piła taśmowa do metalu
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
Lucius Ebola
- Kontakt:
piła taśmowa do metalu
Chodzi mi o taką oto piłę, jak na obrazku:
http://www.northerntool.com/images/prod ... 571_lg.jpg
tzn. piłę, gdzie taśma jest nieruchoma, a przesuwamy cięty materiał - jak to się po naszemu nazywa, bo jak szukam na allegro to znajduję same przecinarki, czyli piły gdzie materiał jest nieruchomo, a przesuwamy taśmę tnącą.
Czy istnieje jakieś urządzenie, które łączy obie funkcje, tzn. da się przestawiać z jednego sposobu cięcia na drugi i odwrotnie, czy muszę kupić dwie piły, czy sam przerobić - nigdy tego nie używałem, może coś podpowiecie.
http://www.northerntool.com/images/prod ... 571_lg.jpg
tzn. piłę, gdzie taśma jest nieruchoma, a przesuwamy cięty materiał - jak to się po naszemu nazywa, bo jak szukam na allegro to znajduję same przecinarki, czyli piły gdzie materiał jest nieruchomo, a przesuwamy taśmę tnącą.
Czy istnieje jakieś urządzenie, które łączy obie funkcje, tzn. da się przestawiać z jednego sposobu cięcia na drugi i odwrotnie, czy muszę kupić dwie piły, czy sam przerobić - nigdy tego nie używałem, może coś podpowiecie.
Tutaj masz narzędzie, które łączy obie funkcje . Polecam napisać do przedstawiciela firmy, prześlą dokładny opis techniczny maszyny
Link: klik
Link: klik
Lucius, napisz do czego potrzebujesz takiego układu piły, może szukasz nie potrzebnie i wystarczy ci kupić profesjonalną piłę taśmową, ze skrętnym ramieniem aby ciąć pod kątami. Taki układ, gdzie taśma tnąca przesuwa się pionowo z góry na dół służy do cięcia krzywoliniowego, i wydaje mi się, że wykorzystanie takie będzie sporadyczne, a wręcz można to zastąpić cięciem plazmą lub laserem.
-
Lucius Ebola
- Kontakt:
To co Maleus zamieścił zdaje się być idealne, dzięki!!
Potrzebne mi coś ala wyżynarka, tylko żeby cięło blachę i drewno, a przesuwając materiał kontrola jest lepsza niż gdy się operuje narzędziem (zwłaszcza do cięcia małych elementów), poza tym wyżynarka nie bierze grubej blachy.
Potrzebne do noży, wycinania kwiatków z blachy itp.
Druga funkcja: jak będzie trzeba żeby można było pociąć pręty czy profile na bramę, czy płot, tylko żeby krawędzie były równe i pod kątem, a nie jak po tarczy tnącej. Do takiego cięcia lepiej, żeby mocować pręty a poruszać ramieniem z taśmą tnącą.
Plazma ładnie tnie kształty, ale trzeba je potem obrabiać, bo są poszarpane, po taśmie wychodzą prawie na gotowo, tak sądzę.
Potrzebne mi coś ala wyżynarka, tylko żeby cięło blachę i drewno, a przesuwając materiał kontrola jest lepsza niż gdy się operuje narzędziem (zwłaszcza do cięcia małych elementów), poza tym wyżynarka nie bierze grubej blachy.
Potrzebne do noży, wycinania kwiatków z blachy itp.
Druga funkcja: jak będzie trzeba żeby można było pociąć pręty czy profile na bramę, czy płot, tylko żeby krawędzie były równe i pod kątem, a nie jak po tarczy tnącej. Do takiego cięcia lepiej, żeby mocować pręty a poruszać ramieniem z taśmą tnącą.
Plazma ładnie tnie kształty, ale trzeba je potem obrabiać, bo są poszarpane, po taśmie wychodzą prawie na gotowo, tak sądzę.
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
StellArt ma rację - taką piła nie uzyskasz gładkich linii cięcia zwłaszcza na krzywych , poza tym co to znaczy gruba blacha ? grube blachy tnie się w firmach co mają specjalistyczny sprzęt - wtedy masz dobra jakość krawędzi nawet w ciasnych łukach i głębokich wcięciach... Tobie Ebolusie potrzebna jest wyrzynarka włosowado drewna , i ...mała taśmówka mini plazma do sporadycznych zastosowań .....
-
Lucius Ebola
- Kontakt:
Błądzę i bez urazy, nie jestem narzędziowcem z wykształcenia, czy zawodu to się pytam fachowców, żeby mie oświecili:)
"Gruba blacha" to znaczy powyżej 3 mm, bo do 3 mm biorą elektryczne nożyce. A przez "bardzo grubą blachę" rozumiem 10 mm. 20 mm to "strasznie gruba blacha" - definicje własne.
Wyrzynarka włosowa do robienia kosałek zdaje się być idealna.
Jak doczytałem, że w tamtej pile polecanej przez Maleusa taśma tnąca ma 20 mm to ją zdyskwalifikowało.
Zestaw proponowany przez Salaputra wydaje mi się najbardziej odpowiedni.
Dzięki za wszelkie porady.
"Gruba blacha" to znaczy powyżej 3 mm, bo do 3 mm biorą elektryczne nożyce. A przez "bardzo grubą blachę" rozumiem 10 mm. 20 mm to "strasznie gruba blacha" - definicje własne.
Wyrzynarka włosowa do robienia kosałek zdaje się być idealna.
Jak doczytałem, że w tamtej pile polecanej przez Maleusa taśma tnąca ma 20 mm to ją zdyskwalifikowało.
Zestaw proponowany przez Salaputra wydaje mi się najbardziej odpowiedni.
Dzięki za wszelkie porady.
Sam noszę się z zamiarem kupna piły taśmowej, jaką wcześniej zaproponowałem. Z tą jedną różnicą, że dla mnie blacha gruba to 3mm, a standard to 1,5 i 2 mm. Innych grubości nie stosuję zupełnie. Widziałem taką piłę w akcji i jej możliwości zdają się być odpowiednie.
Ale może są jakieś alternatywne rozwiązania? Szukam czegoś, co tnie dokładnie i cicho. Słyszałem o takich maszynach klik ale nie wiem czy są dobre. Ktoś może jest już po przejściach i chciałby doradzić? :-)
Ale może są jakieś alternatywne rozwiązania? Szukam czegoś, co tnie dokładnie i cicho. Słyszałem o takich maszynach klik ale nie wiem czy są dobre. Ktoś może jest już po przejściach i chciałby doradzić? :-)
Można ewentualnie wspomóc czeską brać z Pilousem, pisali o tym niedawno http://www.4metal.pl/?a=3&id=21221
Nie wiem natomiast jakie są opinie na jej temat, bo przedstawicielstwo mają, więc z serwisem te pewnie bez problemu.
Nie wiem natomiast jakie są opinie na jej temat, bo przedstawicielstwo mają, więc z serwisem te pewnie bez problemu.