nada się?

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

draxo
Kontakt:

nada się?

Post autor: draxo » 22 sie 2016, 02:14

Pany mam pytanie wałkowane miliony razy... zrobi robotę? zmieniłem koncepcje nadmuchu na komorę pod kotliną a spód kotliny ponawiercany więcej razy mniejsze dziury 10mm i jedno dojście od dmuchawy. Czyli to samo co tu bez tych małych rurek będzie tylko ta środkowa i pudło rozprowadzi powietrze. grubość kotliny to 5mm a żółte nogi mają 2cmx2cm już posiadam od starego stolika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie każdy jest kowalem swego losu.
Przeważnie bywa się kowadłem. :P

draxo
Kontakt:

Re: nada się?

Post autor: draxo » 22 sie 2016, 02:22

P.S. oto mniej więcej nadmuch który zawita do mnie na gwiazdke http://allegro.pl/wentylator-dmuchawa-d ... 09574.html

Awatar użytkownika
Fafnir

Post autor: Fafnir » 22 sie 2016, 09:08

Blat paleniska poza kotliną się aż tak nie nagrzewa, wystarczy zwykła blacha 2-3mm.

Po drugie, zastanów się w którym miejscu będzie najgoręcej i jak będzie najwygodniej coś tam rozgrzać.

Napisałeś, że masz sąsiada kowala - zerknij jak wygląda jego palenisko, kotlina i dmuchawa. Patrz i ucz się jak rozgrzewa coś w palenisku.

Zamiast czekać do gwiazdki na nadmuch, mógłbyś wybrać się na złom i poszukać starego silnika od odkurzacza albo nawet użyć suszarki do włosów. Odkładasz na później to co masz w zasięgu ręki. :) Sam tak robiłem, po dwóch latach "zainteresowania" kowalstwem dopiero wziąłem się za kucie. Ty nie musisz, ucz się na moich błędach. Do roboty! :D

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 22 sie 2016, 09:33

Rozwiązanie tej pneumatyki po prostu beznadziejne.
Po co ten tryzub?

graffic

Post autor: graffic » 22 sie 2016, 09:52

rysowane w sketchup-ie ? :D

- wymiary blatu - ok
- wysokość - wg mnie za niska, no chyba że niski jesteś - jakieś 85 cm to minimum
- blat z szamotu ? - hmm trochę ciężkie to będzie .. - nie prościej blacha ? - lżejsze do przenoszenia, koks łatwiej przesunąć...
- wymiary rzutu kotliny - 40 cm to dość długie - 30 wystarczy - ale jeśli takie potrzebujesz to ok
- głębokość kotliny - pytanie co Ty będziesz kuł ?? - przy takiej głębokości to spore zużycie koksu będzie
- nadmuch powietrza - nie kumam tej kanalizacji pod spodem - masz nawiercone otwory wiec zrób jeden kanał dolotowy większy (rura o większej średnicy, najlepiej od razu kwadratowa lub prostokątna, żeby łatwiej było to spasować z kołnierzem wentylatora)
- liczba otworów - lepiej stosować większą liczbę otworą o fi 10-12 mm niż 3 otwory fi 18-20 (dostajesz równiejszy nadmuch przy większej liczbie otworów i lepiej wykorzystujesz powietrze z wentylatora)
- wentylator - niby ok - ale do przerobienia będzie kabel zasilający / sterujący (trzeba znaleźć schemat tego silniczka żeby wiedzieć co z czym połączyć)

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 22 sie 2016, 17:39

Ta konstrukcja się stopi po 3h pracy (ścianki popłyną) :P
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 22 sie 2016, 21:09

Przy takich wymiarach dna kotliny to dwa rzędy otworów fi 10, po 5 w każdym w odstępach ok. 3 cm od siebie.
Kotlina o 10 cm za głęboka.

draxo
Kontakt:

Post autor: draxo » 22 sie 2016, 23:43

czyli z tego co się dowiedziałem i z tąd i z fb:
1. płytsza i grubsza kotlina
2. więcej mniejszych otworów (myślałem nad czymś podobnym do pudełka pod kotliną jedno dojście powietrza i dużo wyjść
3. blat z blachy

tak projekt w sketch'upie, suszarkę mam a u kowala palenisko jest z nadmuchem od boku i wygląda jak ceglany stół

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 27 sie 2016, 08:34

Kotlinę możesz ewentualnie zrobić z cieńszej blachy ale oblepić ją zaprawą szamotową/ szamotem zmieszanym z piaskiem kwarcowym - ja mam blachę na bokach 3,5mm (na spodzie od wentylatora 10mm) plus jakieś 3 cm zaprawy i od 2 lat śmiga :)

no ale kotlinę to tak jak Ci mówiłem na FB, płytszą zrób bo nie wyrobisz na koks :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”