Wytop stali typu bułat w warunkach garażowych.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Re: Wytop stali typu bułat w warunkach garażowych.
Tego przekuję. Stosunkowo łatwo się poddaje. Mam jeszcze ze 20 kilo tego żeliwa zebranego z pod żeliwiaka 
Kontakt 517355290
Kłaniam się ! Czytając posty , postanowiłem poszukać materiałów np grafitu , i innych sproszkowanych komponentów i o dziwo trafiłem na same strony ukraińskie . Z tego co widziałem w temacie tygli grafitowych Niemieckiej firmy a tymi tu różnica cenowa oczywista z jakością nie wiem sa jeszcze inne specyfiki typu wand, kobalt w proszku wiec podam linki może komuś się przyda :http://zaporizhia.all.biz/pl/tygle-grafitowe-g128253 , http://zaporizhia.all.biz/pl/naweglacze-g2046178 . http://kiev.all.biz/pl/wanad-ferrytowy-g2271565
- BANAN
- arcyweteran forum
Wanad i kobalt przy wytopie tego magicznego materiału są zbędne. Sam węgiel i żelazo w zupełności wystarczy.
Kontakt 517355290
-
habeer
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
a może to chodzi o materiał na tygle, a nie uszlachetniacz do stali.
Jak czytałem wasze posty wyrabiacie tygle sami lub zakup gotowych grafitowych wiec podałem to na co natrafiłem czyli tygle grafitowe i elektrody a ulepszacze to tylko ciekawostka . Mam nadzieję ze wyjaśniłem swój post . Chyle czoła przed waszymi staraniami panowie w tym temacie i trzymam kciuki za każdy udany wytop to tyle
- BANAN
- arcyweteran forum
Jak tam panowie idzie z wytopami? Mnie ostatnio udaje się tylko topić tygle 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290
-
graffic
Janusz - piękna średniowieczna ceramika (tak na V-VIII w wiek bym szacował
) - czyżby nowa profesja ?
- BANAN
- arcyweteran forum
Żarty sobie robisz
tak wygląda tygiel własnej roboty po dwugodzinnym wytopie.
Kontakt 517355290
Szkoda że tygle płyną, mi fajne wychodziły z tym kaolinem: http://sklep.kepka.com.pl/katalog/produ ... in-koc/847
Tylko tłukłem do tego stare tygle albo szamot i węgiel drzewny. Myślę o wypróbowaniu tylko kaolinu z węglem drzewnym.
Póki co mam jeszcze dwa tygle z zaprawy szamotowej i grafitu, przy ostatnim wytopie zrobił się miękki ale nie popłynął.
Tylko u mnie na oleju pewnie mniejsza temperatura. Na urlopie się nie udało, ale jutro mam zamiar zmajstrować nowy palnik
i do końca tygodnia rozpalić piec. Może coś wyjdzie choć zaprawa cyrkonowa się nie sprawdziła i dolne wyłożenie pokrywy
się zdeformowało i dostało "bąbli" pewnie chwilowo zastąpię cegłami.
Tylko tłukłem do tego stare tygle albo szamot i węgiel drzewny. Myślę o wypróbowaniu tylko kaolinu z węglem drzewnym.
Póki co mam jeszcze dwa tygle z zaprawy szamotowej i grafitu, przy ostatnim wytopie zrobił się miękki ale nie popłynął.
Tylko u mnie na oleju pewnie mniejsza temperatura. Na urlopie się nie udało, ale jutro mam zamiar zmajstrować nowy palnik
i do końca tygodnia rozpalić piec. Może coś wyjdzie choć zaprawa cyrkonowa się nie sprawdziła i dolne wyłożenie pokrywy
się zdeformowało i dostało "bąbli" pewnie chwilowo zastąpię cegłami.
- BANAN
- arcyweteran forum
Beton ognioodpotny trzyma się w piecu rewelacyjnie, ale strasznie długo się nagrzewa. Płytki szamotowe znacznie szybciej. Z cyrkonem to było do przewidzenia. pierwszy tygiel robiłem z cyrkonem jako lepiszczem. rozpłynął się błyskawicznie.
Kontakt 517355290
Ja do tygli, z betonu mulitowego, daję cyrkon, ale sam, bez cementu glinowego. No i biały kaolin. Na próby czeka też zakupiony tygiel ceramiczny temp. do 1600st.C.
Palniczek do pieca. Nie ma problemów z zapłonem mieszanki wewnątrz, mieszanie gazu i powietrza jak i początek spalania zachodzi na poziomie wylotu gazu, wewnątrz zbieżnej kształtki szamotowej zachodzi częściowe spalanie, ścianki nie osiągają więcej jak 1000*C, reszta dopala się za wylotem w komorze spalania, spalanie przy temp. powietrza ~500*C na wlocie jest bardzo stabilne.
- BANAN
- arcyweteran forum
Revo, rozumiem, że podejmiesz próbę skonstruowania tego palnika i podzielisz się wrażeniami?
Kontakt 517355290
Skonstruowany już z pół roku temu
tylko przy zapłonie trzeba wyczaić taki przepływ powietrza żeby płomień przeskoczył do wylotu gazu bo zwykle zapala się na wylocie z palnika, wymiary mojego to 70 mm średnicy na poziomie wylotu gazu, zwężka do 50 mm o długości około 100 mm, wylot gazu 18 mm.