Ręko(dzieło?) Sezam

Tutaj proszę wrzucać zdjęcia wszelkich narzędzi tnących powstałych w waszych warsztatach

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 05 wrz 2015, 19:46

Kolejny damast, znowu odzysk ;p Zostało mi z poprzedniego ratowania pakietu trochę w miarę używalnego damastu, ale za mało na nóż. Dlatego przeciąłem na pół, pomiędzy dwa kawałki włożyłem stary pilnik i zgrzałem. Było już lepiej niż ostatnio, ale znowu nie było dobrze - przy szlifowaniu wyszło długie ale płytkie rozwarstwienie. Czuć pod palcem. Oprawię i zostawię dla siebie, bo wzór mi się podoba :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

CheisYang

Post autor: CheisYang » 05 wrz 2015, 20:12

Moze powinienes w momencie zgrzania damastu z pilnikiem, skrecic w spirale powstaly pakiet ?

Awatar użytkownika
Animal

Post autor: Animal » 05 wrz 2015, 20:20

Jeśli mogę wtrącić to idziesz w fajnym kierunku . Ja sam jestem fanem damastów . Jednak co mnie uderza to lekka niedbałość szlifu . Widać że chcesz szybko zrobić nóż a detale zostawiasz niedopracowane oprawy są fajne jak do tego się przyłożysz nad głownią to będą fajne prace . Nie odbieraj tego jak przytyk a dobrą radę .

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 05 wrz 2015, 20:51

CheisYang pisze:Moze powinienes w momencie zgrzania damastu z pilnikiem, skrecic w spirale powstaly pakiet ?
W momencie się nie da. Albo zgrzewa, albo skręca :lol:
Kontakt 517355290

CheisYang

Post autor: CheisYang » 05 wrz 2015, 20:57

BANAN, Ehh. Skrot myslowy . :facepalm:
:D A co do tego co napisalem - mam racje? Czy po zlaczeniu metali,i ponownym rozgrzaniu, nie daloby sie tego skrecic i w ten sposob na trwale polaczyc ? Czy pudło ?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 05 wrz 2015, 21:12

Pudło. Jedynie mógłbyś w ten sposób sprawdzić czy rzeczywiście się zgrzały. Po za tm taki twist to bardzo duże ryzyko zwichrowania głowni podczas hartowania.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 05 wrz 2015, 21:30

Animal, nie odebrałem jako przytyk, a wręcz przeciwnie - szanuję każdą dobrą radę :) Tu nie ma lekkiej niedbałości tylko ogromna :D Ćwiczyłem cierpliwość i jest coraz lepiej, chociaż zdarza się że chcę zobaczyć efekt "już teraz zaraz" i wychodzi coś jak przy ostatnim. Gdyby to był na zamówienie to siadłbym z pilniczkami i podrównał (taśmówki jeszcze się uczę).

Ps. Macie jakieś tajne metody żeby na 100% nie było niedogrzań/delaminacji? Czy raczej wszystko metodą prób i błędów aż się będzie wiedziało "samo?

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 05 wrz 2015, 21:44

Ja jak zgrzewam pakiet to staram sie za kazdym razie, bardzo starannie wyczyścic ze starego boraksu. A reszta to juz praktyka. :D
blob

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 05 wrz 2015, 21:49

Widzisz, to może być to :D

Awatar użytkownika
Animal

Post autor: Animal » 05 wrz 2015, 22:14

sezam300 pisze:Animal, nie odebrałem jako przytyk, a wręcz przeciwnie - szanuję każdą dobrą radę :) Tu nie ma lekkiej niedbałości tylko ogromna :D Ćwiczyłem cierpliwość i jest coraz lepiej, chociaż zdarza się że chcę zobaczyć efekt "już teraz zaraz" i wychodzi coś jak przy ostatnim. Gdyby to był na zamówienie to siadłbym z pilniczkami i podrównał (taśmówki jeszcze się uczę).

Ps. Macie jakieś tajne metody żeby na 100% nie było niedogrzań/delaminacji? Czy raczej wszystko metodą prób i błędów aż się będzie wiedziało "samo?
Znaczy w gorącej wodzie kąpany :? Jak robiłem kurs spawacza to instruktor stary wyga powtarzał "JAK ZMONTUJESZ TAK POSPAWASZ" chodzilo o dokładne i czyste przygotowanie materiału do spawania . Z nożem jest podobnie ważny jest początek i cierpliwość ale z czasem to ogarniesz

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 06 wrz 2015, 04:50

Albo zgrzewać bez boraksu. Nie będzie niebezpieczeństwa, że gdzieś między warstwami zostanie.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Animal

Post autor: Animal » 06 wrz 2015, 08:13

BANAN pisze:Albo zgrzewać bez boraksu. Nie będzie niebezpieczeństwa, że gdzieś między warstwami zostanie.
Dla mnie to coś nowego nigdy bez boraksu nie próbowałem da się wogule tak zgrzać i nie narobić rozwarstwień ? Zawsze każdy mi mówił że topnik musi być boraks glinka ale bez to pierwszy raz słyszę i gdyby nie mówił tego stary wyjadacz pomyślałbym że to ściema ale zadałeś mi gratkę spróbuję

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum

Post autor: BANAN » 06 wrz 2015, 15:44

Doświadczeni damasciarze zgrzewają bez boraksu szlifując powierzchnie składanych w pakiet elementów. Cęsto szlifowane powierzchnie okapcając nad płomieniem płonącego oleju lnianego. Sadza czyli węgiel zabezpiecza powierzchnię przed utlenieniem i zapobiega odwęgleniu zgrzewów. Znany nam Zigmund nie używa przy zgrzewaniu swoich mozajek boraksu. Zgrzewanie przeprowadza się daleko od atmosfery utleniającej czyli w obojętnej lub redukcyjnej.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 06 wrz 2015, 15:54

Okapcając smolakiem,bądź korą brzozową też można uzyskać taki efekt?
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Animal

Post autor: Animal » 08 wrz 2015, 14:04

BANAN pisze:Doświadczeni damasciarze zgrzewają bez boraksu szlifując powierzchnie składanych w pakiet elementów. Cęsto szlifowane powierzchnie okapcając nad płomieniem płonącego oleju lnianego. Sadza czyli węgiel zabezpiecza powierzchnię przed utlenieniem i zapobiega odwęgleniu zgrzewów. Znany nam Zigmund nie używa przy zgrzewaniu swoich mozajek boraksu. Zgrzewanie przeprowadza się daleko od atmosfery utleniającej czyli w obojętnej lub redukcyjnej.
Człowiek całe życie się uczy a i tak głupi umiera kiedyś spróbuję tą metodę

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA NOŻOWNIKÓW”