Co pod kowadło ?

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Kacbart

Co pod kowadło ?

Post autor: Kacbart » 01 sty 2016, 17:40

Cześć, co polecacie pod kowadło ? zastanawiam się nad poprostu pniakiem, albo beczką po oleju zasypana piaskiem, na piasek deska i na nią kowadło. Ktoś się orientuje jak taka beczka się sprawdza ? Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Re: Co pod kowadło ?

Post autor: BANAN » 01 sty 2016, 17:46

Beczka jest super. Ale gdybyś pokopał w starszych tematach to nie miał byś pytań.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
przemko

Post autor: przemko » 01 sty 2016, 23:16

Ja mam pniak złożony z czterech frakcji skręconych sworzniami gwintowanymi i otoczony podwójną bednarką - gratis przy zakupie kowadła, jednak stan jego jest raczej kiepski, więc rychtuję sobie jednolity jesionowy pniak o średnicy ok 70 cm i takiej samej wysokości. Dzięki temu nie trzeba się będzie garbić przy pracy. Nie wiem, czy nie lepszy byłby dębowy, ale akurat w lesie wywaliło mi duży jesion i obrzyn z pobliża skarpy idealnie się do tego nada :-)
"Głośniej niźli w rozmowach, Bóg przemawia w ciszy
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy."

graffic

Post autor: graffic » 04 sty 2016, 09:17

przemko - nie przesadzaj z wysokością pniaka - uwzględnij wysokość kowadła - a całość winna nie być wyższa niż do "jaj" +/- 2-5 cm (w zależności od wzrostu) jak mały jesteś - to obniżasz, jak wysoki to podnosisz (wszystko proporcjonalnie) - jak zrobisz za wysoki pieniek będziesz się męczył - przykładowo do kowadła 120 kg wystarczy pieniek ok 50 cm (+/- 3 cm)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 06 sty 2016, 21:23

Z średnicą też nie, bo nie dojdziesz do kowadła, no chyba że masz długie łapki :)

Awatar użytkownika
przemko

Post autor: przemko » 12 lut 2016, 23:23

W sumie macie rację - zmierzyłem potencjalną wysokość nowego i porównałem ze starym - byłby chyba zbyt wysoki. Kowadełko ma tylko 95 kg, więc nie będę szalal, choć na dalszej części pnia spomiędzy konarów chyba wytnę cosik sensownego w wolnym czasie. Na razie kowadełko stoi pod chmurką u teściów i czeka na swoje powtórne narodziny w gotowej już kuźni. A tak sobie stoi i czeka na renowację i nową podstawę w nowym domu :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Głośniej niźli w rozmowach, Bóg przemawia w ciszy
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy."

Awatar użytkownika
kowal13

Post autor: kowal13 » 15 lut 2016, 20:45

Ładne kowadło

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”