Prowizoryczna Dmuchawa
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
Szymon Anonim
Prowizoryczna Dmuchawa
Witam
Mam pytanie co do dmuchawy do pieca węglowego.
Robię piec węglowy z cegieł szamotowych. Piec ma wyglądać jak taka rynna zakryta cegłami/ długi sześcian coś takiego |_| zakrywane od góry,
i przechodząc do samego pytania. Jak może wyglądać jakaś prowizoryczna dmuchawa do takiego pieca, z czego ją można zrobić itd.
Od razu mówię że nie chcę suszarki albo czegoś podobnego tylko od razu stała dmuchawa z w miarę kontrolowaną mocą, nie chcę też wydawać kasy.
PS
Jak takową dmuchawę zamontować na stałe? Piec nie musi być mobilny
PS2
Wymiary na oko takiego pieca to wysokość 10cm długość 40 cm a szerokość 10cm
Mam pytanie co do dmuchawy do pieca węglowego.
Robię piec węglowy z cegieł szamotowych. Piec ma wyglądać jak taka rynna zakryta cegłami/ długi sześcian coś takiego |_| zakrywane od góry,
i przechodząc do samego pytania. Jak może wyglądać jakaś prowizoryczna dmuchawa do takiego pieca, z czego ją można zrobić itd.
Od razu mówię że nie chcę suszarki albo czegoś podobnego tylko od razu stała dmuchawa z w miarę kontrolowaną mocą, nie chcę też wydawać kasy.
PS
Jak takową dmuchawę zamontować na stałe? Piec nie musi być mobilny
PS2
Wymiary na oko takiego pieca to wysokość 10cm długość 40 cm a szerokość 10cm
"Uczę się na błędach"
Re: Prowizoryczna Dmuchawa
Dmuchawa WPA-120 do pieca centralnego daje radę.Używam takiej w swojej kuźni.Regulacja siły nadmuchu poprzez odchylaną klapkę bez elektroniki.
Lecioł zając koło kuźni,jaja naprzód a on późni.
-
Szymon Anonim
Temat był wałkowany wiele razy...
Palenisko- węgiel drzewny. Myślę że jednak dmuchawa najlepiej z suszarki (dlaczego? bo jak kowalstwo ci się nie spodoba/spodoba to kupisz lepszą dmuchawę a suszarkę oddasz mamie/cioci/babci) z innych to np pompki do materaca (elektryczna) lub inne dmuchadło znalezione w domu. Możesz zrobić też jakiś prosty miech.
Czytaj, czytaj,czytaj...
Ps co to za wymiary pieca? Poczytaj o kotlinach kowalskich lub złóż palenisko z 5 cegieł.
Palenisko- węgiel drzewny. Myślę że jednak dmuchawa najlepiej z suszarki (dlaczego? bo jak kowalstwo ci się nie spodoba/spodoba to kupisz lepszą dmuchawę a suszarkę oddasz mamie/cioci/babci) z innych to np pompki do materaca (elektryczna) lub inne dmuchadło znalezione w domu. Możesz zrobić też jakiś prosty miech.
Czytaj, czytaj,czytaj...
Ps co to za wymiary pieca? Poczytaj o kotlinach kowalskich lub złóż palenisko z 5 cegieł.
-
graffic
Proponuje dluga rure z otworami i silne dmuchanie ustne... tanie proste i skuteczne , a jak masz zdrowe pluca - to nadmuch bedzie stabilny !
PS na pewno bedzie to nadmuch prowizoryczny - zgodnie z Twoim zapytaniem
PS na pewno bedzie to nadmuch prowizoryczny - zgodnie z Twoim zapytaniem
-
Szymon Anonim
Szukałem trochę i może to trochę nietypowe ale mam stare maszyny do szycia z kołami z napędem nożnym, po przeróbce raczej daloby się to wykorzystać do nadmuchu.
"Uczę się na błędach"
Maszynę sprzedaj jako podstawę pod blat do stolu industrialnego (loft) a z kasę kup dmuchawę do pieca.
Jak dobrze rozegrasz jeszcze Ci kasy zostanie.
Jak dobrze rozegrasz jeszcze Ci kasy zostanie.
Kolego, zrób najpierw prostą, klasyczną kotlinę. Jak ogarniesz z sukcesem ten temat, poznasz dogłębnie ideę ich tworzenia i efektywnego działania, to możesz pomyśleć o próbach skonstruowania paleniska o jakim napisałeś. Na tym etapie wiedzy raczej polegniesz.
-
Szymon Anonim
A na starym grillu z beczki po jakiejś benzynie uda sie zrobić takie podstawowe palenisko by chociaż sprawdzi czy kowalstwo mnie wkręci? Czy dno się nie zniszczy/ przepali?
"Uczę się na błędach"
-
Szymon Anonim
Bobodar czy to co ja mam zamiar zrobić nie jest przypadkiem właśnie kotliną? To co ja robię chyba nie jest jakimś majstersztykiem .
"Uczę się na błędach"
- Dracorian
- forumoholik
Hmmm...no nie polecam,bo to cienka blacha.Raczej szybko się przepali.Żeby zobaczyć czy się podoba to nawet dołek w ziemi z wkopaną rurą od boku na nawiew wystarczy.Chcesz to zobacz temat z moją kuźnią (http://www.forumkowalskie.pl/viewtopic.php?f=34&t=3047).Pod koniec 1 strony masz zdjęcie jakże "prestiżowego" rozwiązania gdzie do rozciętej puszki po piwie połączonej z rurą wchodzi suszarka,która dźwigała mi nawet ogień na koksie

Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
-
Szymon Anonim
Przepraszam. Mówiąc suszarka macie na myśli łazienkową suszarkę? Jeśli tak to nie ciągnie ona za dużo prądu?
"Uczę się na błędach"
Oczywiście że jestSzymon Anonim pisze:Bobodar czy to co ja mam zamiar zrobić nie jest przypadkiem właśnie kotliną? To co ja robię chyba nie jest jakimś majstersztykiem .
-
Szymon Anonim
Widzę błąd ale kotlina ma być długa na ok 40 cm, dwie cegły szamotowe przy sobie o długości ok 20 cm
Napisalełem przecież tak w poście
Napisalełem przecież tak w poście
"Uczę się na błędach"
-
wojtekronek
Ładny kawałek czasu temu robiłem kotlinę do której zastosowałem dmuchawę z starego okapu kuchennego, jest w nim trójstopniowa regulacja mocy nadmuchu, wystarczy tylko z kawałka blachy dorobić obudowę typowo pod kotlinę i gotoweSzymon Anonim pisze: Od razu mówię że nie chcę suszarki albo czegoś podobnego tylko od razu stała dmuchawa z w miarę kontrolowaną mocą, nie chcę też wydawać kasy.
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Sokrates
Sokrates