leonzlasu - moja kuźnia :-)
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: leonzlasu - moja kuźnia :-)
Czy ten grubszy pręt służy do - zamknij /przymknij popielnik?
Swoją drogą chciałeś i masz - jak się człowiek stara to jednak może liczyć na trochę radości.
Swoją drogą chciałeś i masz - jak się człowiek stara to jednak może liczyć na trochę radości.
Ta kotlina jakby wypukła, a nie wklęsła. I co zbudujesz drugie palenisko dla Jagody?
Na jarmarku jeden z kowali miał podwójny napęd paleniska: na miech i elektryczny. Miechem "wabił" klientów, a kuł już na elektrycznym.
Gdybyś chciał do kompletu jeszcze oryginalny skórzany miech kowalski, to widziałam w Nowej Wsi za Zbąszyniem.
Gość ma w stodole dwa i nie jest kowalem lecz raczej handlarzem staroci.
Na jarmarku jeden z kowali miał podwójny napęd paleniska: na miech i elektryczny. Miechem "wabił" klientów, a kuł już na elektrycznym.
Gdybyś chciał do kompletu jeszcze oryginalny skórzany miech kowalski, to widziałam w Nowej Wsi za Zbąszyniem.
Gość ma w stodole dwa i nie jest kowalem lecz raczej handlarzem staroci.
Zestaw taki jak mój, gdzieś pisałem o renowacji paleniska wulkan, jak chcesz jakieś foty daj znak.
Dokładnie. Kotlina była murowana na bazie tego co masz - dno kotliny z zaworem spustowym/szybrem.leonzlasu pisze:Trochę inne niż te co od tej pory widziałem
Resztki chyba gliny, świadczą że było wklejone w jakieś murowane palenisko.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Napędza grzybek.Wilga pisze:Czy ten grubszy pręt służy do - zamknij /przymknij popielnik?
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Kotlina jest do góry nogami. To bebechy wojskowej kotliny.Saduria pisze:Ta kotlina jakby wypukła, a nie wklęsła.
Kontakt 517355290
Wilga ze sterowaniem paleniska jest tak jak pisali Bodar i Banan. Na razie nie mam na nie pomysłu, było w pakiecie.
Saduria, nie chcę zamienić się w kolekcjonera staroci,
widziałem czym to grozi, po co mi kuźnia do której nie da się wejść. Miech odpada, dodatkowe palenisko również
Tego typu dmuchawe miałem zawsze gdzieś z tyłu głowy, nadarzyła się okazja kupiłem. Coraz to trudniej znaleźć takie starocie
Zamierzam podłączyć jako alternatywę dla dmuchawy elektrycznej. Przyda mi się myślę przy hartowaniu i pracy na węglu drzewnym. A może będzie tylko kolejnym klamotem, zabierającym miejsce
Tadek pewnie że mnie interesują foty z renowacji
Moją chcę tylko przesmarować i używać
Masz może informacje, na temat tej firmy wulkan, lub jakieś ciekawostki dotyczące tego typu sprzętu?
Saduria, nie chcę zamienić się w kolekcjonera staroci,
widziałem czym to grozi, po co mi kuźnia do której nie da się wejść. Miech odpada, dodatkowe palenisko również
Tego typu dmuchawe miałem zawsze gdzieś z tyłu głowy, nadarzyła się okazja kupiłem. Coraz to trudniej znaleźć takie starocie
Zamierzam podłączyć jako alternatywę dla dmuchawy elektrycznej. Przyda mi się myślę przy hartowaniu i pracy na węglu drzewnym. A może będzie tylko kolejnym klamotem, zabierającym miejsce
Tadek pewnie że mnie interesują foty z renowacji
Moją chcę tylko przesmarować i używać
Masz może informacje, na temat tej firmy wulkan, lub jakieś ciekawostki dotyczące tego typu sprzętu?
Leon tak na szybko mam tylko to, ale w sobotę zrobię zdjęcie tabliczki znamionowej i spodu kotliny. Jeżeli interesują Cię wymiary daj znak. 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ad smarowania i używania. Moja po zakupie była zakonserwowana smarem, tak wszystko zastałe, że musiało odleżeć swoje w myjce (miałem szczęście bo kupiłem nówkę sztukę), po wymyciu i przesmarowaniu śmiga jak zła.
Przydadzą sięTadek pisze:Leon tak na szybko mam tylko to, ale w sobotę zrobię zdjęcie tabliczki znamionowej i spodu kotliny. Jeżeli interesują Cię wymiary daj znak.
Leon jest tabliczka i spód kotliny.
Pracuję na identycznej kotlinie jak ta pokazana przez Tadka. Fajnie to zobaczyć w pełnym zestawie.
Wreszcie mam lampkę he he, mam lampkę...mam lampkę
I przy okazji życzę Wam:
Szczęśliwego nowego roku !
Szczęśliwego nowego roku !
Pomyślnego użytkowania
- nie trzęsie się przy pracy ?