piła taśmowa do metalu

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Lucius Ebola
Kontakt:

piła taśmowa do metalu

Post autor: Lucius Ebola » 19 cze 2010, 21:54

Chodzi mi o taką oto piłę, jak na obrazku:

http://www.northerntool.com/images/prod ... 571_lg.jpg

tzn. piłę, gdzie taśma jest nieruchoma, a przesuwamy cięty materiał - jak to się po naszemu nazywa, bo jak szukam na allegro to znajduję same przecinarki, czyli piły gdzie materiał jest nieruchomo, a przesuwamy taśmę tnącą.

Czy istnieje jakieś urządzenie, które łączy obie funkcje, tzn. da się przestawiać z jednego sposobu cięcia na drugi i odwrotnie, czy muszę kupić dwie piły, czy sam przerobić - nigdy tego nie używałem, może coś podpowiecie.

RebelCoil

Post autor: RebelCoil » 19 cze 2010, 22:27

piła taśmowa jak inaczej ?

Na allegro jak wpiszesz to znajduje dokladnie takie same, nie wiem po jakiemu Ty tam piszesz...

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 19 cze 2010, 23:04

Tutaj masz narzędzie, które łączy obie funkcje . Polecam napisać do przedstawiciela firmy, prześlą dokładny opis techniczny maszyny

Link: klik

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 20 cze 2010, 14:11

Lucius, napisz do czego potrzebujesz takiego układu piły, może szukasz nie potrzebnie i wystarczy ci kupić profesjonalną piłę taśmową, ze skrętnym ramieniem aby ciąć pod kątami. Taki układ, gdzie taśma tnąca przesuwa się pionowo z góry na dół służy do cięcia krzywoliniowego, i wydaje mi się, że wykorzystanie takie będzie sporadyczne, a wręcz można to zastąpić cięciem plazmą lub laserem.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 20 cze 2010, 14:17

ale plazme tez trzeba kupic... ja mysle ze dobrze kombinuje ;-)

Lucius Ebola
Kontakt:

Post autor: Lucius Ebola » 20 cze 2010, 15:14

To co Maleus zamieścił zdaje się być idealne, dzięki!!

Potrzebne mi coś ala wyżynarka, tylko żeby cięło blachę i drewno, a przesuwając materiał kontrola jest lepsza niż gdy się operuje narzędziem (zwłaszcza do cięcia małych elementów), poza tym wyżynarka nie bierze grubej blachy.
Potrzebne do noży, wycinania kwiatków z blachy itp.
Druga funkcja: jak będzie trzeba żeby można było pociąć pręty czy profile na bramę, czy płot, tylko żeby krawędzie były równe i pod kątem, a nie jak po tarczy tnącej. Do takiego cięcia lepiej, żeby mocować pręty a poruszać ramieniem z taśmą tnącą.
Plazma ładnie tnie kształty, ale trzeba je potem obrabiać, bo są poszarpane, po taśmie wychodzą prawie na gotowo, tak sądzę.

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 20 cze 2010, 16:28

Lucius Ebola bez urazy, ale wydaje mi się że błądzisz. Chyba nie ma piły która wytnie skomplikowany kształt z grubej blachy i nie pęknie, być może jakieś sznury diamentowe itp.- laser, plazma Jet wodą ewe. palnik gazowy

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 20 cze 2010, 17:45

StellArt ma rację - taką piła nie uzyskasz gładkich linii cięcia zwłaszcza na krzywych , poza tym co to znaczy gruba blacha ? grube blachy tnie się w firmach co mają specjalistyczny sprzęt - wtedy masz dobra jakość krawędzi nawet w ciasnych łukach i głębokich wcięciach... Tobie Ebolusie potrzebna jest wyrzynarka włosowado drewna , i ...mała taśmówka mini plazma do sporadycznych zastosowań .....

Lucius Ebola
Kontakt:

Post autor: Lucius Ebola » 23 cze 2010, 23:17

Błądzę i bez urazy, nie jestem narzędziowcem z wykształcenia, czy zawodu to się pytam fachowców, żeby mie oświecili:)
"Gruba blacha" to znaczy powyżej 3 mm, bo do 3 mm biorą elektryczne nożyce. A przez "bardzo grubą blachę" rozumiem 10 mm. 20 mm to "strasznie gruba blacha" - definicje własne.
Wyrzynarka włosowa do robienia kosałek zdaje się być idealna.
Jak doczytałem, że w tamtej pile polecanej przez Maleusa taśma tnąca ma 20 mm to ją zdyskwalifikowało.
Zestaw proponowany przez Salaputra wydaje mi się najbardziej odpowiedni.
Dzięki za wszelkie porady.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 24 cze 2010, 08:19

A ja strasznie grubą blachę tnę palnikiem propan-tlen, gdyby zrobił cos, co pozwala na robienie nie poszarpanych cięc, jakis wózek, lub kształt, po którym by prowadzic palnik, to ciecia myśle były by wystarczająco równe.

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 24 cze 2010, 20:29

Sam noszę się z zamiarem kupna piły taśmowej, jaką wcześniej zaproponowałem. Z tą jedną różnicą, że dla mnie blacha gruba to 3mm, a standard to 1,5 i 2 mm. Innych grubości nie stosuję zupełnie. Widziałem taką piłę w akcji i jej możliwości zdają się być odpowiednie.
Ale może są jakieś alternatywne rozwiązania? Szukam czegoś, co tnie dokładnie i cicho. Słyszałem o takich maszynach klik ale nie wiem czy są dobre. Ktoś może jest już po przejściach i chciałby doradzić? :-)

bogdanmaj

Post autor: bogdanmaj » 17 wrz 2012, 15:57

Można ewentualnie wspomóc czeską brać z Pilousem, pisali o tym niedawno http://www.4metal.pl/?a=3&id=21221
Nie wiem natomiast jakie są opinie na jej temat, bo przedstawicielstwo mają, więc z serwisem te pewnie bez problemu.

ateem

Post autor: ateem » 18 wrz 2012, 06:43

bogdanmaj ja mam przecinarkę taśmową tejże firmy (model 130). Korzystam z niej już ok 7 - 8 lat i jak do tej pory to nie miałem z nią żadnych przygód.

trzewik

Post autor: trzewik » 18 wrz 2012, 18:58

Sam zastanawiam się nad kupnem takiej przecinarki taśmowej. Ateem jak się spisuje ta przecinarka przy cięciu pełnego materiału?

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”