Bodar też może

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 24 maja 2014, 17:14

bobodar, Jeżeli tyle wiesz o kamieniach to może ty zaspokoisz moją ciekawość i uzasadnisz to nad czym głowię się od dziecka. Kiedyś również kolekcjonowałem minerały ale to dawno temu było, w czasach kiedy na świecie żyły dziewice i smoki :D . Mianowicie, jeżdżąc co roku do dziadków na kurpie ( okolice Ostrołęki ) znajdowałem spore ilości opsydianu, który jak wiadomo jest szkłem wulkanicznym i nie koniecznie powinien on znajdować się w takich ilościach w kurpiowskich piaskach. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że chałupa mojej babki stoi w miejscu wygasłego wulkanu. Aczkolwiek ostatni dom we wsi to cholera go tam wie. :D

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 24 maja 2014, 18:02

:mrgreen: Jacku , spoko, wulkanu żadnego tam nie ma. Jeżeli cokolwiek innego niż zwykłe kamienie i piasek znajdziesz na podwórcu swojej babci, albo pod klepiskiem w stodole, to znaczy, że na pewno przytargał to lądolód skandynawski lub pozostawiły przewalające się przez te tereny wrogie armie. Ten obsydian to raczej jego sprawka (lądolodu :D ).

A jeżeli chciałbyś zobaczyć prawdziwy, wygasły wulkan w Polsce, to proponuję udać się do Złotoryi na Dolnym Śląsku. Tam stoi oryginał w idealnym stanie (nówka funkiel nie śmigany :lol: ), ale trzeba się spieszyć, bo robią zakusy by go "rozebrać" . Widnieje pod nazwą Wilczej Góry, góry ulubionej w tamtych stronach przez samobójów :mrgreen:

Ale wiem na pewno czemu chciałbyś aby chałupa stała na wygasłym wulkanie. Myślisz że mógłby występować tam kimberlit? Ho ho, diamenciki Ci się śnią? :lol: Niestety rozczaruję Ciebie, magma kimberlitowa w Polsce nie występuje (a szkoda) ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 24 maja 2014, 18:21

Diamencik piękny i dziękuję za wyjaśnienie. Szczerze mówiąc to o lodowcu nie pomyślałem, a wszystkie inne opcje chodziły mi po głowie. Jeszcze raz dziękuję. :D

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 24 maja 2014, 19:13

Łał... super "dajmond".
A czy ten obsydian to nie mogą być pozostałości bo naszej przeszłości geologicznej,kiedyś cały świat był w wulkanach,czy jest i raka opcja?
Możliwe(jak pan bobodar mówi)że i ludzie go przytargali.Aztekowie bardzo chętnie używali obsydianu jako ostrza broni,więc może tam jacy kupcy przytargali coby narzędzia chirurgiczne zrobić
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 24 maja 2014, 19:27

Jacek-Sz pisze:wszystkie inne opcje chodziły mi po głowie
A ja zapomniałem o jeszcze jednej opcji, bardzo prozaicznej ale bardzo też prawdopodobnej.
Często w wyniku wysokiej temperatury, np. pożaru, materiały ceramiczne, nawet cegły, potrafią tak się wypalić i stopić i w połączeniu z sadzą po wystygnięciu do złudzenia przypominają choćby omawiany obsydian.
Ale to już nie moja domena. :D
Szymonie, może masz rację, ale na naszych terenach dosyć mamy porządnego krzemienia :>

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 24 maja 2014, 19:39

A tak,zapomniałem o naszych krzemieniach i rogowcach (niby coś podobnego wyglądem i właściwościami do krzemieni,ale nazwy na 100% nie jestem pewien)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 24 maja 2014, 19:47

Opsydian jest Lśniący i czarny jak heban, a tzw. krzemień jest matowy. Opsydianem można się golić, tak ostre ma krawędzie. :D

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 24 maja 2014, 19:48

Szkoda że opsydian nie jest kowalny,achhh.... cóż to za noże spod młotka by szły

Awatar użytkownika
kowmal
Kontakt:

Post autor: kowmal » 24 maja 2014, 19:53

Dracorian, żaden problem, jak byś się podjął wykonania takiego noża w oprawie stalowej. Szczęki zbieralibyśmy długo.
Twój pomysł, pamiętaj. :D

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 24 maja 2014, 19:57

:mrgreen: :mrgreen:
Spróbować zawsze można :D
Odezwe się jak oprawie jakiś nóż,narazie szukam taniego imadła bądź co bądź zadowoli mnie nawet jakiś zacisk

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 24 maja 2014, 20:15

Dracorian, Pobiegaj trochę po sąsiadach, nawet nie wiesz jakie skarby walają się w ich szopkach i na ich strychach. Zacznij pytać to odpowiedzi za moment same do ciebie powrócą. ;)

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 24 maja 2014, 20:22

Dobra myśl
;) do dalszych sąsiadów(z drugiej części wioski,tam jest dużo stodół i skarbów)zajrzeć.Dużo bym dał za imadło,szlifowanie o kamień nie uśmiecha mi się.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 25 maja 2014, 19:45

1/2 dubla drabinki pod róże w stanie surowym, a przy okazji zakiełkował mi pomysł wezgłowia przyszłego łoża w formie niby wachlarza (temat do konsultacji z białogłową :D )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 25 maja 2014, 20:05

Ajajaj....

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 26 maja 2014, 09:24

Zmontuj tak jak w dolnym, prawym ujęciu
dorób główkę i tułów i wyjdzie ci fajny paw (albo indyk)

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”