Prace Oshizuki
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Prace Oshizuki
Moje pierwsze noże
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dziękuję o opinie. Stal wg mich przypuszczeń to 18G2A czyli konstrukcyjna wysokiej jakości... niestety ma tylko 0,2% węgla więc hartowanie się nie powiodło. W pierwszym ta "topornośc" myslę, ze wynika z nie do końca wyszlifowania owdęgleń powstałych po zbyt mocnym uderzaniu młotkiem rękojeść drugiego w dłoni leży bardzo wygodnie, dopasowywałem do ręki swojej i partnerki więc dosyc uniwersalna jest. Teraz robię z resora więc hart powinien wyjśc razem z selektem bo obie były hartowane salektywnie jednak.. wiadomo
Moja stronka: https://www.facebook.com/bjcustom
hmm... jakby tu to powiedzieć...
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
- Katana_Blade
- Posty: 51
- Rejestracja: 01 lip 2012, 13:51
- Lokalizacja: Mazury|Gdańsk
Fajne cudo, z jakiej stali wykonywałeś, bo coś kojarzę w jakimś filmie oglądałem kilka lat temu że nóż do sushi nie był zrobiony ze stali nierdzewnej, dlatego zaraz po umyciu ostrze musiało być dokładnie wytarte/osuszone. Jak jest u ciebie, kierowałeś się jakimś konkretnym instrukcją wykonania, co, jak i dlaczego? Jak tak to jeśli możesz podzielić się źródłem to bym chętnie zerknął
Pozdrawiam,
Katana_Blade
Pozdrawiam,
Katana_Blade
Zanim się za niego zabrałem to szukałem informacji przez dwa dni co, jak i w ogóle. Ciężko cokolwiek znaleźć konkretnego, z każdej strony wyciągnąłem jakiś mały fragment informacji; pewnie na japońskich stronach znalazłoby się więcej, jednak bariera językowa jest wysoka O dziwo sporo informacji znalazłem na Wikipedii Postanowiłem zaryzykować i zrobić go z starej piły do betonu i kamienia. Po wstępnym wycięciu kształtu poszedł na kowadło na delikatne przeklepanie, żeby dodatkowo go wzmocnić i odchudzić. Robiony z jednego typu materiału a więc nóż "honyak. Początkowo szlif był z jednej strony całkowicie płaski, jednak podczas hartowania miło się zdziwiłem gdyż zrobił się wklęsły czyniąc "urasuki". Chciałem to zrobić na szlifierce jednak nie miałem możliwości wklęsłego szlifu- zrobił się sam z drugiej strony wytrawiłem napis „aishiteru (愛してる)” czyli Kocham z racji, że nożyk miał być zachętą dla mojej kobiety, żeby mi częściej sushi robiła
Jest mega ostry, najostrzejszy nóż z jakim miałem do czynienia. Nori tnie bez szarpnięć i naciskania, nie wiem czy widać to na zdjęciach. Trawiłem go delikatnie w chlorku żelaza. hartowałem selektywnie, wyszedł delikatny hamon
Co mnie zdziwiło i nie wiem skąd się wzięło... Po przygotowaniu potrawy na nożu w miejscu gdzie miał styczność z sushi powstał nalot przypominający naloty podczas odpuszczania. Barwy były niebiesko, brązowo, żółto-filetowe. Wyglądało to trochę jak benzyna w kałuży. W większości udało się to zlikwidować po myciu.
Jest mega ostry, najostrzejszy nóż z jakim miałem do czynienia. Nori tnie bez szarpnięć i naciskania, nie wiem czy widać to na zdjęciach. Trawiłem go delikatnie w chlorku żelaza. hartowałem selektywnie, wyszedł delikatny hamon
Co mnie zdziwiło i nie wiem skąd się wzięło... Po przygotowaniu potrawy na nożu w miejscu gdzie miał styczność z sushi powstał nalot przypominający naloty podczas odpuszczania. Barwy były niebiesko, brązowo, żółto-filetowe. Wyglądało to trochę jak benzyna w kałuży. W większości udało się to zlikwidować po myciu.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2015, 18:48 przez Oshizuka, łącznie zmieniany 1 raz.
Grey Hunter (nie ten Grey od 50...)
Stal:NCV1
Rękojeść: dąb, mosiądz i filc
Długośćcałkowita: 22cm
Długość rękojeści:12,5cm
Grubość: 2mm
Szerokość:4cm
Stal:NCV1
Rękojeść: dąb, mosiądz i filc
Długośćcałkowita: 22cm
Długość rękojeści:12,5cm
Grubość: 2mm
Szerokość:4cm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja stronka: https://www.facebook.com/bjcustom