Przerzuciłem się ostatnio z węgla kamiennego na koks, teraz zastanawiam się nad przejściem na drzewny. Mam typowe, stare polowe palenisko gdzie najlepiej chyba palić koksem. Jest pożyczone na czas nieokreślony, ale że nie lubię używać cudzych narzędzi i planowałem zespawać sobie podobne. Z drugiej strony mam tutaj hektar młodego sosnowego lasu, który dopiero niedawno zacząłem sprzątać i z którego mogę wynieść dosłownie tony drewna opałowego - i to kłody, nie tylko drobnicę. Drewna które mógłbym przerobić na węgiel drzewny i palić nim w kuźni.
I tu moje pytanie - czy jest sens palić drzewnym w otwartym palenisku polowym, czy powinienem zaprojektować coś specjalnie do palenia drzewnym?
Jedyne co na ten temat udało mi się wykopać to wzmianki o piecach z bocznym nadmuchem. O co chodzi?
Palenisko na węgiel drzewny
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Palenisko na węgiel drzewny
Węgiel drzewny obok koksu jest podstawowym/zasadniczym opałem stosowanym w tego typu paleniskach, nie ważne czy polowym czy stacjonarnym. Jedyna różnica to taka, że w. drzewny nie wymaga tak silnego nadmuchu jak koks.Kuba L. pisze:/.../czy jest sens palić drzewnym w otwartym palenisku polowym, czy powinienem zaprojektować coś specjalnie do palenia drzewnym?
Co do bocznego nadmuchu jest to jedno z rozwiązań konstrukcyjnych palenisk, pozwalające (przy tej samej ilości opału) na nagrzewanie większej długości niż palenisko z dolnym nadmuchem. Często stosowane (bez obrazy
Dzięki za szybką odpowiedź
Zespawam podobne palenisko do tego jakie mam teraz.
Podobnie jak Ty kalkulowałem...i wykalkulowałem że węgiel ze swojego lasu będę miał na imprezy reko i do kucia jakichś "magicznych rzeczy" do których to trzeba wszystko samemu spreparować...hahahah....