Praca miesiąca: Kwiecień
Zwycięzca: egojack1

Obrazek

spawanie tig problem

MAG, TIG, PLAZMA, LASER

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Remington
Posty: 612
Rejestracja: 21 wrz 2009, 16:46
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Remington » 25 lis 2012, 17:03

Baterie wymieniłem na nowe i nic nie pomogło. Przyłbica jest z najniższej półki cenowej, więc mam za swoje.
Kupię w jakiejś Castoramie, by w razie czego łatwo oddać, czy teklamować.

Awatar użytkownika
Kajak
Posty: 186
Rejestracja: 15 cze 2011, 15:45
Lokalizacja: Lublin

Postautor: Kajak » 03 lut 2013, 13:17

Mam pytanie dotyczące soczewki gazowej. Wiem, że coś takiego można stosować spawając tigiem i półautomatem. W jakim celu ją stosujemy, jakie korzyści daje nam taka soczewka?
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey

Awatar użytkownika
prezesAdammm
Posty: 56
Rejestracja: 16 gru 2011, 13:39
Lokalizacja: Norwegia

Postautor: prezesAdammm » 05 lut 2013, 15:22

Do czego służy soczewka gazowa w TIG???

Odpowiedź jest prosta, zastosowanie jej poprawia osłonę spoiny, gaz wylatując ze zwykłej końcówki ceramicznej lawiruje (kręci się)... po zastosowaniu soczewki (sitka) gaz wypływa bardziej równomiernie (ten sam efekt jak wkręcicie perlator do kranu z wodą)...

Soczewka wygląda tak:

Obrazek

Wkręca się ją zamiast standardowej końcówki prądowej, ma odpowiedniki w numeracji tak ja zwykłe końcówki ceramiczne, otwór wyjściowy jest ten sam tylko że w miejscu wkręcania jest po prostu szersza...

Zalety:
- lepsza osłona spoiny
- można wysunąć dalej elektrodę w porównaniu ze zwykłą końcówką

Wady:
- podobno lepiej się spawa alu zwykłymi końcówkami ceramicznymi (kumpel mi nie uzasadnił dlaczego)
- większy rozmiar końcówki może być problemem przy spawaniu w miejscach trudno dostępnych, końcówkami L itp...

Film poglądowy po angielsku...
Tech Tip: Gas Lenses for TIG Torches - Lincoln Electric TV

P.S. Materiały przeze mnie tu użyte pierwotnie wykorzystałem w temacie: Końcówka ceramiczna TIG
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych.Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego...
Mahatma Gandhi

Awatar użytkownika
Kajak
Posty: 186
Rejestracja: 15 cze 2011, 15:45
Lokalizacja: Lublin

Narost na czubku elektrody?

Postautor: Kajak » 06 lut 2013, 22:47

Odkad wymienilem butle z argonem na nowa podczas spawania czarnej stali tworzy sie narost na czubku elektrody. W tej chwili podejrzewam na 99% ze gaz jest lipny, bo warunki spawania sa takie jakie mam zazwyczaj. Stal dobrze oczyszczona itd.

Jakie macie cisnienie argonu podczas spawania czarnej stali?
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey

Tadek
Posty: 354
Rejestracja: 09 gru 2009, 13:29
Lokalizacja: Żychlin

Postautor: Tadek » 07 lut 2013, 14:21

prawdopodobnie ktoś przed tobą pojechał butlę do 0 i dobił troszkę ze sprężarki powietrza. ja kiedyś wymieniłem butlę i ni hu hu spawania nie było ani kwasiaka ani alu, podjechali wymienili na nową i taką mi historię opowiedzieli

Awatar użytkownika
Kajak
Posty: 186
Rejestracja: 15 cze 2011, 15:45
Lokalizacja: Lublin

Narost na czubku elektrody?

Postautor: Kajak » 07 lut 2013, 15:21

Rozumiem o co chodzi, bo trzeba oddawac butle z malym nadcisnieniem. Tam gdzie biore gaz na samym dole f-ry vat sa podane te nadcisnienia dla poszczegolnych gazow.
Jak wymieniam butle to nikt nigdy nie sprawdzal czy w srodku jest nadcisnienie.
Kurde, szkoda ze takie butle nie trafiaja do tych kombinatorow :evil:
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey

Tadek
Posty: 354
Rejestracja: 09 gru 2009, 13:29
Lokalizacja: Żychlin

Postautor: Tadek » 07 lut 2013, 15:24

Przemek zadzwoń do nich może Ci wymienią.

Awatar użytkownika
prezesAdammm
Posty: 56
Rejestracja: 16 gru 2011, 13:39
Lokalizacja: Norwegia

Postautor: prezesAdammm » 08 lut 2013, 16:10

Tak hipotetycznie... jeśli np. masz MMA+TIG to nie masz go czasem ustawionego na MMA... podczas spawania TIG...???

Oznaki też wskazują jakby na brak osłony gazowej, elektroda się upala, nie da rady spawać, spoina poruje...

Wiem brzmi głupio... ale w ciągu roku miałem dwie takie sytuacje na dwóch różnych maszynach...
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych.Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego...

Mahatma Gandhi

ateem
Posty: 394
Rejestracja: 07 paź 2010, 18:41
Lokalizacja: ełk

Postautor: ateem » 09 lut 2013, 7:50

Kajak, może przewody spawalnicze na odwrót masz podłączone? Może za duże ciśnienie gazu i przez zawirowania powietrze miesza się z osłoną?

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik
Posty: 1122
Rejestracja: 28 sie 2009, 21:15
Lokalizacja: Olkusz okolice
Kontaktowanie:

Postautor: jolo » 09 lut 2013, 18:27

osłona ok 7L/min , a może stal masz pordzewiałą :?:

Awatar użytkownika
Kajak
Posty: 186
Rejestracja: 15 cze 2011, 15:45
Lokalizacja: Lublin

Postautor: Kajak » 13 lut 2013, 18:05

prezesAdammm pisze:Kajak, jeśli zlokalizujesz problem... pochwal się również na forum... tak dla potomności

jasne :!: , jak zlokalizuje problem to przeedytuje tego posta i opisze do czego doszedłem.
Człowiek został stworzony przez miłość, dlatego ona tak bardzo go pociąga. J.M.Vianey

mario146
Posty: 11
Rejestracja: 02 cze 2011, 9:05
Lokalizacja: podlaskie

Re: Narost na czubku elektrody?

Postautor: mario146 » 14 kwie 2013, 12:14

Kajak pisze:Odkad wymienilem butle z argonem na nowa podczas spawania czarnej stali tworzy sie narost na czubku elektrody. W tej chwili podejrzewam na 99% ze gaz jest lipny, bo warunki spawania sa takie jakie mam zazwyczaj. Stal dobrze oczyszczona itd.

Jakie macie cisnienie argonu podczas spawania czarnej stali?

Też tak miałem gaz jest złej jakości wymień butlę na nową,jeśli nie spawasz czystym argonem np mieszanką, elektrodę wolframową od razu zjada to jest pierwsza oznaka brudnego argonu.Ja ustawiam przepływ gazu 7-8l/min ale używam soczewek gazowych nic nie poruje nawet jak stal jest lekko brudna. Posłuchaj jeszcze czy z palnika gaz wypływa przy 7-8litrach dobrze dmucha ;) może ci się zacinać zaworek jak podłanczasz przewód gazowy do spawarki musi kliknąć


Wróć do „CIĘCIE I SPAWANIE - cutting and welding”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości