Wszystko jak w teori a nie działa!

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Repcak

Wszystko jak w teori a nie działa!

Post autor: Repcak » 09 wrz 2015, 16:15

Panowie Ratujcie!

To będą juz trzecie wakacje jak staram się odpalić moje palenisko. Wszystko poskładałem tak jak teoretycznie być powinno. Dmuchawa działa jak tata w mamie. Problem jest tylko taki ze nie chce rozpalać koksu. Papier i drewno normalnie się palą a koks juz niestety nie. Coś tam tylko w jednym miejscu się zaczerwieni i to szczyt jego mozliwości. Probowałem juz chyba wszystkiego, może Wy mi cośdoradzicie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 09 wrz 2015, 16:46

A jaka to dmuchawa?
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 09 wrz 2015, 16:57

Potłumacz mi dokładnie jak rozpalasz, papier drewno i koks? i tyle?
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 09 wrz 2015, 17:23

Koks rozbić młotkiem na drobny groszek, a przede wszystkim drewno rozbuchać i zasypać koksem. Jeżeli nie zatrybi to coś z nadmuchem. Jeszcze jedno, koksu usyp sporą górę bo oszczędność będzie objawiać się wygasaniem ognia.

graffic

Post autor: graffic » 09 wrz 2015, 19:07

hmmm

no to parę rzeczy:

wentylator:
1. - w która stronę się kręci ? - pytanie może banalne - ale przy podpinaniu / sterowaniu (wyłącznik masz siłowy - chyba że masz podpiętą jedną fazę na takim włączniku)) - to wcale nie jest takie nieuniknione... (rzecz do sprawdzenia w którą stronę kręci się wirnik)
2. - wydajność jeśli jest za mała - może być za mało powietrza , jeśli za duża - przedmuchuje i wypala to co łatwopalne , a koks nie mam szansy się zagrzać - jeśli wydajność jest ok tzn ok. 250-500 m3/godz. to do uwzględnienia jest uwaga Jacka-Sz (vide komentarz niżej dot. rozpalania)
3. regulacja strumienia powietrza - jest / nie ma ? - generalnie nie ma (masz jedną wajchę tylko do sterowania "grzybkiem w kotlinie" a to znaczy że całe powietrze przepuszczasz przez kotlinę (z tego wnoszę (popraw mnie), że bardzo szybko spala Ci się drewno/papier) - jeśli tak - to masz nadmiar powietrza i należy zamontować drugą wajchę która odpowiada za upust powietrza (zapchana przez Ciebie czymś prostokątna szczelina) - jak tak patrzę całościowo to wydaje mi się (silnik trójfazowy, wielki wentylator, brak regulacji przepływu powietrza) - że po prostu wszystko wydmuchujesz i dlatego koks nie ma się jak rozżarzyć...do sprawdzenia parametry wentylatora (jeśli jest tabliczka)

rozpalanie: (z uwzględnieniem sugestii Jacka)
1. oczyścić kotlinę - ustawić mały stosik (papier + drewno w szczapki/drzazgi, wióry większe czy co tam masz) później są różne sposoby - jedni podpalają i czekają aż drewno się zajmie ogniem, inni obsypują stosik drobnym koksem i dopiero podpalają (każda metoda jest dobra byle skuteczna i tu zależy od preferencji indywidualnych) - kwestia przetestowania (ja obsypuje koksem)
2. koks - przede wszystkim drobny - tzn. rozbity na cząstki o wym. ok 1,5-2,5 cm - jest to kluczowe (za drobny zadusi ogień, za duży będzie przepuszczał za dużo powietrza i nadmuch będzie wychładzał koks (przepływające powietrze)

co zrobić żeby zmniejszyć wydajność wentylatora ?
zamontować klapy odpowietrzające (odprowadzające) nadmiar powietrza na kanale dolotowym, przywrócić klapę i wajchę sterującą pod kotliną - jak dalej będzie za dużo powietrza - powiększyć klapę odpowietrzającą, zmienić silnik na wolniejszy (mniej obrotów na min.), zmienić wentylator...:) - możliwości jest wiele...

hmm generalnie sugerując się wielkością (jak tak patrzę na fotkę pierwszą) - wentylator ten wygląda mi na wydajność rzędu 1200-1800 m3/godzinę - jest to jakiś wentylator promieniowy do wentylacji pomieszczeń przemysłowych - jeśli tak to jest na pewno za duży i stąd te niepowodzenia

ale musisz sam sprawdzić / przetestować za mało jest danych

PS czasem po rozpaleniu i częściowy rozżarzeniu koksu konieczne jest przegarnięcie rozpalonego koksu na środek kotliny żeby strumień powietrza opływał żar - jeśli masz tylko w jednym zakątku rozpalony koks i myślisz że zwiększając strumień powietrza (wentylator na full) rozniecić żar - to wprost przeciwnie - będziesz go zdmuchiwał i wychładzał (kotlina jest zimna więc powietrze wpadające jest zimne i działa studząco)
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2015, 19:13 przez graffic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 09 wrz 2015, 19:13

Ostatni kupiłem koks i też się nie palił.Kupiłem gdzie indziej i jest ok.

graffic

Post autor: graffic » 09 wrz 2015, 19:17

Arkadi - polecam koks z Głogowa :) - z hurtowi Antracyt... bodaj - kupiłem, używam, rewela ! (koledzy co byli w Sławie mogą potwierdzić :mrgreen: )

PS koks hutniczy (wielkopiecowy) gorzej się pali na kotlinach niż koks opałowy

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 09 wrz 2015, 19:19

Dopiero teraz zerknąłem na wentylator. Prawdopodobnie ciąg z tego potwora to ci koks przez okap do komina wyrzuci. :shock: :cry:

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 09 wrz 2015, 20:10

Jacek-Sz, Spostrzegawczy jesteś, ja się na fotkach wentylatora nie dopatrzyłem ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 09 wrz 2015, 20:12

Pierwsza fotka. Widać bęben, a wnętrza można się domyślać.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 09 wrz 2015, 20:19

To mnie chyba jakieś inne fotki się wyświetlają ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 09 wrz 2015, 20:25

Janusz wytrzeźwiej. :P :lol: :lol:

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 09 wrz 2015, 20:26

Nic nie piłem. Silnik widzę, bębna nie.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 09 wrz 2015, 20:31

Bęben w siwym kolorze widzę. :)

egojack1

Re: Wszystko jak w teori a nie działa!

Post autor: egojack1 » 09 wrz 2015, 20:32

Repcak pisze:
To będą juz trzecie wakacje jak staram się odpalić moje palenisko.
Trochę zeszło z tym rozpaleniem :D :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”