Papa knife

Tutaj proszę wrzucać zdjęcia wszelkich narzędzi tnących powstałych w waszych warsztatach

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

zeegreen
Posty: 41
Rejestracja: 11 sty 2017, 13:00
Lokalizacja: Poznań

Papa knife

Post autor: zeegreen » 18 lip 2017, 08:24

W sumie to pierwszy nóż jaki robię w życiu i jedna z pierwszych prac w kuźni (pomijając narzędzia). Nóż dla taty na 76 urodziny (jest mechanikiem stąd klucz jako baza) . Jeszcze polerka na lustro (zostawię w ostrzu elementy "brudne" dla kontrastu) i małe poprawki :)

Obrazek

Pytanie - zostawić końcówkę klucza i wykończyć rękojeść skórą czy uciąć i dać dąb?
Pozdrawiam - Paweł

piotr1as
Posty: 481
Rejestracja: 13 sty 2016, 18:01
Lokalizacja: Żychlin

Re: Papa knife

Post autor: piotr1as » 18 lip 2017, 10:27

Zostaw.

Duszan
Posty: 70
Rejestracja: 08 sie 2016, 17:15
Lokalizacja: Niechobrz k.Rzeszowa

Re: Papa knife

Post autor: Duszan » 19 lip 2017, 05:25

:!: To jest to.Ja to nazywam nóż tematyczny.Mojemu mechanikowi zrobiłem z takiego klucza łyżkę żeby jadł w kanale i pracował tym samym narzędziem bo druga strona jest nienaruszona i można nią kręcić śruby.Ja bym troszkę poprawił ostrze i zostawił tak jak jest. :!:
Lecioł zając koło kuźni,jaja naprzód a on późni.

zeegreen
Posty: 41
Rejestracja: 11 sty 2017, 13:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Papa knife

Post autor: zeegreen » 19 lip 2017, 12:28

Obrazek
Obrazek
Prawie ukończone. Zostawić rękojeść? Nie do końca podoba mi się ten rzemień, ale na szybko nic nie było innego.
Pozdrawiam - Paweł

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik
Posty: 1967
Rejestracja: 22 mar 2013, 15:24
Lokalizacja: Ziemia Lubuska [ok.Torzymia]

Re: Papa knife

Post autor: Dracorian » 19 lip 2017, 14:19

Rękojeść jeszcze ujdzie ale czubek to mogłeś poprawić ;) :D
Krzywy strasznie.
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

zeegreen
Posty: 41
Rejestracja: 11 sty 2017, 13:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Papa knife

Post autor: zeegreen » 19 lip 2017, 14:39

Juz nie moge patrzec na pilnik :)
Pozdrawiam - Paweł

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik
Posty: 1967
Rejestracja: 22 mar 2013, 15:24
Lokalizacja: Ziemia Lubuska [ok.Torzymia]

Re: Papa knife

Post autor: Dracorian » 19 lip 2017, 17:26

Kątówką chociaż :D
Właśnie to wyróżnia dobrego rzemieślnika-nie chce ale kończy najlepiej jak umie.Nie ukrywajmy,że nawet jeśli kucie jest pasją to nie każdy element produkcji jest przyjemny ;)
Ja np nie nawidzę szlifować po hartowaniu.Materiał ciężki do zebrania,można przegrzać łatwo no ale gdybym miał to ściernym papierem robić to pewnie ręce by mi odpadły :D
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Wojtek123
Posty: 334
Rejestracja: 27 sie 2016, 21:18
Lokalizacja: Wisła

Re: Papa knife

Post autor: Wojtek123 » 19 lip 2017, 17:39

Dracorian pisze:Kątówką chociaż :D
Właśnie to wyróżnia dobrego rzemieślnika-nie chce ale kończy najlepiej jak umie.Nie ukrywajmy,że nawet jeśli kucie jest pasją to nie każdy element produkcji jest przyjemny ;)
Ja np nie nawidzę szlifować po hartowaniu.Materiał ciężki do zebrania,można przegrzać łatwo no ale gdybym miał to ściernym papierem robić to pewnie ręce by mi odpadły :D
Ja szlifowałem, ręce prawie odpadły :) ale efekt jest o wiele lepszy niż od szlifu maszynowego.
zeegreen warto poświęcić więcej czasu na wykończenie ale satysfakcja z dobrze wykonanego noża będzie o wiele większa.

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik
Posty: 1967
Rejestracja: 22 mar 2013, 15:24
Lokalizacja: Ziemia Lubuska [ok.Torzymia]

Re: Papa knife

Post autor: Dracorian » 19 lip 2017, 18:16

Ja schodze na maszynie do 1200 potem dopiero ręcznie ;)
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

zeegreen
Posty: 41
Rejestracja: 11 sty 2017, 13:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Papa knife

Post autor: zeegreen » 19 lip 2017, 20:06

W weekend spróbuje na kątówce.. Dzisiaj wyostrzyłem.. Golenie idzie bez problemu:)
Obrazek
Pozdrawiam - Paweł

zeegreen
Posty: 41
Rejestracja: 11 sty 2017, 13:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Papa knife

Post autor: zeegreen » 20 lip 2017, 13:36

No i fuck. Ostry, ale miękki. Odwijam rzemień i zabawę w hartowanie zaczynam od nowa..
Pozdrawiam - Paweł

Wojtek123
Posty: 334
Rejestracja: 27 sie 2016, 21:18
Lokalizacja: Wisła

Re: Papa knife

Post autor: Wojtek123 » 20 lip 2017, 15:23

Poczekaj z tym hartowaniem, im bardziej nóż ostry tym szybciej będzie się tępił. Sprawdź pilnikiem twardość (jak się ślizga to jest ok).

zeegreen
Posty: 41
Rejestracja: 11 sty 2017, 13:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Papa knife

Post autor: zeegreen » 20 lip 2017, 16:44

Mam nóż spyderco i niestety wycina w tym drugim wzorki jak chce. Robiłem hartowanie selektywne ostrza i chyba zrobiłem głupotę odpuszczając. Ostrze jest twardsze od głowni, ale nie ma szokującej różnicy.
Pozdrawiam - Paweł

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik
Posty: 1967
Rejestracja: 22 mar 2013, 15:24
Lokalizacja: Ziemia Lubuska [ok.Torzymia]

Re: Papa knife

Post autor: Dracorian » 20 lip 2017, 20:26

Odpuszczać zawsze trzeba :P
Chyba że robisz selektywne hart na krzesiwie
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

zeegreen
Posty: 41
Rejestracja: 11 sty 2017, 13:00
Lokalizacja: Poznań

Re: Papa knife

Post autor: zeegreen » 21 lip 2017, 10:18

ok. Odpuszczać w piekarniku z termoobiegiem?? ;)
p.s. Już zamówiłem pilniki Rockwella. Przynajmniej będę wiedział orientacyjnie jak wyszło hartowanie.
Pozdrawiam - Paweł

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA NOŻOWNIKÓW”