Potrzebuję pomocy z wykuciem damastu

Dział z możliwością pisania dla gości, pisać jeżeli nie możecie zresetować hasła.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Łamimłot

Potrzebuję pomocy z wykuciem damastu

Post autor: Łamimłot » 21 maja 2025, 17:56

Witam
Próbowałem dziś wykuć swój pierwszy damast, ale żeby nie było problemów postanowiłem najpierw poćwiczyć skuwanie na chamskim żelazie ze sklepu budowlanego. I dobrze zrobiłem, bo mimo wszystkich przygotowań - żelazo czyste, stosik ładny, zapakowane w żar, rozgrzane do koloru pomarańczowego i potraktowane boraksem - niestety nie mogę osiągnąć najważniejszego: temperatury do spawania. Nie ważne jak długo trzymam stosik w palenisku po prostu nie rozgrzewa się poza jasno pomarańczowy, a wiem że muszę osiągnąć jasno żółty I dobrze by było gdyby odrobinę iskrzył. Moje palenisko jest na węgiel ze starym odkurzaczem jako dopływ powietrza.

W tym momencie zwracam się do tutejszych kowali: czy jest ktoś w Warszawie lub okolicach kto posiada palenisko które rozgrzeje stal do około 1100 C (czyli pewnie na gaz) i byłby skłonny mi go użyczyć? Żeby nie było nieporozumień, nie szukam kogoś kto mi wykuje damast, to JA chcę go wykuć, inaczej mija się to z celem.

Zwrócę koszty paliwa. Proszę o kontakt.

PS Prasa hydrauliczna lub młot pneumatyczny mile widziane ale nie konieczne :)

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Re: Potrzebuję pomocy z wykuciem damastu

Post autor: bey » 21 maja 2025, 21:12

A dlaczego na gaz? zainwestuj w koks, może lepszy nadmuch, daj fotkę swojego paleniska, może coś doradzim :P
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
Łamimłot

Post autor: Łamimłot » 21 maja 2025, 21:27

Teraz już trochę za późno, ale jutro mogę wrzucić. Palenisko mam na podwórzu a tam mokro i ciemno :P

A tak BTW ktoś już pozwolił mi na skorzystanie ze swojego sprzętu więc jest spoko :)

Awatar użytkownika
Łamimłot

Post autor: Łamimłot » 04 cze 2025, 14:37

Okej, przepraszam że tak długo mi zajęło ale robota nad tym damastem ta mnie pochłonęła żę kompletnie zapomniałem o tym poście ^^;

Ok, oto fotka mojego paleniska (i piesa jako bonus):
Obrazek

Zrobione ze starego bojlera,wyłożone cementem szamotowym. Nadmuch jest od spodu, rura już tam była więc wystarczyło podczepić rurkę z dziurką na nadmuch. Nadmuch to stary odkurzacz z rurą podpiętą w d... znaczy od tyłu. Paliwo to zwykły węgiel opałowy, używam tego bo mam w piwnicy pozostałości po starym piecu na węgiel, wciąż mam jakieś pół tony więc oszczędzam na paliwie :P Cegły co się w tym walają to szamotówki, wyjmuję je jak kuję coś większego. Mogę rozgrzać w tym stal do jasnożółtego, ale nadmuch jest tylko z jednego punktu więc niestety stal nagrzewa się nierówno.

Co do robienia tego damastu, byłem z lekka zdziwiony bo w odróżnieniu do samouczków z YouTuba, ten u którego robiłem tą stal kierował mną i temperatura której używał była znacznie niższa niż te które widziałem na wideo. Na filmikach to był zawsze kolor jasno żółty kiedy wędrowali z tym do prasy, ale u niego był to kolor jasno pomarańczowy, nawet nie wchodził w żółć a mimo tego i tak się zespawał na gorąco. Albo może to dlatego że miał prasę i do niej nie trzeba było aż tak wysokiego żaru?

PS Ćwiczyłem w tym skuwanie na gorąco i po prostu kocham dźwięk kiedy tłukę młotkiem w rozżarzone żelazo - brzmi zupełnie jak wystrzał z pistoletu XD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”