Młot Resorowy - Zakupiłem

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

tussi

Młot Resorowy - Zakupiłem

Post autor: tussi » 03 mar 2015, 12:09

Witam zacząłem nowy wątek bo dotyczy konkretnego tematu. Kupiłem resorowca.Niewielki jak chciałem 150 cm wysoki z 120 długi waży może z 500- 800 kg ale resor ma spory z dużą ilością kowadeł na wymianę.Stary jak świat ale działa i to nieźle jeden mankament co mnie w nim wkurza to pas nie ma sprzęgła ciernego tylko na pasie - konstrukcja jeszcze pewnie Adolfa pamięta . Może ktoś miał z czymś takim do czynienia i wie jak to usprawnić teraz są widełki które przesuwają pas z koła zamachowego na koło robocze a silnik był nad młotem myślę o jakimś napedzie bez pasa nie wiem może na silniku jakaś rolka z gumą i na dźwigni unosić sam silnik na koło robocze ? doradźcie coś jeśli ktoś wie jak to ugryźć zdjęcia wrzucę jak go rozładujemy ale już jestem zadowolony. Targałem gada aż ze śląska pozdrówka

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 03 mar 2015, 12:14

Napęd pasowy, to wcale nie jest złe rozwiązanie. Napęd z takim wysprzęgleniem miał Marcin, ale już dawno na forum nie zagląda :/
Kontakt 517355290

tussi

Post autor: tussi » 03 mar 2015, 12:39

Tak on wygląda :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 03 mar 2015, 12:55

Gdzieś go w te dziurę wepchał? Jak Ci przyjdzie coś dłuższego przekuć to zero dostępu.
Kontakt 517355290

tussi

Post autor: tussi » 03 mar 2015, 13:13

:lol: zdjęcia są jeszcze robione u tego kowala co kupowałem u mnie będzie stał wolno. Emerytowany gość 78 lat długo pracował ale od ośmiu lat młot stał a on z miłości do niego nie chciał sprzedać aż rodzina go namówiła . Sympatyczny dziadek do młota jak mówiłem wcześniej dał mi sporo dodatkowych kowadeł (dobrych) może trzeba będzie niektóre liznąć do prostego ale to tańsze niż nowe robić . Mam nadzieję że jeszcze pochodzi bez remontów bo maszynka jest fajna . Mały zresztą tylko takiego zmieszczę u siebie
Tak czy siak ponawiam pytanko czy szło by to jakoś przerobić żeby bez pasa pracował ?

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 03 mar 2015, 16:30

Da się przerobić , pytanie czy jest taka potrzeba , popracuj na tym co jest i zobaczysz , bo mam wrażenie że jeszcze go nie uruchamiałeś

tussi

Post autor: tussi » 03 mar 2015, 17:10

Ja jako ja jeszcze nie bo dopiero go przywlekłem jeszcze na palecie jest ale włączaliśmy go wczoraj przed zakupem i nie podobalo mi się to że pas nie chciał po dobroci wracać na swoje miejsce a raz nawet spadł więc pomyślałem że można by to usprawnić zamiast się wkurzać .Może to kwestia dopieszczenia i będzie chodził jak trzeba - pytam tak na wyrost gdyby nie chciał

egojack1

Post autor: egojack1 » 03 mar 2015, 18:28

Witam, napęd na pas płaski ma wiele zalet, choć wydaje się nieco archaiczny. Jest mocny, pewny i długowieczny. Współcześnie też stosuje się pasy płaskie w nowych maszynach, w modernizowanych i innych, m. in. w małych elektrowniach wodnych itd. Są producenci nowych pasów płaskich, pomogą, dobiorą w razie potrzeby. Jedyne co warto może by przerobić, to sposób zasprzęglania, aby odejść od widełek.

Gdybyś się zawziął i chciał przerabiać, a nie znał tej strony, to tutaj możesz poszukać inspiracji:

http://gonza-rytec.rajce.idnes.cz/DIY_power_hammers/
http://gonza-rytec.rajce.idnes.cz/tire_hammer/
http://gonza-rytec.rajce.idnes.cz/japan ... r_hammers/
http://gonza-rytec.rajce.idnes.cz/treadle_hammers/

kin241

Post autor: kin241 » 03 mar 2015, 18:29

Miałem okazję pracować na takim młocie z napędem pasowym. Chodził bardzo ładnie i wyjątkowo cicho. Była to bardzo stara konstrukcja. Popieram zdanie Krzysztofa Assmana, doprowadzić do porządku i zobaczyć jak pracuje. Dopiero póżniej myśleć o ewentualnych zmianach.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 03 mar 2015, 18:34

Najpewniej silnik trzeba wypoziomować i będzie po bólu.
Kontakt 517355290

tussi

Post autor: tussi » 03 mar 2015, 20:36

Posłucham rad i spróbuję go podopieszczać na pasie może faktycznie to dobre rozwiązanie . W ogóle zanim zacznę na nim pracę chcę go dobrze przejrzeć Mlot ma tabliczkę znamionową ale nieczytelną nie wiem na jaki okres można go datować ? Sam sprzedający mówił że to poniemiecki ja sam nigdy jeszcze takiego nie spotkałem sądzę że to okres międzywojenny ale pojęcia nie mam widział ktoś kiedy taki wynalazek na pewno jest fabryczny nic więcej nie wiem

kin241

Post autor: kin241 » 03 mar 2015, 22:11

Ten na którym pracowałem to była angielska konstrukcja z 1936 roku. Silnik był oryginalny, przewody w oplocie bawełnianym. Kowal który go posiadał przepracował na nim 50 lat.

tussi

Post autor: tussi » 03 mar 2015, 22:24

Myślę że ten mój to podobne lata ale glowy nie dam nawet w necie nie mogę znaleźć takiego z ciekawości wysłałem foty do muzeum kowalstwa może oni coś powiedzą .Drążę temat bo jeśli to faktycznie antyk to chyba nic nie przerobię tylko naprawię i niech chodzi jak oryginał szkoda by było psuć oryginału coraz mniej tego

benek316

Post autor: benek316 » 04 mar 2015, 22:07

nic go nie przerabiaj dziadek doczekał swoich lat i działa. Szczerze zazdraszczam ci tego zkupu

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 04 mar 2015, 22:29

Lepsze jest wrogiem dobrego .

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”