Ogrodzenie kute - problemy. Prośba o ocenę sytuacji i pomoc.

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 16 maja 2012, 08:14

Ocynkowanie jest dobre,ale spójrzmy też na mentalność ludzi.Jednak ocynk podnosi znacząco cenę bramy ,przęseł.80% klientów zrezygnuje z tego typu zabezpieczenia będąc świadomym ze jest ono najlepsze.
Mam żywy przykład sąsiad kiedyś kupił bramę(wtedy jeszcze nie robiłem)i denerwuje się ze ciągle mu gdzieś rdza wyłazi ,mimo ze świeżo odmalowane.Ale jak mu mówię wypiaskuj i oddaj do ocynku to kiwa nosem ze za drogi interes.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 16 maja 2012, 10:19

Pięknego OFF'a zrobiliście... Usp[okujcie trochę hormony, poza tym jest już obszerny temat o zabezpieczeniach przed korozją więc kopsnijcie się tam :P
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

skibusia

Post autor: skibusia » 16 maja 2012, 10:46

Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak, że mamy dwie opcje:
1) ogrodzenie zostanie zdjęte, wypiaskowane do ocynku, pomalowane natryskowo podkładem i farbą; (dostajemy tak jak w umowie 2 lata gwarancji)
2) ogrodzenie zostanie przeszlifowane ręcznie w miejscach problematycznych, zaszpachlowane a następnie pomalowane natryskowo na miejscu (dostajemy gwarancję na 8 lat).
I tu moje pytania: czy piaskowanie i śrutowanie to to samo? Czy piaskowanie zmienia wygląd ogrodzenia, powłoki w związku z czym będzie się różniło w stosunku do balustrad, które mamy?

Na co się zdecydować?

Pojawiły się jeszcze dalsze problemy, ale to może później zrobię zdjęcia i pokażę, bo nie wiem czy będę umiała dobrze wytłumaczyć.Aha jeszcze jedno pytanie: czy słupki powinny być ocynkowane również wewnątrz?

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 16 maja 2012, 14:34

Piaskowanie a śrutowanie daje ten sam efekt czyści powłokę ściernie ogólnie nazywamy to piaskowaniem jest jeszcze szlaka pomiedziowa, którą również używamy do czyszczenia powłoki ogólnie koszt jednego metra to 30zł.Tylko zastanawiam się czy faktycznie twoje ogrodzenie będzie piaskowane czy tylko wyczyszczą szlakę cynkową?

Jeśli chodzi o słupki to nie ma innej możliwości muszą być cynkowane również od środka z tego względu, że robi się to metodą zanurzeniową .

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 16 maja 2012, 16:38

Arkadi - piaskowanie i śrutowanie to nie to samo. Piaskowanie to obróbka ścierna używana najczęściej do usuwania starych powłok malarskich a śrutowanie to metoda podobna ale ścierniwem jest śrut stalowy w postaci kulek lub śrutu łamanego i służy do agresywnego usuwania zendry walcowniczej , usuwania mas formierskich w odlewniach żeliwa itp. Dla skibusi najlepiej wypiaskować (ale delikatnie) ponieważ nie uszkodzi powłoki cynkowej a następnie pomalować wg pkt 1. Malowanie natryskowe na miejscu nie ma sensu gdyż nie dojdzie się do wielu miejsc a poza tym istnieje duże prawdopodobieństwo pomalowania nie tego co się chce ;)

skibusia

Post autor: skibusia » 16 maja 2012, 17:23

No właśnie, otóż nasze słupki są już zardzewiałe od środka. To jeden z tych problemów, o którym wspomniałam, że wyszedł nowy. Poza tym czy dopuszczalne jest łączenie 2 elementów w środku, aby powstała 1 tralka, czy powinna być jedna cała tralka. Czy można również uznać za wadę ogrodzenia zamontowanie słupka w taki sposób, że szew jest od strony wejściowej (reprezentacyjnej)? Jestem załamana tym ogrodzeniem. Kupa kasy, tyle czekania i taka klapa, z którą nie wiadomo co zrobić.

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 16 maja 2012, 17:57

Salaputro pisze:Arkadi - piaskowanie i śrutowanie to nie to samo. Piaskowanie to obróbka ścierna używana najczęściej do usuwania starych powłok malarskich a śrutowanie to metoda podobna ale ścierniwem jest śrut stalowy w postaci kulek lub śrutu łamanego i służy do agresywnego usuwania zendry walcowniczej , usuwania mas formierskich w odlewniach żeliwa itp. Dla skibusi najlepiej wypiaskować (ale delikatnie) ponieważ nie uszkodzi powłoki cynkowej a następnie pomalować wg pkt 1. Malowanie natryskowe na miejscu nie ma sensu gdyż nie dojdzie się do wielu miejsc a poza tym istnieje duże prawdopodobieństwo pomalowania nie tego co się chce ;)
Salaputro nie ma takiej opcji aby śrutowanie uszkodziło powłokę cynkowania takich powłok nie śrutuje się grubym ziarnem dlatego nie ma mowy o uszkodzeniu dla tego napisałem, że nie ma dla skibusi żadnej różnicy.Kolega ma firmę śrutuje także ocynk i nigdy nie miał z tym problemów.

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 16 maja 2012, 18:02

Jeśli jest to widoczne to wklej parę fotek z tymi łączonymi tralkami i z tymi słupkami.Myślę, że nie wypłaciłaś całej kasy dla wykonawcy???

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 16 maja 2012, 19:49

Nie wiedziałem że można ocynkować profil tylko z zewnątrz.Może one jakie galwanicznie cynkowane są.Wrzucaj fotki tak to ciężko ogarnąć o co ci chodzi.

ateem

Post autor: ateem » 16 maja 2012, 20:41

Arkadi pisze:chcesz mi powiedzieć, że moim obowiązkiem jest to naprawić
znowu dopisane fakty... człowieku czytaj ze zrozumieniem.
aha, proszę kontroluj emocje i pytaj gdy czegoś nie zrozumiałeś, będzie przyjemniejszy klimat.

Przepraszam wszystkich za to OT.

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 16 maja 2012, 21:07

Przeczytaj sobie ostatniego posta i odpowiedz na pytanie.A jak masz odnosić się w ten sposób to daj sobie na wstrzymanie.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 16 maja 2012, 22:02

skibusia pisze:Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak, że mamy dwie opcje:
1) ogrodzenie zostanie zdjęte, wypiaskowane do ocynku, pomalowane natryskowo podkładem i farbą; (dostajemy tak jak w umowie 2 lata gwarancji)
2) ogrodzenie zostanie przeszlifowane ręcznie w miejscach problematycznych, zaszpachlowane a następnie pomalowane natryskowo na miejscu (dostajemy gwarancję na 8 lat).
I tu moje pytania: czy piaskowanie i śrutowanie to to samo? Czy piaskowanie zmienia wygląd ogrodzenia, powłoki w związku z czym będzie się różniło w stosunku do balustrad, które mamy?

Na co się zdecydować?

Pojawiły się jeszcze dalsze problemy, ale to może później zrobię zdjęcia i pokażę, bo nie wiem czy będę umiała dobrze wytłumaczyć.Aha jeszcze jedno pytanie: czy słupki powinny być ocynkowane również wewnątrz?

wybierz 1 opcje , nie napalaj się na dłuższą gwarancję co ma wyjść to i tak wyjdzie po pierwszej zimie , 3 mce przed końcem gwarancji sprawdź stan powłok,
nie pozwalaj na żadne szpachlowania
piaskowanie i śrutowanie to nie to samo choć efekty są podobne , ale łatwo można i jednym i drugim zniszczyć powłokę cynkową, trzeba z jednej strony dobrze wypiaskować lakier , z drugiej strony nie uszkadzając cynku,

wszystkie puste elementy po cynkowaniu są pokryte cynkiem we wszystkich zakamarkach łącznie z wnętrzem profili zamkniętych, oczywiśćie dopuszcza się ślady korozji do ok 1-3%

można ocynkować profile tylko z zewnątrz , natryskowo , ale wtym przypadku to nie miało by sensu,

ocynk galwaniczny :roll: , Skibusia , daj no jakieś fotki

skibusia

Post autor: skibusia » 17 maja 2012, 09:18

Ok, wklejam fotki. Bardzo proszę o ocenę i porady. Z góry dziękuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

skibusia

Post autor: skibusia » 17 maja 2012, 09:28

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pochwytu na balustradach, bo są na nich takie jakby prążki. Czy tak powinno być, czy to też kolejny niewypał? Zdjęcia poniżej. Mam nadzieję, że udało mi się to uchwycić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 17 maja 2012, 09:31

Moim zdaniem te słupki wogule nie były cynkowane.Na drugiej fotce najwyraźniej chłopaki machnęli się z wymiarem i dosztukowali profil,po ocynku wylazło,na spawach ocynk odkłada się grubiej.Gdyby obrobili to mechanicznie na warsztacie, w ogóle nie było by problemu,a już na pewno nie byłby widoczny.Jeszcze raz wychodzi,że wykonawca olał takie mało istotne szczeguły,a Ciebie przyprawił o ból głowy.Co do balustrad,te prążki na pochwycie to wada hutnicza,wykonawca nie ma na to wpływu,ale mógł obrócić nabite numery do dołu,by nie trzeba było ich oglądać. Więcej na ten temat nie napiszę już ani słowa.Twój wykonawca jest już i tak pogrążony,nie będę mu wbijał gwoździa do trumny.
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”