Dysza kotliny

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Dysza kotliny

Post autor: Bodar » 03 sty 2014, 20:37

Witam. Zwracam się do Was Koledzy o opinię dyszy kotliny mojego pomysłu, którą zastosowałem w swoim palenisku jeszcze nie odpalanym (załączony plik). Moje doświadczenie w tym zakresie = 0http://forumkowalskie.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif. Będę wdzięczny za wskazówki, (na rysunku dysza przedstawiona jest w pozycji zamkniętej). Pozdrawiamhttp://forumkowalskie.pl/images/smiles/icon_smile.gif
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kin241

Post autor: kin241 » 04 sty 2014, 00:37

Trudno z tego się zorientować jak doprowadzone jest powietrze.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 04 sty 2014, 04:20

Zrób to w formie stożka, jeśli nawet będzie wyżej wystawał, to będzie łatwiej rozbijał szlakę. Tak jest w oryginalnych paleniskach.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 04 sty 2014, 09:48

Dzięki, za radę i przedstawiam uproszczony schemat całego mechanizmu. Docelowa regulacja strumienia będzie trójstopniowa (I i II już są): I - dyszą w dnie kotliny, II - poprzez odpowiednie ustawienie otwarcia szybra i III - (jeszcze nie zamontowany) elektronicznym regulatorem obrotów silnika. Tak sobie wykombinowałem, bo dmuchawa jest cholernie wydajna. Czy ten sposób przeróbki stożka będzie właściwy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kin241

Post autor: kin241 » 04 sty 2014, 11:21

Jeśli masz elektroniczny regulator obrotów silnika to regulacja na grzybku jest moim zdaniem niepotrzebna, wprowadza tylko dodatkowe nieszczelności w układzie. Lepiej jest zrobić stalą podłużna szczelinę z grzybkiem nakładanym od góry a szyber zastąpić popielnikiem zamykanym od dołu szczelnym zamknięciem np. na docisku krzywkowym w celu łatwego i szybkiego otwarcia. Regulacja nadmuch będzie się wtedy odbywać obrotami silnika a nie grzybkiem i szybrem. To bardzo dobre rozwiązanie, pozwala na regulację temperatury w palenisku w szerokim zakresie. A jaką rolę spełnia ten element zaznaczony poziomą filetową/?/ linią nad szybrem i wlotem powietrza? Czy nie będzie przeszkodą w opadaniu popiołu?

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 04 sty 2014, 12:09

Wszystko co piszesz kin241 to racja. Ta fioletowa linia to płaskownik z otworem przez który przechodzi trzpień grzybka aby nie majtał się na boki. Po prostu dwa punkty oparcia z lekkim np. 1 mm luzem i grzybek chodzi góra - dół jak ta lala. A w zasadzie po powiększeniu stożka na grzybie (sugestia BANANA) , to będzie on służył do rozbijania szlaki w trakcie pracy paleniska (jeśli będzie taka potrzeba). Moim zamiarem było wprowadzenie jak najwięcej zmian by w przyszłości było łatwiej, dlatego jestem otwarty na każdą propozycję. Lubię takie polemiki, tym bardziej, że mogę się czegoś nowego dowiedzieć. Szczelinę o której wspomniałeś też rozpatrywałem, ale w ostateczności skłoniłem się do tego rozwiązania jak na rysunku. Zobaczę jak będzie chodzić, jak kiepsko to w przyszłości spróbuję szczeliny. Pożywiom, uwidiom, kak gawarit staryje kuzniecow.

Edyt 2014-06-04

Ten grzybek to był niewypał. Jeżeli ktoś chciałby iść tą drogą to odradzam. Porażka :facepalm: całkowicie z niego zrezygnowałem i teraz jestem happy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”