Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, Nikiel, BANAN, Marcin

Awatar użytkownika
Achmed
Posty: 220
Rejestracja: 18 lis 2015, 09:11
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: Achmed » 21 wrz 2018, 22:34

Dobrze że napisałeś bo dałeś mi sporo do myślenia .
Co do składowania sztang 6 metrowych to mnie też to się nie podoba bo zabiera całą ścianę tak potrzebną przecież bo miejsca jest niby dużo ale narzędzi też i pomysł tej wiatki , przedłużenia dachu podsunął mnie inny patent -
obok w pomieszczeniu będzie garaż dwustanowiskowy a na ścianach regały jakieś 2 m wysokości i 60 cm głębokości no i przecież będzie tam dużo półek a na posadzce pod regałem przy ścianie sąsiadującej z kuźnia mogę składować te długie materiały w suchym pomieszczeniu co załatwiło by problem a mnie nie stanowiło by to problemu bo miejsca i tak jest sporo.

Co do podzielenia kuźni na dwie strefy to jest to bardzo dobry pomysł który zaoszczędził by czasu a czynności stał by się przyjemniejsze w wykonaniu . 8)

Zastanawiałem się nad ustawieniem imadła kowalskiego na postumencie gdzieś bardziej po środku bo takie było założenie projektując postument pod imadło ale tez z własnego doświadczenia widzę że dobrze mieć możliwość gięcia dłuższych elementów w imadle bez konieczności ciągłego przekręcenia elementu " bo ściana przeszkadza "
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
graffic
weteran forum
Posty: 3555
Rejestracja: 22 maja 2014, 19:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: graffic » 22 wrz 2018, 07:17

Achmed - zawsze mozna miec i ruchome, i stacjonarne imadlo :) codziennie nie zagina sie dlugich pretow - czesciej operujesz odcinkami do 2 m

Mobilne imadlo jest bardzo ok - i w niektorych przypadkach niezastapiane - ale stacjonarne zawsze jest bardziej stabilne - i wg mojego doswiadczenia uzyjesz go 80-90% w stosunku do mobilnego - jak teraz uzywasz caly czas mobilnego, to to co napisalem moze byc nieoczywiste :)

Pomysl z garazem (miejsce skladowania stali) ok
Choc w takim wypadku zastanowilbym sie nad jakimis drzwiami miedzy garazem a kuznia , z punktu funkcjonalnego oczywiscie :) zamiast lazic na zewnatrz - masz zamykane przejscie - jak zdarza Ci sie grzebac przy samochodzie - to dostrzezesz plus tego rozwiazania w zimie. Poza tym po krotkie kawalki stali nie trzeba bedzie otwierac wrot i przechodzic, np w niepogode - tylko przechodzisz jak czlowiek w budynku - drzwi szer 90 wystarcza (ale musza byc zamykane z racji pylu i oparow w kuzni)
:D

PS z odlegloscia miedzy piecem / paleniskiem, a kowadlem - nie ma co przesadzac

Zalozylem ze prasa, piec itd beda o szerokosci ok 1 metra - odleglosc do kowadla (ergonomiczna) ok 1,5 do 2,0 m - stad kowadlo i podzial pomieszczenia na ok 3,0 m (+\-) jak postawisz kowadlo na srodku pomieszczenia - to poza bieganiem, stracisz cenna przestrzen manewrowa po stronie „slusarskiej” w ktorej bedzie odbywac sie pewnie „wieksze” skladanie elementow
zastanów się zanim pomyślisz

Awatar użytkownika
Achmed
Posty: 220
Rejestracja: 18 lis 2015, 09:11
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: Achmed » 22 wrz 2018, 09:40

Drzwi nie były by złym rozwiązaniem i dodało by to na pewno komfortu ale w środku jest 7 m długości , jedyną opcją drzwi jest miejsce koło acetylenu gdzie zaznaczyłeś ale tam mam już wyprowadzone aroty na prąd ale tez by dało się to przejść tyle że drzwi dziura 90 wchodzą w grę i wychodzi bardzo na styk bo sztangi stali potrafią być kapkę dłuższe jak te 6 m i może być lekki kurs kolizyjny w tych drzwiach chociaż jak by się uparł ....

Co do imadła to ja mam je przykręcone do posadzki na amen , chodziło mnie o to by je dać bardziej na środek - widywałem na filmach jak mieli takie ustawienia i Mnie się to podobało choć nie ukrywam mieli dużo miejsca w warsztacie

Zmieniłem troszkę rozkład , odkopałem troszkę regal na narzędzia kowalskie w rogu i dodałem dodatkowy przy młocie bo tam narzędzia zazwyczaj są dedykowane pod dana maszynę

Starałem się gdzieś postawić te imadło na postumencie przytwierdzone do posadzki , zastanawiam się czy potrzebne są dwa stoły pomocnicze ? może dać tam jakąś płytę kowalską zamiast typowego stołu ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
graffic
weteran forum
Posty: 3555
Rejestracja: 22 maja 2014, 19:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: graffic » 22 wrz 2018, 11:45

Achmed

ad drzwi - pręty średnio mają 6,05 m - czasem do 6,10m - nikt dzisiaj nie robi aż takich bonusów na wyrobach walcowanych :D to że kawałek będą wystawały i zachodziły na drzwi - wg mnie nie przeszkadza

ad acetylenu (butle) - zastanawiałem się nad tym - i jest pomysł: - nie wiem jakiej spawarki używasz (czy inwertorowej, MMA / TIG / MAG i używasz przy spawaniu gazów - ale zawsze możesz butle ustawić przy spawarce po lewej stronie

zgadzam się co do regału na narzędzia potrzebne przy młocie

dziurownica - a to już zależy kto jak często jej używa :) - ja mam przenośną wiec jak potrzebuje to przestawiam, najczęściej stoi z boku, a jak wiem że będę potrzebował - to ustawiam i już (w końcu robotę też się planuje :)

przełożenie elektryki - banał (zwłaszcza jak nie masz jej jeszcze ułożonej)

w sumie to wyglądałoby tak :)
KUŹNIA_ACHMED - graffic_01_LQ.jpg
KUŹNIA_ACHMED - graffic_02_LQ.jpg
a tu w PDF (lepsza jakość)
KUŹNIA_ACHMED - graffic_01.pdf
KUŹNIA_ACHMED - graffic_02.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
zastanów się zanim pomyślisz

Awatar użytkownika
graffic
weteran forum
Posty: 3555
Rejestracja: 22 maja 2014, 19:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: graffic » 22 wrz 2018, 11:56

W sumie jak się zastanowić to jest jeszcze parę opcji na ustawienie tego :)

nawet regał na pręty w garażu można by ustawić na końcu garażu (niby bardziej kłopotliwe przy wyciąganiu.... ale za to więcej miejsca na szerokość dla samochodów - a to jest ważniejsze)
... oj można by się jeszcze bawić w ustawianie zabawek :)
zastanów się zanim pomyślisz

Awatar użytkownika
Achmed
Posty: 220
Rejestracja: 18 lis 2015, 09:11
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: Achmed » 22 wrz 2018, 13:25

Graffic tak mnie zaskoczyłeś profesjonalny podejściem do tematu ze mnie zatkało z tym projektem
Co do regałów to w planach są na 3 ścianach z racji tego ze nie mam piwnicy a gdzieś to wszystko muszę składować ale do tego jeszcze daleko , myślałem nad daniem materiałów na ścianie równoległej do wrót a daniem drzwi koło młota co by załatwiło sprawę jeśli kuł bym długie elementy na młocie a przeszkadzała by temu ściana - warto to tez przemyśleć

Kowadła młota mam obrócone o 90 stopni jak na zdjęciu niżej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
graffic
weteran forum
Posty: 3555
Rejestracja: 22 maja 2014, 19:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: graffic » 22 wrz 2018, 15:23

Achmed

ad zaskoczenia - projektowanie to moja praca :) więc zaskoczenia nie powinno być - a że w literaturze nie ma dobry przykładów planów kuźni (poza kuźniami przemysłowymi) wiec zastanawiam się zawsze jak to optymalnie poustawiać (takie zboczenie zawodowe) - oczywiście przy maksymalnym wykorzystaniu przestrzeni, założeń, całej ergonomii pracy, tego co się będzie robić, ile osób będzie pracować, jakie są potrzebne powierzchnie, jakie są powiązania przestrzenne itd.
Najlepsze jest to - że wiele rzeczy - da się wykluczyć, robiąc rysunek, albo schemat powiazań, oczywiście im więcej się wie na temat tego jak to działa, to, to co się zaprojektuje, wymaga mniej przeróbek w życiu :)

rysunek, jak rysunek - zrobiony w CAD - zawsze to lepiej się układa w głowie, a rzeczywistość i tak pokaże, że będzie inaczej :mrgreen:

co do młota - taka rzecz, jeśli jesteś praworęczny - to takie ustawienie młota (i kowadeł) po lewej stronie jest OK, jeśli byłbyś leworęczny - młot musiałby stać po lewej stronie :)
jak jest więcej miejsca - młot się ustawia pod ścianą i daje dostęp z obu stron (w zależności od wielkości kutych elementów 2-4 m)

Kowadło na moim rysunku to ideogram - nie miałem konkretnego typu / modela młota na myśli - ten wrysowany ma 1,85m długości co odpowiada MS-100 mniej więcej - wiec będziesz miał jeszcze trochę luzu :) "60" jest mniejsza i krótsza


PS taka ciekawostka projektowa (z architektury) - jak wiesz jak wyglądają powiązania w budynku, znasz przepisy, założenia inwestorskie, wymagania kosztowe - to podstawowy zarys dowolnego budynku jesteś w stanie zrobić - w kilka- kilkanaście roboczogodzin (nie mówię o projekcie, tylko zaawansowanej koncepcji (np. rys. jak wyżej) na bazie której można zweryfikować wszystkie założenia), inny przykład - to ile m2 jesteś w stanie zaprojektować na danej działce (powierzchni, budynków itd.) - da się policzyć na kalkulatorze, bez rysowania jednej kreski :D - ot magia architektury
zastanów się zanim pomyślisz

Awatar użytkownika
Achmed
Posty: 220
Rejestracja: 18 lis 2015, 09:11
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: Achmed » 22 wrz 2018, 15:53

Zapomnieliśmy o pile .
Co myślisz o takim czymś ? . Do małych elementów miał bym dostęp zaś do dużych musiał bym już auta wyprowadzić co jest przeszkodą i może być sporym problemem no ale tutaj to trzeba wybierać " mniejsze zło "
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
graffic
weteran forum
Posty: 3555
Rejestracja: 22 maja 2014, 19:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: graffic » 22 wrz 2018, 16:16

Achmed - To jest Twoja kuźnia :)

przejście przy młocie jest mało bezpieczne i komfortowe - odstęp między młotem a ścianą wynosi 0,5m

jeśli już to przesunąłbym je (drzwi) bliżej środka ściany - tam gdzie teraz stoi płyta kowalska

płytę zawsze można postawić przy regale (60x250)

poza tym nie szalałbym tak bardzo z zawężaniem garażu regałami (co innego skrócenie) - np. po stronie której chciałbyś zrobić przejście do kuźni, skróciłbym regał co najmniej o połowę

zastanów się jeszcze :D
zastanów się zanim pomyślisz

Awatar użytkownika
Achmed
Posty: 220
Rejestracja: 18 lis 2015, 09:11
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: Achmed » 22 wrz 2018, 18:46

Wydaje Mnie się że jest to najoptymalniejsze rozwiązanie i jedynie trzeba by tylko zmieniać niuanse , zdecyduje się na wykucie drzwi w tej ścianie .
Bardzo fajnie Mnie naprowadziłeś na priorytety na których powinienem się skupić ( oddzielne dwie strefy ) a nawet takie butle z acetylenem to świetny pomysł bo przecież butle z gazami od spawania też muszę gdzieś trzymać to przecież ze można to razem ustawić .
Początkowo nie planowałem stołu pomocniczego w strefie kucia ale rzeczywiście może on bardzo się przydać
Jedynie co to będę musiał chyba jakiś odciąg zamontować nad piecem bo potrafi on mocno nagrzewać pomieszczenie

Co do Graffic - Bardzo Mnie pomogłeś , Dziękuje Serdecznie za poświęcony czas :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
graffic
weteran forum
Posty: 3555
Rejestracja: 22 maja 2014, 19:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: graffic » 22 wrz 2018, 19:51

Proszę Cię uprzejmie :D
zastanów się zanim pomyślisz

KUBA2
Posty: 654
Rejestracja: 08 sty 2014, 07:53
Lokalizacja: dolnoslaskie

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: KUBA2 » 23 wrz 2018, 21:58

Panowie tu jest zasadniczy problem, Achmed jest za bogaty dwa samochody i tyle sprzętu ;) ;) ;)

Awatar użytkownika
graffic
weteran forum
Posty: 3555
Rejestracja: 22 maja 2014, 19:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: graffic » 23 wrz 2018, 23:31

....napisal to Kuba zbieracz :D
zastanów się zanim pomyślisz

Awatar użytkownika
Achmed
Posty: 220
Rejestracja: 18 lis 2015, 09:11
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: Achmed » 24 wrz 2018, 13:28

Też właśnie ... Kuba ja widziałem Twój arsenał , ja to mam mało gratów w porównaniu do Ciebie :lol:

Początkowo planowałem w przyszłości oddzielny warsztat ale przekalkulowałem że bardziej Mnie się opłaca jeden projekt , geodeta i budowa dla tego budynek jest większy , o wielu zastosowaniach

Awatar użytkownika
graffic
weteran forum
Posty: 3555
Rejestracja: 22 maja 2014, 19:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: Budowa Budynku , Kuźni Achmed

Post autor: graffic » 09 paź 2018, 19:15

Achmed - i jak tam przemyślenia / rozwiązania ? co ostatecznie przyjąłeś do realizacji ???
zastanów się zanim pomyślisz

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”