Broń biała Nomada
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Tylko i wyłącznie szlifierką kątową robione.
Najpierw bierzesz talowy cyrkiel, i znaczysz linie pod zbrocze, Potem tarcza do cięcia i tniesz rowek. Później tą samą tarczą rozszerasz, ale nie idąc prosto I , tylko lekko ukosem / I wtedy ci ładnie rozszerza zbrocze, tylko trzeba uwazac, żeby tarcza nie wyskoczyła z rowka. Mam nadzieje, że rozumiesz, bo to ciężko opisac.
Jeszcze spróbuje z tym amortyzatorem, bo mam jeszcze 2 pręty naprostowane. Jak wszystkie mi pękną, to zmienie materiał.
Najpierw bierzesz talowy cyrkiel, i znaczysz linie pod zbrocze, Potem tarcza do cięcia i tniesz rowek. Później tą samą tarczą rozszerasz, ale nie idąc prosto I , tylko lekko ukosem / I wtedy ci ładnie rozszerza zbrocze, tylko trzeba uwazac, żeby tarcza nie wyskoczyła z rowka. Mam nadzieje, że rozumiesz, bo to ciężko opisac.
Jeszcze spróbuje z tym amortyzatorem, bo mam jeszcze 2 pręty naprostowane. Jak wszystkie mi pękną, to zmienie materiał.
uuu pewnie wtedy. Ja swoje ostatnie nożyki (zdjęcia powrzucam kiedyś jak mi dojazd na działkę odkopią...) na początku max w pomarańczowym, potem w wiśniowym a na końcu ostrza prawie na zimno, w sensie moment kiedy przestaje świecić i szczerze mówiąc nie łamałem i nie patrzyłem ziarna ale crash testy przed ostateczną obróbką przechodziły bardzo dobrze.
Lepiej chyba wziąć w takim razie wielki młot i najlepiej kogoś do pomocy przy wyciąganiu i spłaszczaniu na początku i robić to w mniejszej temperaturze niż mniejszym młotkiem i samemu w wysokiej
Większym młotem się szybciej męczysz ale można przecież zrobić sobie przerwę na trochę a nie całość na raz. Ktoś też coś wspominał, że dobrze jest właśnie przerywać co jakiś czas i dać się ostudzić nożom w trakcie kucia.
Takie wnioski z forum i z moich (co prawda niewielu) doświadczeń mi wyszło. Może spróbuj teraz tak?
Co do tego wyginania może kułeś nie równo z obu stron?
Lepiej chyba wziąć w takim razie wielki młot i najlepiej kogoś do pomocy przy wyciąganiu i spłaszczaniu na początku i robić to w mniejszej temperaturze niż mniejszym młotkiem i samemu w wysokiej
Takie wnioski z forum i z moich (co prawda niewielu) doświadczeń mi wyszło. Może spróbuj teraz tak?
Co do tego wyginania może kułeś nie równo z obu stron?
Dzięki ale z kątówką już próbowałem nawet zrobiłem prowadnicę ale to nie to w sumie najlepiej wychodziło na wiertarce z frezem ale wiertarka z marketu ma luzy na wrzecionie więc równo nie wychodzi.A co do amortyzatora to pęknięcia już mogą być zanim zaczniesz kuć i tego nie sprawdzisz.Poza tym powinno się znormalizować stal przed hartowaniem ale można też zahartować w oleju potem rozhartować i i ponownie zahartować .Ja tak robię po nieudanym hartowaniu selektywnym również po nawęglaniu powierzchniowym powinno się tak robić.
Pewnien czas temu dostałem od znajomego szable wz.1861 po dziadku, żebym zrobił nową oprawę i pochwe.
Oprawa jest zrobiona, pochwe dopiero zaczynam, tu są zdjęcia przed:
A tu z nową oprawą:
Jest jeszcze niezanitowana, zanituje dopiero jak wyklepie pochwe, ale trzyma się już bardzo dobrze, nie ma luzów, nic sie nie tłucze. Oprócz zrobienia oprawy wyszlifowałem i wypolerowałem głownie, bo po jednej stronie była bardzo pordzewiała.
Zostawiłem drewno na rękojeści, bo było w dobrym stanie, zresztą niedawno chyba dorabiane, bo ma inny kształt niż w oryginalnych jest. Obiłem tylko skórą, i dałem karby.
A tu kilka dodatkowych zdjęć rozmontowanej szabli, jak ktoś chce zobaczyć:
Zapraszam do oceniania i krytykowania
Oprawa jest zrobiona, pochwe dopiero zaczynam, tu są zdjęcia przed:
A tu z nową oprawą:
Jest jeszcze niezanitowana, zanituje dopiero jak wyklepie pochwe, ale trzyma się już bardzo dobrze, nie ma luzów, nic sie nie tłucze. Oprócz zrobienia oprawy wyszlifowałem i wypolerowałem głownie, bo po jednej stronie była bardzo pordzewiała.
Zostawiłem drewno na rękojeści, bo było w dobrym stanie, zresztą niedawno chyba dorabiane, bo ma inny kształt niż w oryginalnych jest. Obiłem tylko skórą, i dałem karby.
A tu kilka dodatkowych zdjęć rozmontowanej szabli, jak ktoś chce zobaczyć:
Zapraszam do oceniania i krytykowania
- folkmar_dirman
- krzysieklup
- Kontakt:
- Helga ten-door
- krzysieklup
- Kontakt: