Stare palenisko

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Stare palenisko

Post autor: Oshizuka » 21 cze 2014, 15:00

Witam, dostałem stare palenisko(stało nieużywane przed ponad 15lat w stodole) Problem polega na tym że kotlina jest pogięta, oraz wszędzie jest rdza. Zdecydowałem, że oddam ją niedługo do piaskowania, żeby usunąć tą rdze, zostanie mi pospawać wszystko, dospawać przeżarte rdzą części i wymienić blaszany blat. Tutaj pojawia się pytanie. Jak grubą blachę dać dookoła kotliny, czy wyciąć otwór na kotlinę trochę szerszy, żeby kotlina przy rozgrzewaniu miała miejsce "spuchnąć" oraz co z samą kotliną../ Da się to jakoś naprostować? Jest sens to robić w ogóle? Dawać cegły szamotowe dookoła kotliny czy nie ma sensu? Ostatnie pytanie: Radzicie wymienić dmuchawę na nowszą, taką jaką stosuje się do pieców czy po prostu dać silnik od pralki i uruchomić starą na pasek klinowy? Zdjęcia paleniska: https://plus.google.com/u/1/photos/1007 ... 6410042129

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 21 cze 2014, 16:34

Hmm , Ja bym zrobił dwojako , albo pracował na tym co jest , nie remontując jej , albo zrobiłbym nową całą kotlinę , z blachy stalowej 12 mm , wykorzystując szyber ze starej . Kotlina musi być zamontowana z luzem , podobnie śruby mocujące ją do blatu . Rdzą bym się nie przejmował , bo usuniesz stara , to nowa się pojawi :)

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 21 cze 2014, 16:37

Niema, co trupka reanimować. Wyspawaj sobie nowa kotlinkę :P
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 25 sie 2014, 20:40

Jednak się uparłem i odrestaurowałem, dorobiłem zadaszenie, wszystko ładnie pomalowałem, niedługo wrzucę zdjęcia bo zostało mi tylko zrobić "daszek nad wentylatorem", bo niestety palenisko będzie narażone na deszcz. Pytanie: Do czego służą cegły szamotowe? Dawać je wokół kotliny czy nie potrzeba?

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 25 sie 2014, 20:54

Ja u siebie daje szamotki bo się koks mniej rozsypuje
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 25 sie 2014, 21:10

Równie dobrze możesz po bokach położyć kawałki szyny kolejowej.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 25 sie 2014, 21:40

Ok, chyba doszukiwałem się głębszego mistycyzmu w cegłach szamotowych. Dzięki :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”