Kuźnia Arkadi

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

graffic

Post autor: graffic » 26 mar 2015, 12:25

borsuk Mat - póki co jeszcze nie zniesiono.... a poza tym będzie dotyczyło to domków jednorodzinnych... tu istotna będzie kwalifikacja obiektu i powierzchnia...

bo w zależności od sytuacji - albo pozwolenie - albo zgłoszenie

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 26 mar 2015, 16:05

Nie jest to na czarno stawiane ,bo rozebrałem budynek który jest na mapkach i płace za niego podatek więc nie potzrebuje na to zezwolenia.

graffic

Post autor: graffic » 26 mar 2015, 17:55

Arkadi - i tu się przyjacielu bardzo mylisz... jeśli ten budynek stał (był uwidoczniony i płaciłeś za niego podatek) - to winieneś zgłosić rozbiórkę lub uzyskać pozwolenia na rozbiórkę (kwalifikacja zależy od tego w jakich odległościach jest od granic działki, co to za budynek, jaka wysokość, jak konstrukcja itd.)

na postawienie (budowę) nowego obiektu - podobnie - albo zgłoszenie, albo pozwolenia - w zależności od sytuacji

podejście w stylu: rozebrałem bo płace za niego podatek - jest niezgodne z prawem budowlanym - a ponieważ dokonałeś czynności budowlanych na które nie masz zgody (w postaci najpierw rozbiórki, a później budowy w postaci pozwolenia na budowę lub zgłoszenia) - to to co robisz kwalifikowane jest jako samowola budowalna i podlega karze (Nadzór Budowlany) - o wysokości kary nie będę pisał - ale jeśli Twój budżet na budynek to 30k - to kara jest prawie dwukrotnie wyższa... tak BTW

sorry kolego - to nie mój wymysł - jeśli chcesz podstawy prawnej - w każdej chwili Ci ją udostępnię

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 26 mar 2015, 18:10

graffic, Masz racje ale tez osobiście spotkałem sie z takimi zabiegami ze stare budynki były rozbierane a na ich miejsce stawiane nowe,niektórzy nawet robili tak ze od środka stawiali minimalnie mniejszy a jak postawili ściany to rozebrali starą szopę i już tylko dach został.Dość popularny zabieg.Może i nielegalne ale skuteczne bo budynek widnieje w papierach.No chyba ze ma się chorych sąsiadów co zgłaszają wszystko.

graffic

Post autor: graffic » 26 mar 2015, 18:18

Rafal L. :)

pewnie, tez takie przypadki znam :), a nawet znam fajniejsze

jak masz spoko sąsiadów to wiele rzeczy można - jak masz kutwy za płotem - to spadający listek przeszkadzać będzie - co nie znaczy że to co robi Arkadi jest lege artis...

Awatar użytkownika
Borsuk Mat

Post autor: Borsuk Mat » 26 mar 2015, 18:37

Dla tego część ludzi robi rozbiórkę starego budynku z jednoczesną budową nowego a zgłaszając "remont kapitalny". Zwykle się udaje takie coś. Pod warunkiem jak już Koledzy pisali, braku nie miłych sąsiadów.

Z własnego podwórka znam przykład wstrzymania budowy na pól roku z powodu zaczęcia prac budowlanych na jeden dzień przed uprawomocnieniem się pozwolenia na budowę.

krzesimir

Post autor: krzesimir » 26 mar 2015, 18:44

Osobiście znam przypadek, który obecnie jest w trakcie załatwiania.
Budynek ma okna dachowe, które trzeba zlikwidować. Potrzebny jest projekt. Będzie wymieniany płot, potrzebny jest projekt. Będzie robiona kostka przed budynkiem-projekt. I jeszcze kilka drobnych rzeczy, na wszystko potrzebny jest projekt. Na sam projekt i geodetę pójdzie około 10 000. Ale oczywiście jest to miejsce, gdzie nie da się inaczej.
Doświadczenie to coś co zdobywamy zaraz po tym jak było nam potrzebne ;-)

graffic

Post autor: graffic » 26 mar 2015, 19:09

na płot nie potrzebujesz pozwolenia i projektu - wystarczy szkic i zgłoszenie - chyba że jesteś na terenie podlegającym ochronie konserwatorskiej lub robisz specjalny rodzaj ogrodzenia...

geodety bym nie przeceniał - mapa do celów projektowych dla domku to kwota 600-800 w zależności od rejonu Polski

mogę tak wymieniać ....

wcześniej już napisałem - judzie w tej krainie parszywieją (niestety) i coraz mniej jest takich którzy podchodzą zdroworozsądkowo
ale żeby nie było samego miodu - sporo ludzi przegina bo tez nie rozumieją że nie zawsze wszystko wolno (a przynajmniej oficjalnie ;))

Awatar użytkownika
Borsuk Mat

Post autor: Borsuk Mat » 26 mar 2015, 19:17

Ochrona konserwatorska to masakra :) Znam z autopsji niestety (cztery lata czekania na decyzję mogę wymienić okna na takie a nie inne)

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 26 mar 2015, 19:28

No właśnie ja robię remont starego budynku.W gminie jak się dowiadywałem to mi powiedzieli tak jak ma pan normalnych sąsiadów to remontować ale to takie, tylko gadanie.Na dzień dzisiejszy to zrobię sobie basen.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 26 mar 2015, 23:01

nie ma co robić gównoburzy.Arkadi jest na swoim i wie co robi.
Skupmy się na sprawach stricte budowlanych.

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 27 mar 2015, 06:58

Tak jak graficc pisze to parcie na konstrukcje będzie duże i w tym wypadku rozepcha mi ściany.Także konstrukcja i płyty warstwowe odpadają.Koszt takich płyt na ściany i dach to około 12k więc w tych pieniądzach mogę wymurować sobie taka jak by piwnicę z bloczka budowlanego.Co do zezwoleń to udam się dzisiaj do gminy i bedzie wszystko jasne.

graffic

Post autor: graffic » 27 mar 2015, 08:49

Dara - czasem błyskasz, czasem spłycasz :facepalm: z gównoburzą nie trafiłeś....

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 27 mar 2015, 21:28

O przepisach nie będę pisać bo graffic, opisał wszystko.
1. Termoizolacja nie potrzebna, ale hydroizolacja jak najbardziej z odprowadzaniem wody. Folia kubełkowa nie nadaje się do tego wcale.
Nie będę pisał jak bo wariantów jest od wuja, każdy bardziej lub mniej dobry, zależny od warunków gruntowych.
A czemu tak ważna h-izolacja? A temu, że budynek zagłębiony w gruncie, na stoku, pod spodem piaskowiec i glina , które w zancznym stopniu utrudnią, czy wręcz nie pozwolą przeniknąć wodom opadowym w głąb, czyli będą podskórnie spływać z górki ... no gdzie ? :mrgreen: Ano do ściany. Tam się zacznie gromadzić i jeżeli jej się stamtąd nie odprowadzi rurami drenażowymi to może być potem problem.
Woda jak nie od razu to później i tak znajdzie (zrobi) sobie ujście, a jeżeli napotka najmniejszą nieszczelność w hydroizolacji to ... będzie jednak basen, no może nie tak hardcorowo ;) ale przesączająca się woda do warsztatu i kałuże na posadzce to ... :facepalm:
Dlatego radzę tego tematu nie traktować po macoszemu ;)

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 27 mar 2015, 21:43

Jasne Bodobar masz racje.Byłem dzisiaj w gminie i już jestem na dobrej drodze .W poniedziałek przyjadą magistry inżyniery i będziemy debatować.Bez murowania się nie obejdzie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”