Forum Kowalskie Strona Główna  
  Forum Kowalskie
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 

Odpowiedz do tematu Forum Kowalskie Strona Główna » Kowalstwo wspólczesne » ŚLUSARSTWO - locksmithing » Brama prezesuwna
Brama prezesuwna
Autor Wiadomość
Talkus 

Wiek: 35
Dołączył: 26 Sie 2010
Posty: 311
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2011-01-19, 17:01   Brama prezesuwna

Pytanie do ludzi z wiedza i doswiadczeniem, chodzi o konkrety nie o projekt czy to maja byc winorosla czy inne cudeńka. Brama szeroka na 5m wysoka w szczycie 1,7m(moze byc inna)

Jakie uzyc profile konstrukcji?
Jaka prowadnice? Zapewne profil U ale widzialem takie inne jakby wyciety profil zamkniety- co to jest?
Jakie uzyc prety, profile do wypelnienia zeby to mialo jakies proporcje.
Przy prowadnicy na 1/3 wysokosci jaka prowadnice?
Jakie rolki?
Przy zamkniętej bramie widziałem, na jej kocu jakby profil, do ktorego dosuwa się brama.

...jak mozecie to krotko i na temat...dzieki wielkie
 
 
 
BANAN 
weteran forum
kowal


Wiek: 55
Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 3531
Skąd: Stoczek Łukowski
Wysłany: 2011-01-19, 18:15   

To temat rzeka .Zacznę od prowadnicy,to ten profil jakby wycięty ,żebyś nie miał problemów z eksploatacją to 80x80 ze ścianką 5mm,pod tą konkretną prowadnicę wózki do takiej właśnie prowadnicy.Będziesz musiał kupić 9 metrową bo 6 metrowa będzie za krótka.Dalej odnośnie konstrukcji proszę kolegów o ciąg dalszy,może zgrabniej potraficie to wytłumaczyć,może jakieś rysunki?Będzie ciekawiej ;)
_________________
Kontakt 602 460 262
 
 
BANAN 
weteran forum
kowal


Wiek: 55
Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 3531
Skąd: Stoczek Łukowski
Wysłany: 2011-01-19, 18:31   

Przecież nie sprzedadzą mu 7 metrowej prowadnicy,zostanie mu dwa metry,to będzie miał na prowadnice do młota :P
_________________
Kontakt 602 460 262
 
 
Marcin 

Wiek: 25
Dołączył: 14 Gru 2009
Posty: 794
Skąd: Giedlarowa
Wysłany: 2011-01-19, 18:32   

Może powiem jak ja składam taką bramę. Prowadnica 80x80x4(x5 przy ciężkich bramach), do tego 2 wózki 5 rolkowe. U ciebie długość prowadnicy 7m spokojnie wystarczy. Robisz konstrukcję bramy w zależności od wzoru. Ja na słupki używam profilu 40x40x3 pomiędzy słupkami płaskowniki 30x5 no i druty :P Prowadnicę mocuję zazwyczaj wyżej niż 1/3 wysokości bramy.

U mnie sprzedają prowadnice: 5, 6, 7, 8, 9 m do wyboru :P
_________________
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz
 
 
 
Talkus 

Wiek: 35
Dołączył: 26 Sie 2010
Posty: 311
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2011-01-19, 19:45   

prowadnica gorna to z jakiego U ? i jaką rolke ? i jaka dlugosc taka sama jak dolna...zapewne tak
 
 
 
Marcin 

Wiek: 25
Dołączył: 14 Gru 2009
Posty: 794
Skąd: Giedlarowa
Wysłany: 2011-01-19, 19:58   

C 40x40 lub 50x30 długość trochę większa niż światło bramy. Do tego dobierasz rolkę
_________________
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz
 
 
 
harlem 


Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 713
Skąd: Mosina
Wysłany: 2011-01-19, 22:04   

Talkus, jako, że taka konstrukcja to mocno powszechne ustrojstwo, zrób sobie rekonesans po swojej okolicy, na żywo pomacasz sobie, a jak będzie to już 5-6 brama która podczas wycieczki obejrzysz to sam ocenisz jak najlepiej ją wykonać. Jeśli chcesz wrzucić do środka profilki 25x25 jako wypełnienie to sama rama 30x50 powinna wystarczyć. Nie robiłbym z płaskownika 30x5 to prawie jak bednarka (galareta) stosuj minimum 6-cio mm grubości płaskowniki. 1mm mniej to żadna różnica w cenie ( i tak klient płaci) a wzór przynajmniej nie będzie sie trząsł jak murzyńskie cycki.
_________________
http://www.krol-artur.com
 
 
jolo 
forumoholik
pomocnik kowala


Wiek: 36
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1116
Skąd: Olkusz okolice
Wysłany: 2011-01-23, 22:46   

rama 40x40x2, szyna 80x80x5, Prowadnica górna 40x40x3,słupki ,prowadzący i dojazdowy 80x80x3, podstawa (Blacha)pod słupek prowadzący 150x150x6,przeciwwaga min 1,8m,wózki 5 rol, wahadło, z płytą poziomującą , rolki stal, but najazdowy, rolka najazdowa , rolki górne dojazdowe,
montaż , na kotwie chemicznej , kotwy M14

wypełnienie profil 20x20,1,5/18x18x1,5, płaskowniki 30x5-6mm
 
 
Rafal L. 

Wiek: 31
Dołączył: 16 Maj 2010
Posty: 526
Skąd: Płońsk
Wysłany: 2011-01-24, 16:50   

A czy mocowanie takiej bramy na kotwy jest bezpieczne tzn.wytrzymałe?
_________________

 
 
Marcin 

Wiek: 25
Dołączył: 14 Gru 2009
Posty: 794
Skąd: Giedlarowa
Wysłany: 2011-01-24, 16:57   

W 100%...
_________________
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz
 
 
 
Rafal L. 

Wiek: 31
Dołączył: 16 Maj 2010
Posty: 526
Skąd: Płońsk
Wysłany: 2011-01-24, 17:04   

A jak rozwiązujecie montaż słupka od rolki prowadzącej.Blacha dospawana i tez na kotwy?Zawsze robiłem ze zalewałem stelaż z wystajacymi szpilkami z betonu.
_________________

 
 
Marcin 

Wiek: 25
Dołączył: 14 Gru 2009
Posty: 794
Skąd: Giedlarowa
Wysłany: 2011-01-24, 17:34   

Jak ktoś wylewa fundament pod wózki to przy okazji może wypuścić szpilki na ten słupek ale jeśli tego nie zrobi to kotwy, albo kołki.
_________________
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz
 
 
 
jolo 
forumoholik
pomocnik kowala


Wiek: 36
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1116
Skąd: Olkusz okolice
Wysłany: 2011-01-24, 19:52   

nie ma sensu nic wcześniej betonować , dopiero jak masz bramę ustawioną na fundamencie to wiesz gdzie będą wózki i słupek prowadzący,napęd , możesz sobie wszystko fajnie porozstawiać , potem tylko, 10m gwintu i wiadro żywicy, porządne wiertło, i w godzinę masz zrobione 16 szpilek, przykręcić bramę, po kasę,i do domu, ot recepta na sukces
 
 
Marcin 

Wiek: 25
Dołączył: 14 Gru 2009
Posty: 794
Skąd: Giedlarowa
Wysłany: 2011-01-24, 19:58   

Jolo u mnie słupek prowadzący mniej więcej zawsze w tym samym miejscu wychodzi, później tylko ustawienie reguluję długością mocowania rolki... A co do tej żywicy to jedno z wielu rozwiązań, bardzo szybkie ale też kosztowne. Czasami z kosztami trzeba zejść i jak się słupka na kołkach przymocuje też będzie stał ;)
_________________
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz
 
 
 
jolo 
forumoholik
pomocnik kowala


Wiek: 36
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1116
Skąd: Olkusz okolice
Wysłany: 2011-01-24, 20:19   

nie zawsze najtańsze rozwiązanie jest najtańsze , czas to pieniądz, a kołki i kotwy są do du..y,

żywica 1 szt (35 zł) +2m M14 (10zł)+ Nakrętki podkładki (5 zł)=50 zł
zrobisz tego 10 kotew M14x200mm,

cena kotwy pierścieniowej M14x160 ok 6zł
koszt kotwienia na żywicy M14x200 ok 5 zł ,Pewność że będzie trzymać i nie będziesz poprawiał BEZCENNE

można żywice stosować jeszcze oszczędniej ja na jednej tubie przy pełnym materiale wklejam do 15 kotew , /Klej tam trzyma, gdzie go nima/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Forum Kowalskie Strona Główna » Kowalstwo wspólczesne » ŚLUSARSTWO - locksmithing » Brama prezesuwna




 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Dustin Baccetti modified by UnholyTeam
 
     
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13