Mój pierwszy raz

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
ADALBERTUS
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Post autor: ADALBERTUS » 20 wrz 2011, 00:38

Witam
to i ja sie pochwalę :-)
To był mój pierwszy raz. Miałem wtedy 15 czy 16 lat i niemiłosiernie męczyłem tatę o materiał na nóż. Zdobył kawałek resora z jakiegoś angielskiego samochodu i wyprosił dla mnie w znajomym warsztacie dostęp do szlifierki. No i zaczęło się - kilka dni męczyłem tę stal, aż powstała moja pierwsza głownia. Nóż otrzymał rękojeść zrobioną z plasterków skóry (od znajomego szewca) i przekładek z Textolitu (znów nieoceniony tata).
Później była zabawa z szyciem skórzanej pochwy, następnie napadło mnie, aby na głowni wytrawić herb i imitację dziweru (nie wiem już skąd ten dziwer przyszedł mi wtedy do głowy). Na marginesie, właśnie wtedy wpadłem na pomysł trawienia elektrolitycznego :>
Pochwa miała wisieć przy pasie na rapciach, ale nóż wypadał, więc została usztywniona aluminiowym śledziem do namiotu (w warunkach polowych - podczas wakacyjnego debiutu noża). Później rękojeść została ozdobiona nitami (aluminium !) - i tak już pozostało.
Z czasem ostrze stało się znacznie węższe, cokolwiek podrdzewiało.....
Później zrobiłem kilka bez porównania bardziej reprezentacyjnych noży, ale zawsze jest to Ten Wyjątkowy i Najwspanialszy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pokłony
Wojtek Sławiński - ADALBERTUS
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"

Awatar użytkownika
killrathi
Kontakt:

Post autor: killrathi » 24 wrz 2011, 20:49

heh... fajnie tak popatrzeć na Twój pierwszy nóż znając Twój obecny poziom

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 25 wrz 2011, 12:37

mój pierwszy jest u Prezesa... dostał go za stal na kolejny pakiet :D mój od razu był damastowy :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”