jeżeli by to chodziło wszystko razem to min 10 kW + oczywiście trzeba doliczyć oświetlenie i elektronarzędzia.
Jestem takiego zdania że lepiej z zakładem na przyszłość niż na "styk", koszt nie robi się większy wiele a jest rezerwa mocy na przyszłość. Część nowych urządzeń zużyw mniej prądu od swoich poprzedników ale jest ich więcej.
To jeżeli by to chodziło wszystko razem to min 10 kW + oczywiście trzeba doliczyć oświetlenie i elektronarzędzia.
Jestem takiego zdania że lepiej z zakładem na przyszłość niż na "styk", koszt nie robi się większy wiele a jest rezerwa mocy na przyszłość. Część nowych urządzeń zużyw mniej prądu od swoich poprzedników ale jest ich więcej.
Pozostaję otwarty, elastyczny, ciekawy.