Palenisko na wegiel drzewny
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Palenisko na wegiel drzewny
Potrzebuję zbudować palenisko , chciałbym palic w nim węglem drzewnym . Planuje wziąć bęben hamulcowy i doczepic od dolu rure z nawiewem . Zastanawiam sie tez na zespawaniu czegoś na wzòr kotliny kowalskiej ale nie wiem czy spawy wytrzymają temperaturę i nie wiem jakiej grubości blachy użyć . Chciałbym zrobić to palenisko z materiałòw ktòre można spokojnie znaleźć na złomowisku bo mam niedaleko i znam ludzi ktorzy tam pracują . Nie chce robic paleniska z cegieł szamotowych i tym podobnych bo to palenisko musi byc w miarę mobilne .
Re: Palenisko na wegiel drzewny
Problem w tym, że "nowo wcieleni" nie kwapią się do czytania zgromadzonego tu materiału.
Nie, na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
A żeby Ciebie nie zniechęcać od samego początku
dodam tylko, że w spawanej kotlinie nie musisz martwić się o wytrzymałość spawów, dadzą sobie spokojnie radę ponieważ temperatura występująca w trakcie użytkowania spawanej kotliny wpływa korzystnie i niweluje naprężenia spowodowane spawaniem.
Kotlina z blachy grubości 10 - 12 mm służyć Tobie będzie długo. nawet gr. 8 mm spełni swoją rolę w amatorskim użytkowaniu.
Zapraszam do lektury na Forum
Nie, na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
A żeby Ciebie nie zniechęcać od samego początku
Kotlina z blachy grubości 10 - 12 mm służyć Tobie będzie długo. nawet gr. 8 mm spełni swoją rolę w amatorskim użytkowaniu.
Zapraszam do lektury na Forum
A nadmuch zrobic z boku czy od dołu , bo chcialbym zrobić cos w rodzaju koryta o przekroju V o długości 25-30 cm i myslalem o tym zeby wzdłuż dna wywiercić kilka dziur i nimi doprowadzac powietrze czy po prosu jedna dziuna na nadmuch na jednym z końcòw .
Nie, na którą godzinę potrzebujesz to palenisko? Gdzie Tobie tak śpieszno? 
Wnioskuję, że nawet nie pokusiłeś się przeczytać do końca mojego poprzedniego postu. Zwróć w nim uwagę na ostatnie zdanie.
Wnioskuję, że nawet nie pokusiłeś się przeczytać do końca mojego poprzedniego postu. Zwróć w nim uwagę na ostatnie zdanie.
Szukałem odpowiedzi na moje pytanie na forum ale nadal nie wiem jaki nawiew zrobić do paleniska . Kilka otworòw wzdłuż dna koryta czy jeden duży na końcu . Nie śpieszno mi tak bardzo ale chciałbym już w tym tygodniu załatwić materiały i zespawać całość 
Osobiście polecałbym w dnie kotliny, z tym że nie przesadzałbym z długością rozstawu otworów. Wystarczy na odcinku do 8 cm (max. 12), co pozwoli zagrzać materiał nawet do 20 cm.
Ok , dzieki za pomoc